The Guardian
Χρειάστηκε λίγος χρόνος για να χωνέψουμε την είδηση ότι εξερράγη το ηφαίστειο που βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Εϊγιαφιαλιοκούλ, στη νότια Ισλανδία, και ότι η έκρηξη ήταν από 10 έως 30 φορές ισχυρότερη από την έκρηξη που σημειώθηκε σε μια παρόμοια τοποθεσία πριν από τρεις εβδομάδες. Εδώ στην Ισλανδία, ήμασταν βυθισμένοι στη δίνη που έχει προκαλέσει η δημοσίευση έκθεσης, προ δύο ημερών, σχετικά με την κατάρρευση του ισλανδικού τραπεζικού συστήματος. Η έκθεση που έχει λάβει το προσωνύμιο «μαύρη έκθεση», παρουσιάζει συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη διαφθορά και την ανικανότητα, οι οποίες οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση της Ισλανδίας. Τα μέσα ενημέρωσης είχαν εντρυφήσει στην έκθεση, που αριθμεί 2.000 σελίδες, και παρουσίασαν αποσπάσματά της στο κοινό, το οποίο έχει ήδη συγκλονιστεί από τις αποκαλύψεις.
Οταν λοιπόν τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να μεταδίδουν για την έκρηξη του ηφαιστείου, η ισλανδική μπλογκόσφαιρα δονούνταν ήδη από την οργή που προκάλεσε ένα άρθρο δημοσιευμένο σε μια από τις πρωινές εφημερίδες. Το άρθρο έφερε την υπογραφή του Τορ Μπγιόργκολφσον, πρώην μεγιστάνα και ιδιοκτήτη της τράπεζας Landsbanki που κατέρρευσε, και είχε τον τίτλο «Ζητώ συγγνώμη». Στο άρθρο του, ο Μπγιόργκολφσον ζητεί περί τις πέντε φορές συγγνώμη, ενώ ταυτόχρονα εξηγεί γιατί ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη και γράφει φράσεις όπως «Καθε Ισλανδός είναι υπεύθυνος για τα οικονομικά του και για τις αποφάσεις που λαμβάνει.......... Και εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση». Αυτά τα γράφει ένας άνθρωπος ο οποίος, σύμφωνα με τη «μαύρη έκθεση», χρησιμοποίησε την τράπεζα Landsbanki για να υπεξαιρέσει δισεκατομμύρια ισλανδικές κορόνες προς όφελός του, έναν μόλις μήνα από την κατάρρευση της τράπεζας. Εύκολα λοιπόν φαντάζεται κανείς ότι άνθρωποι όπως ο Μπγιόργκολφσον ανάσαναν με ανακούφιση όταν έγινε γνωστή η είδηση για την έκρηξη στο ηφαίστειο που βρίσκεται κάτω από τον παγετώνα Εϊγιαφιαλιοκούλ.
Υπάρχει, αν το σκεφθείτε, ένα είδος ποιητικής αλληγορίας σε αυτήν τη νέα έκρηξη του ηφαιστείου. Κάποιος θα μπορούσε να τη θεωρήσει ως το σύμβολο της μαζικής οργής των Ισλανδών που ξέσπασε –οργή η οποία σιγόβραζε κάτω από την επιφάνεια αυτής της φαινομενικά απαθούς κοινωνίας–, μετά την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας. Πράγματι, οι αστυνομικές δυνάμεις της Ισλανδίας ήταν σε εγρήγορση σε περίπτωση που ξεσπούσε κοινωνική αναταραχή μετά τη δημοσίευση της «μαύρης έκθεσης». Την περασμένη Δευτέρα, είχαν γίνει ήδη διαμαρτυρίες έξω από κυβερνητικά κτίρια. Και αυτές τις διαμαρτυρίες όμως τις επισκίασε η είδηση για την έκρηξη στο ηφαίστειο.
Και τώρα, με τις αεροπορικές πτήσεις στην Ευρώπη να ματαιώνονται εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας, ήταν προβλέψιμο ότι θα ακουστεί η φράση περί της «εκδίκησης της Ισλανδίας» – μια φράση που υπονοεί ότι αυτή ήταν η εκδίκηση της Ισλανδίας για τη Βρετανία, η οποία χρησιμοποίησε αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να παγώσει τα κεφάλαια της Ισλανδίας, μετά την κατάρρευση του ισλανδικού τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, αυτή τη φράση και άλλα ανάλογα σχόλια δεν τα άκουσα από Ισλανδούς αλλά από ξένους. Εχουμε όμως και άλλα πράγματα για τα οποία πρέπει να ανησυχούμε. Μια γέφυρα έχει ήδη καταρρεύσει, ο περιφερειακός δρόμος που συνδέει τη δυτική και την ανατολική Ισλανδία με τη νότια ακτή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, πολλά αγροκτήματα κινδυνεύουν, και επιπλέον υπάρχει ο κίνδυνος να ξυπνήσει το Κάτλα, ένα ενοχλητικό ηφαίστειο, το οποίο, αν εκραγεί, η έκρηξη του ηφαιστείου στον παγετώνα Εϊγιαφιαλιοκούλ θα μοιάζει παιχνιδάκι. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε την οργή των τουριστών που δεν μπορούν να μεταβούν στους προορισμούς των διακοπών τους. kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου