Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Φθηνότερα τα φάρμακα.

Μείωση 20%, κατά μέσο όρο, στις τιμές των φαρμάκων θα προκύψει σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με το νέο τρόπο τιμολόγησης που ανακοίνωσε η υπουργός Λούκα Κατσέλη.

Το νέο δελτίο τιμών που θα περιλαμβάνει 6.500 φάρμακα θα εκδοθεί μέχρι το τέλος του μήνα και η τιμή τους θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των τιμών του αντίστοιχου τύπου φάρμακου στις τρεις φθηνότερες χώρες της ευρωζώνης (σήμερα ο υπολογισμός βασίζεται στο μέσο όρο από τις τρεις φθηνότερες χώρες της Ευρώπης των 25 συν την Ελβετία).

Όπως είπε η υπουργός μέχρι τώρα υπήρχε έλλειψη στοιχειών και ενώ στις χώρες της Ευρώπης υπήρχαν μειώσεις στη χώρα μας δεν υπήρχε αντίστοιχη εικόνα. Αντί η τιμή να υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των φθηνότερων χωρών της Ευρώπης των 25 συν την Ελβετία η τιμή προέκυπτε από τον υπολογισμό μόνο 11 χωρών ‘’με αιτιολογία ότι δεν υπήρχαν στοιχεία όπως κατήγγειλε η υπουργός.
Με την ανακοστολόγηση των φαρμάκων υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,25% ενώ θα μειωθεί δραστικά και η φαρμακευτική δαπάνη που το 2009 είχε εκτοξευτεί στα 6,6 δισ. ευρώ.
Το όφελος για τους καταναλωτές και τα ταμεία υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ ετησίως. Επίσης εκτιμάται ότι θα μειωθεί η συμμετοχή κάθε ασφαλισμένου κατά 100 ευρώ ετησίως.
Όπως είπε η υπουργός δημιουργήθηκε πλήρης ηλεκτρονική βάση δεδομένων φαρμάκων από το σύνολο των χωρών της ΕΕ για την ακριβέστερη παρακολούθηση της αγοράς. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα ήταν μια από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης και η Τρίτη ακριβότερη στα γενόσημα φάρμακα, είπε η υπουργός και ανέφερε ότι η ανατιμολόγηση θα γίνει σε δύο δόσεις η πρώτη το Φεβρουάριο και η δεύτερη δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούνιο ή το Σεπτέμβριο.
Για να μην υπάρξει πρόβλημα με τα αποθέματα των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών προβλέπεται μεταβατική περίοδος προσαρμογής δυο μηνών κατά την οποία θα πωλούνται φάρμακα και με τις δύο τιμές.
Η τιμή των αντιγράφων φαρμάκων - γενοσήμων θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται ως ποσοστό της τιμής του πρωτοτύπου εκτός πατέντας μείον 10%. Για κάθε καινούργιο γενόσημο η τιμή θα υπολογίζεται στο 70% (ήταν 80%) της τιμής του πρωτοτύπου της πατέντας. Ειδική πρόβλεψη θα υπάρξει για τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: