Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Το Κέρας της Αφρικής λιμοκτονεί

Η ξηρασία έχει στερήσει την τροφή σε 12 εκατομμύρια ανθρώπους
Σομαλία, Αιθιοπία, Ερυθραία, Ουγκάντα, Κένυα, Τζιμπουτί… «Ανθρωπιστική καταστροφή», «ιστορική ξηρασία», «κατάσταση δίχως προηγούμενο»… Ανεξάντλητοι οι χαρακτηρισμοί για τον τρόμο που επικρατεί στο Κέρας της Αφρικής, καθώς μία από τις πλέον εκτεταμένες και πιο σοβαρές ξηρασίες των τελευταίων 60 ετών πλήττει τους τελευταίους μήνες την Ανατολική Αφρική. Συνολικά, περίπου 12 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα έλλειψης τροφής και «βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», σύμφωνα με τη βρετανική ανθρωπιστική ΜΚΟ Oxfam, η οποία από την περασμένη εβδομάδα έχει απευθύνει έκκληση για διεθνή βοήθεια. Από αυτούς, τουλάχιστον το 30% αφορά παιδιά.
Η μεγαλύτερη τραγωδία εκτυλίσσεται στη Σομαλία, και ειδικότερα σε δύο περιοχές στα νότια της χώρας: το Μπακούλ και το Κάτω Σαμπέλ. Είναι η πρώτη φορά εδώ και 19 χρόνια που η χώρα έρχεται αντιμέτωπη με τον λιμό.... Εμφύλιος πόλεμος και ξηρασία έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση των σοδειών και κατ' επέκταση έχουν εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των τροφίμων. Σε ορισμένες περιοχές μάλιστα έχει καταγραφεί αύξηση των τιμών έως και 270%. «Πριν από την κρίση, 50 κιλά καλαμπόκι κόστιζαν 5 ευρώ. Σήμερα στο Μογκαντίσου, η ίδια ποσότητα κοστίζει 40 ευρώ, κόστος αφόρητο για την πλειονότητα του πληθυσμού», επισημαίνει η Λουσίλ Γκροζάν, εκπρόσωπος της Δράσης Ενάντια στην Πείνα (ACF). Στο Μπακούλ, προσθέτει, «το 80% των παιδιών που έρχονται στα κέντρα της οργάνωσης συνοδευόμενα από τους γονείς τους αντιμετωπίζουν σοβαρό υποσιτισμό».
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ. Στη συγκεκριμένη ζώνη, η παρουσία των ανθρωπιστικών οργανώσεων ήταν σχεδόν μηδαμινή από το 2009, καθώς τότε αντάρτες της ισλαμικής οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ τούς απαγόρευσαν την πρόσβαση και τη δράση στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους. Δίχως άλλη εναλλακτική λύση, οι λιμοκτονούντες πολίτες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, όπου θα μπορούν να εξασφαλίσουν την καθημερινή τους τροφή και πόσιμο νερό - υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 160.000 Σομαλοί έχουν μεταναστεύσει προς την Κένυα και την Αιθιοπία.
«Εάν δεν αναλάβουμε δράση τώρα, ο λιμός θα επεκταθεί και στις οκτώ επαρχίες της Νότιας Σομαλίας μέσα σε δύο μήνες, εξαιτίας της φτωχής καρποφορίας και των επιδημιών από μολυσματικές ασθένειες που πρόκειται να ξεσπάσουν», προειδοποιεί ο Μαρκ Μπάουντεν από το Γραφείο Συντονισμού και Ανθρωπιστικών Υποθέσεων για τη Σομαλία του ΟΗΕ.
Με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση, η διεθνής κοινότητα αρχίζει να δραστηριοποιείται αυτήν την εβδομάδα υλοποιώντας κατεπειγόντως διατροφικά και υγειονομικά προγράμματα, με σκοπό την καλύτερη πρόσβαση των πληγέντων σε τροφή και πόσιμο νερό. Στις 18 Ιουλίου, ο ΟΗΕ άρχισε να προωθεί διατροφική ενίσχυση προς τη Σομαλία, όπου οι ισλαμιστές αντάρτες, όπως είχαν δεσμευτεί λίγες μέρες νωρίτερα, άφησαν τις ομάδες αρωγής να κυκλοφορούν ελεύθερα. Την ίδια μέρα, η UNICEF ανακοίνωσε πως εγκατέστησε μία αερογέφυρα πέριξ της Μπαϊντόα (νότια της χώρας) και άλλη μία γύρω από το Μογκαντίσου ώστε να μεταφέρει στην περιοχή εφόδια και φάρμακα.           

Μάρω Βακαλοπούλου     TA NEA   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: