Πέμπτη 15 Απριλίου 2010

η Ρωσική Silicon Valley.

Την ίδια στιγμή που η Apple αναπτυσσόταν στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες της Σοβιετικής Ένωσης διενεργούσαν τις έρευνες τους σε μυστικές πόλεις στα βάθη της Σιβηρίας. Τα τείχη των πόλεων αυτών κρατούσαν μέσα στα όρια τους την επιστημονική καινοτομία και αφήναν έξω από αυτά όλη την υπόλοιπη ανθρωπότητα. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει κατά πολύ, και η ρωσική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να απεξαρτητοποιηθεί ενεργειακά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο,αλλά και να εκσυγχρονίσει την οικονομία της, χτίζει την πρώτη επιστημονική-τεχνολογική πόλη μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, στα πρότυπα της αμερικανικής Μέκκας της τεχνολογίας, Silicon Valley.
Η ρωσική Silicon Valley θα δημιουργηθεί κοντά στο Skolkovo, μία ιδιωτική επιχειρηματική σχολή, λίγο έξω από τη Μόσχα. Θα καταλαμβάνει έκταση 2.150.000 τ.μ., θα προσφέρει εργασία σε 10.000 άτομα και θα είναι έτοιμη το 2012. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα περίπου 400 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1/5 θα καλυφθεί από την ρωσική κυβέρνηση, ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από ιδιωτικά κεφάλαια. Στόχος η έρευνα στους τομείς των επικοινωνιών, της βιοϊατρικής, του διαστήματος, της πυρηνικής ενέργειας καθώς και της ενεργειακής συντήρησης, ενώ γενικότερη επιδίωξη είναι η ενθάρρυνση της γόνιμης αλληλεπίδρασης μεταξύ των επιστημονικών κλάδων.
Εν μέσω της εποχής του πετρελαίου που ζούμε, η Ρωσία προσπαθεί να προσελκύσει το εγχώριο ταλέντο και την εγχώρια ευρεσιτεχνία, σε μία πόλη που έχει χτιστεί στα πρότυπα των αμερικανικών προάστιων, με απώτερο σκοπό να ενθαρρύνει τις νέες εταιρίες να εμπορευματοποιήσουν τις ιδέες που γεννιούνται στα επιστημονικά εργαστήρια. Παραδειγματιζόμενη από τα τεχνο-πάρκα της Ασίας, η Ρωσία διαθέτει ήδη 4 από αυτά στις πόλεις Tomsk, Dubna, Zelenograd και St. Petersburg............
Ωστόσο, το όραμα για τη ρωσική Silicon Valley, είναι πολύ μεγαλύτερο και για αυτό άλλωστε πέραν της υλικής πραγμάτωση της πόλης, η ρωσική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παραχωρήσει γενναίες φοροαπαλλαγές αλλά και κυβερνητικές εγγυήσεις προκειμένου ο τεχνολογικός αυτός κόμβος να γίνει επωαστήριο επιστημονικών ερευνών, έως ότου οι εταιρίες που θα δραστηριοποιηθούν σε αυτόν να γίνουν κερδοφόρες. Οι χρηματοδότες του προγράμματος –ρωσική κυβέρνηση και ιδιωτικός τομέας- κάνουν λόγο για προσπάθεια συνδυασμού της Σοβιετικής παράδοσης των επιστημονικών πόλεων, με το δυτικό μοντέλο της ενθάρρυνσης των επιστημονικών επιτευγμάτων γύρω από τα πανεπιστήμια. Οι σκεπτικιστές από την άλλη, κάνουν λόγο για προσπάθεια της Ρωσίας να καλύψει την απόσταση με τη Δύση, διαχειριζόμενη τη δύναμη του κράτους.
Η πλούσια παράδοση της Ρωσίας στην καινοτομία αλλά και η μέχρι στιγμής αποτυχία της να την ενσωματώσει σε ευρέως σε εμπορεύσιμα προϊόντα, έχουν οδηγήσει σε μεγάλο βαθμό στην έντονη εξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η ρωσική Silicon Valley αποτελεί πηγή ελπίδας για την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας.
«Η χώρα χρειάζεται κάποια σημαντική εξέλιξη. Η ίδρυση αυτή της πρωτοποριακής πόλης θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα», υποστηρίζει ο επικεφαλής του προγράμματος Viktor F. Vekselberg. «Πρόκειται για ένα τεστ των επιχειρησιακών μοντέλων που θα μπορούσε να ξαναχτίσει τη Ρωσία στην καπιταλιστική εποχή», σημειώνει χαρακτηριστικά. Ο Vekselberg χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο τσάρος της ρωσικής τεχνολογικής επανάστασης. Πρόκειται για ένα από του Ρώσους μεγιστάνες, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας και της μεταλλουργίας, ενώ είναι και ο ιδιοκτήτης της ελβετικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας, Oerlikon.
Άμεσο μέλημα της Ρωσίας μετά την ολοκλήρωση του τεχνολογικού κόμβου που χτιστεί κοντά Skolkovo, είναι ο επαναπατρισμός των Ρώσων επιστημόνων από τον αμερικανικό τεχνολογικό παράδεισο της Silicon Valley. Σύμφωνα με τη Ρωσική Βιομηχανική Ομοσπονδία, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 30-60 χιλιάδες λαμπροί Ρώσοι επιστήμονες εργάζονται αυτή τη στιγμή στην Καλιφόρνια. Τρανταχτό, άλλωστε είναι το όνομα του συνιδρυτή της Google, Sergei Brin, ο οποίος μετανάστευσε στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμα παιδί. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η Ρωσία θα ήταν ένα διαφορετικό μέρος αν ο Brin είχε ιδρύσει την Google σε αυτή, κι όχι στην Silicon Valley.
Η Ρωσία δεν είναι ωστόσο η πρώτη χώρα που επιχειρεί να χτίσει τη δική της Silicon Valley. Στην Μαλαισία για παράδειγμα, μια ολόκληρη ζούγκλα αποψιλώθηκε προκειμένου να χτιστεί η Cyberjaya, μια πόλη αφιερωμένη στην πληροφορική και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η Κίνα έχει ένα σύμπλεγμα υψηλής τεχνολογίας στην Tianjin, έξω από το Πεκίνο, και η Γαλλία έχει κτίσει την Sophia Antipolis, κοντά στην Νίκαια. Και οι τρεις πόλεις έχουν κτιστεί με κρατικές ενισχύσεις και όλες είχαν τελικά επιτυχία στην προσέλκυση και την ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων.
Με όλες τις λεπτομέρειες για τη ρωσική Silicon City να έχουν δρομολογηθεί και τους στόχους δημιουργίας της να έχουν σαφώς καθοριστεί, το μόνο που μένει πια να βρεθεί, είναι το όνομα της... tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: