Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2012

25η επέτειος της ίδρυσης της Χαμάς: Πανηγυρική ομιλία Μεσάαλ στη Γάζα

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σήμερα στην πλατεία Κατίμπα της πόλης της Γάζας για να παραστούν στους εορτασμούς της 25ης επετείου της ίδρυσης της Χαμάς.
   Σημαντικό σημείο των εορτασμών η ομιλία του εξόριστου ηγέτη της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Γάζα για την πρώτη του επίσκεψη στο παλαιστινιακό αυτό έδαφος...
.
«Δεν θα παραχωρήσουμε ούτε εκατοστό από τη γη μας» δήλωσε ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. «Η Παλαιστίνη από τη θάλασσα ως τον ποταμό, από τον βορρά ως το νότο είναι η γη μας και το έθνος μας από το οποίο δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε ούτε εκατοστό, ούτε ένα κομμάτι», τόνισε ο Μεσάαλ.

Επανέλαβε ότι όσο καιρός και αν περάσει «δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την νομιμότητα της ισραηλινής κατοχής της Παλαιστίνης και άρα το Ισραήλ δεν θα αποκτήσει ποτέ νομιμοποίηση», ενώ ζήτησε να ενωθεί ο Οργανισμός για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) γύρω από ένα κοινό πρόγραμμα.

«Είμαστε μία μόνη Αρχή και αναφορά μας είναι η PLO, την ενότητα της οποίας επιθυμούμε», σημείωσε ο ίδιος.

Τέλος, ο ηγέτης της Χαμάς δεσμεύθηκε να απελευθερώσει τους παλαιστίνιους φυλακισμένους που κρατούνται στο Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι ισλαμιστές μαχητές θα προσπαθήσουν να απαγάγουν ισραηλινούς στρατιώτες ώστε να τους χρησιμοποιήσουν στις διαπραγματεύσεις.

Ανάμεσα στους συγκεντρωμένους είναι πολλές γυναίκες και παιδιά που κρατούν τις πράσινες σημαίες της Χαμάς.
Η Χαμάς γιορτάζει φέτος μερικές ημέρες νωρίτερα την 25η επέτειο της ίδρυσης του κινήματός της ώστε να συμπέσει με την επέτειο της πρώτης παλαιστινιακής εξέγερσης, της Ιντιφάντα, που ξέσπασε στις 8 Δεκεμβρίου του 1987 στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης της Χαμάς έχουν "τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τους εορτασμούς", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Εκατοντάδες αστυνομικοί και δεκάδες ένοπλοι κουκουλοφόροι των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, φρουρούν την πλατεία.

Στο επίσημο βήμα υπάρχουν μεγάλα πορτρέτα του ιδρυτή της Χαμάς σεΐχη Αχμαντ Γιασίν που δολοφονήθηκε από τον ισραηλινό στρατό το 2004 και του στρατιωτικού διοικητή της, του Αχμαντ Τζαμπάρι, που σκοτώθηκε κατά την πρόσφατη ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα το Νοέμβριο.  Left.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: