Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

«Τιτανικός» reloaded

Του ΓΚΑΖΜΕΝΤ ΚΑΠΛΑΝΙ          Ο «Τιτανικός» φτιάχτηκε στον Βορρά και ναυάγησε στον Βορρά. Τελευταία όμως έχει πέραση στον Ευρωπαϊκό Νότο. Στην αρχή ήταν ο κ. Γιώργος Παπακωνταντίνου που χρησιμοποίησε την παραβολή του «Τιτανικού» για την ελληνική οικονομία. Πριν από λίγες μέρες ο ιταλός υπουργός Οικονομικών κ. Τζούλιο Τρεμόντι αναφέρθηκε και αυτός στον «Τιτανικό». Η Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε, μοιάζει με «Τιτανικό» και αν ναυαγήσει δεν θα σωθούν ούτε οι επιβάτες στην πρώτη θέση. Εννοούσε τους προτεστάντες του Βορρά, φυσικά.

Ο «Τιτανικός» εξάπτει διαχρονικά τη φαντασία. Πριν ναυαγήσει ήταν το «πλοίο που δεν μπορεί να ναυαγήσει». Ναυάγησε παρόλα αυτά. Αν δεν υπάρχει η σωστή φροντίδα όλα μπορούν να ναυαγήσουν - τα «πλοία των ονείρων», η Ευρωπαϊκή Ενωση, η δημοκρατία.
...
Ο «Τιτανικός», πάντως, ήταν μοναδικός για το μείγμα των επιβατών του. Εβαλε να ταξιδεύουν μαζί βαρονέσες και χωριατοπούλες, τυχοδιώχτες και άτυχοι, πάμπλουτοι καπιταλιστές και πάμφτωχοι μετανάστες. Στην πρώτη και δεύτερη θέση οι μεν, στα σκοτεινά αμπάρια της τρίτης θέσης οι δε. Οταν ναυάγησε πνίγηκαν μαζί βαρονέσες και χωριατοπούλες, τυχοδιώχτες και άτυχοι, πάμπλουτοι καπιταλιστές και πάμφτωχοι μετανάστες.
Μόνο που αν δούμε τους αριθμούς, με την τετράγωνη λογική των προτεσταντών του Βορρά, θα διαπιστώσουμε πως δεν πνίγηκαν όλοι στα ίδια ποσοστά. Από τους επιβάτες της πρώτης θέσης πνίγηκαν 40%. Της δεύτερης θέσης 60%. Της τρίτης θέσης 75%! Για τους τελευταίους δεν υπήρχαν καν σωστικές λέμβοι! Αρα το μήνυμα από το ναυάγιο του «Τιτανικού», είναι ότι σε περίπτωση που ναυαγήσει το «ευρωπαϊκό καράβι» δεν θα πνιγούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο: οι πλούσιοι θα γίνουν σαφώς λιγότερο πλούσιοι αλλά οι φτωχοί θα πάνε κατευθείαν στα τσακίδια. Καιρός είναι εμείς οι Νότιοι να «δανειστούμε» κάτι από την τετράγωνη λογική των προτεσταντών του Βορρά, για να διαβάσουμε καλύτερα τις συγκινητικές παραβολές μας. Για να μην εκλιπαρούμε για την «Κιβωτό του Νόε» ή να βρίζουμε τους προτεστάντες του Βορρά, κάθε φορά που ρίχνουμε το καράβι σε παγόβουνο ή σε ξέρα…  Υπάρχουμε….. Συνυπάρχουμε;           ΤΟ ΒΗΜΑ   

Δεν υπάρχουν σχόλια: