Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Τα όσα διαδραματίστηκαν χθες βράδυ έξω από το θέατρο “Χυτήριο” στην Ιερά Οδό από μέλη της Χρυσής Αυγής και βαρεμένους παραθρησκευτικών οργανώσεων, με αφορμή την παράσταση Corpus Christi, είναι ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο της Ελλάδας. Οι νεοναζί βρήκαν ευκαιρία να καπηλευτούν και την πίστη, καθώς πρέπει να παίξουν εντονότερα τον ρόλο τους στο “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”.
Η παράσταση αναβλήθηκε, ανανεώνοντας το ραντεβού με τους θεατές για σήμερα. Οι ηθοποιοί κατά την διάρκεια που η κουστωδία ναζιστών και χριστιανοταλιμπάν απειλούσε, έβριζε χυδαία και έδινε…
παράσταση σκοταδισμού, παρέμεναν μέσα στον χώρο του θεάτρου απορώντας κι οι ίδιοι με την κατρακύλα. Πριν λίγες ημέρες βέβαια, οι ελληναράδες χλεύαζαν τους μουσουλμάνους για τις διαμαρτυρίες τους με αφορμή την ταινία με τον Μωάμεθ.
Η ελευθερία της έκφρασης και της τέχνης, είναι αδιαπραγμάτευτες αξίες αν μια κοινωνία θέλει να παραμείνει ανθρώπινη. Μέσα στον βόθρο της κρίσης και μέσα στην γενικότερη ανυπαρξία του κράτους, οι νεοφασίστες της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να καλύψουν τα κενά, στηριζόμενοι στους αμόρφωτους, κομπλεξικούς και δειλούς που τους έβαλαν στην Βουλή. Αν σήμερα γίνεται στόχος μια θεατρική παράσταση -που εσκεμμένα της αλλοιώνουν το σενάριο- αύριο θα γίνει ένα τραγούδι, μια στάση ζωής ή ένα βιβλίο.
Επίσης προξενεί εντύπωση, πως δίποδα υποκείμενα μπορούν να έχουν γνώμη περί θεάτρου, όταν η μόνη τους έννοια είναι να γλείψουν καλά το αφεντικό τους. Ακόμη και οι “δηλώσεις” του βουλευτή χρυσαυγίτη Ηλία Παναγιώταρου, φανερώνουν το μέγεθος της ψυχοπαθολογίας του, αφού με το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί καταλαβαίνει ο καθένας ότι πρόκειται για καταπιεσμένο gay που προσπαθεί να πείσει πως είναι άντρας. Κι αυτό δεν είναι φυσικά μομφή προς τους ομοφυλόφιλους.
Τα νεοελληνικά ανθρωποειδή θεωρούν βλάσφημη την παράσταση, όπως είχε θεωρηθεί βλάσφημο το περιεχόμενο της σατιρικής σελίδας “Γέροντας Παστίτσιος” πριν λίγες ημέρες και που οδήγησε στην σύλληψη του νεαρού διαχειριστή. Είναι εμφανές πως το οικονομικό σκέλος της παρακμής είναι το πιο ασήμαντο ίσως. Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές, αλλά λόγω της κρίσης, παλιές κοινωνικές αντιπαλότητες και ρήξεις ριζωμένες στο δογματικό ασυνείδητο του νεοέλληνα, έρχονται στην επιφάνεια λόγω ότι η φούσκα της κατανάλωσης έσκασε και τον άφησε κενό.
Ο νέος Μεσαίωνας έρχεται ολοταχώς, όσο αυτοί που θέλουμε να λεγόμαστε σκεπτόμενοι πολίτες δεν δημιουργούμε αντίστοιχες αντι-δράσεις. Το αυτονόητο (αν και έχει πάει περίπατο) θα ήταν σήμερα το βράδυ, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος δι’ αντιπροσώπων να επισκεπτόταν το θέατρο για να παρακολουθήσει την παράσταση, ακόμη κι ας μην του αρέσει. Το πρώτο βήμα για ν’ ακυρώσεις τον φασισμό, είναι να μην του αφήνεις χώρο. Το δευτερο είναι να ανεβάσεις\δεις ακόμη περισσότερα θεατρικά, να διαβάσεις\χαρίσεις βιβλία και να κάνεις την τέχνη μέρος της καθημερινότητας. Δηλαδή, να επιδιώξεις την εκ-παίδευση των χρόνια αποβλακωμένων.         Strange Journal   

Δεν υπάρχουν σχόλια: