Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Η Πολωνία θρηνεί...

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν την επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας της Πολωνίας. Η 4ωρη επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο, μία εβδομάδα μετά την πτώση του προεδρικού αεροσκάφους της χώρας στη Ρωσία, που προκάλεσε το θάνατο του Πολωνού προέδρου, Lech Kaczynski και άλλων 95 επιβαινόντων.
Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονταν και ο επικεφαλής των Ένοπλων Δυνάμεων της Πολωνίας, ο πρόεδρος της Κεντρικής της Τράπεζας και πολιτικοί της αντιπολίτευσης. Η υψηλόβαθμη επιτολή μετέβαινε στη Ρωσία για να παραβρεθεί στην 70η επέτειο της σφαγής του Κατίν, όπου 22.000 Πολωνοί αξιωματούχοι είχαν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σχεδόν 80 διεθνείς αντιπροσωπείες αναμένεται να μετάσχουν στις εκδηλώσεις. Μεταξύ αυτών και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίστρι Μεντβέντεφ. Ωστόσο, η πρόσβαση στη χώρα έχει δυσχερανθεί σημαντικά μετά την ανακοίνωση ότι ο εναέριος χώρος της κλείνει εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία.......
Η οικογένεια του Kaczynski επέμεινε η κηδεία να πραγματοποιηθεί βάσει των σχεδίων και, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής κανένας ξένος ηγέτης δεν έχει δηλώσει αδυναμία να παραβρεθεί.
Οι σοροί του Πολωνού προέδρου και της συζύγου του θα μεταφερθούν αύριο, Κυριακή στην πόλη Krakow, όπου θα θαφτούν στο κάστρο Wawel, όπου βρίσκονται και οι σοροί πρώην βασιλιάδων και εθνικών ηρώων της χώρας. Η απόφαση της οικογένειας να θαφτεί ο Kaczynski, μια αμφιλεγόμενη πολιτική μορφή, προκάλεσε αντιδράσει στο εσωτερικό της χώρας την περασμένη εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, οι έρευνες για τη διαπίστωση των αιτιών της αεροπορικής τραγωδίας συνεχίζονται.    tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: