Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

Μάχη με το χρόνο για επιζώντες στην Κίνα..

Μάχη με το χρόνο και τις δυσμενείς συνθήκες λόγο υψόμετρου δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Κίνα, προκειμένου να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν, εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού των 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη θιβετιανή πόλη Qamdo, στην περιφέρεια Qinghai.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 619 νεκρούς και περισσότερους από 10.000 τραυματίες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι αριθμοί αυτοί θα ανέβουν κατά πολύ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, τουλάχιστον 15.000 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον σεισμό, ενώ περισσότεροι από 100.000 ανθρώπους έμειναν άστεγοι και θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές. Ο σεισμός προκάλεσε επίσης φθορές σε βουδιστικούς ναούς, προκάλεσε ρωγμές σε ένα φράγμα που υπάρχει στην περιοχή καθώς και κατολισθήσεις, που δυσχαιραίνουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στην ορεινή αυτή περιοχή, που στέκει στα 4.000 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.
Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες να απεγκλωβίσουν πολίτες από τα ερείπια, έχοντας να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις στον εξοπλισμό τους, την ίδια στιγμή που απλοί πολίτες σκάβουν στα συντρίμμια με φτυάρια ή τα χέρια τους. Παρά τις συνθήκες ψύχους που επικρατούν στην περιοχή, ήδη 900 άνθρωποι κατάφεραν να ανασυρθούν ζωντανοί.
Ο πρόεδρος της Κίνας, Hu Jintao, απεύθυνε έκκληση για προσπάθεια μέχρι τελικής πτώσεως για την ανεύρεση όσο το δυνατό περισσότερων ανθρώπων, και έχει στείλει περισσότερους από 5.000 διασώστες –συμπεριλαμβανομένων ανδρών του στρατού- ενώ παράλληλα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παράσχει 29 εκατ. δολάρια βοήθεια στην πληγείσα περιοχή.      tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: