Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Φέτος τον Οκτώβριο γινόμαστε 7 δισεκατομμύρια

Δεκαπέντε παιδιά γεννιούνται στον κόσμο κάθε τρία δευτερόλεπτα                                     Στα 7 δισεκατομμύρια εκτιμάται ότι θα φτάσει στα τέλη Οκτωβρίου ο πληθυσμός της Γης. Εντυπωσιακή είναι η συχνότητα γέννησης στις μέρες μας: πέντε 5 μωρά γεννιούνται κάθε δευτερόλεπτο! Αν υποθέσουμε ότι για να διαβάσουμε μία μέση πρόταση χρειαζόμαστε περίπου τρία δευτερόλεπτα, τότε η γέννηση 15 μωρών στον ίδιο χρόνο φαντάζει ασύλληπτη.


Κάθε χρόνο προστίθενται 78 εκατομμύρια άνθρωποι στην παγκόσμια κοινότητά μας. Αυτή την στιγμή ο πληθυσμός του πλανήτη είναι 6,9 δισεκατομμύρια άτομα. Η συνεχής αύξηση που παρατηρείται, καταγράφεται ιστορικά και με αριθμούς, αφού το 1800 υπήρχαν περίπου ένα δισεκατομμύριο άτομα πάνω στη Γη, το 1960 τρία δισεκατομμύρια και το 1999 έφτασαν τα 6 δισεκατομμμύρια......


Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ανέρχεται το 2025 σε 8 δις. άτομα. Άλλοι ερευνητές υπολογίζουν ότι περί το μέσον του 21ου αιώνα θα κατοικούν στον πλανήτη Γη περίπου 9 δις. άνθρωποι.


Αυτή η αύξηση δημιουργεί πολλά ερωτήματα για το μέλλον των λαών. «Είναι δύσκολο να μην θορυβηθείς, όταν ο πληθυσμός αυξάνεται συνεχώς κατά περίπου 80 εκατομμύρια το χρόνο. Πώς είναι δυνατόν να θρέψουμε 9 δις ανθρώπους το 2050, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολέμους, την τήξη των πάγων και τις τρομακτικές διαταραχές στην τροφική αλυσίδα;» αναρωτιέται ο Ρόμπερτ Κάνζιγκ, επιστημονικός συνεργάτης και αρθρογράφος του περιοδικού National Geographic.


Οι (συχνά κατ΄ευφημισμόν) αναπτυσσόμενες χώρες είναι αυτές που αναμένεται να διπλασιάσουν τον πληθυσμό τους την επόμενη δεκαετία. Σχεδόν ένα δις. άνθρωποι λιμοκτονούν καθημερινά, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα της Σομαλίας. Ο ΟΗΕ, χαρακτήρισε επίσημα «λιμό» την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού χρήζει επισιτιστικής βοήθειας, λόγω της ξηρασίας που πλήττει την περιοχή.


1,8 δις νέοι άνθρωποι, ηλικίας 10 έως 24 ετών υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Προκειμένου να διατηρηθεί ο πληθυσμός σταθερός, σύμφωνα με δημογράφους, τα δημοσκοπικά ζευγάρια "οφείλουν" να κάνουν "2,1" παιδιά.


Παρόλα αυτά, οι ετήσιες γεννήσεις έχουν μειωθεί στα 140 εκατομμύρια, από τα 173 εκατομμύρια που σημειώνονταν στα τέλη της δεκαετίας του '90. Αντίθετα οι θάνατοι ανέρχονται σε 57 εκατομμύρια ετησίως και αναμένεται αύξησή τους μέχρι το 2040 κατά περίπου 30 εκατομμύρια.          ΤΟ ΒΗΜΑ   

Δεν υπάρχουν σχόλια: