Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Σημαντικές επαφές Παπανδρέου στη Ρωσία


Νέες προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - Ρωσίας ανοίγει η επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Μόσχα και οι συναντήσεις του με τον Πρόεδρο Μενβιέντεφ και τον Πρωθυπουργό Πούτιν. Η συνεργασία καλύπτει τον οικονομικό, εμπορικό, ενεργειακό και πολιτιστικό, τομέα. Για στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας που θα συμβάλλει και στην έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του  Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα βοηθήσει την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και θα εμβαθύνει ακόμη περισσότερο το στρατηγικό χαρακτήρα στη σχέση μεταξύ δύο αξιόπιστων εταίρων. 
Στρατηγική συνεργασία
Τη δέσμευσή τους για στενότερη στρατηγική συνεργασία που θα συμβάλλει και στην ανάταξη και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόνισαν κατά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα ο πρωθυπουργός με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις δηλώσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για μια δύσκολη φάση στην οποία βρίσκεται η οικονομική ζωή της Ελλάδας, εξέφρασε, ωστόσο τη βεβαιότητά του ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε η χώρα να βγει πιο δυνατή οικονομικά και πολιτικά από την κρίση.                                                                                                                 
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κρίση θα δώσει στη χώρα την ευκαιρία να αλλάξει πολλά πράγματα, τα οποία πρέπει να αλλάξει και τόνισε ότι η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική ή ευρωπαϊκή, αλλά είναι διεθνής και ότι η Ελλάδα έχει πριν από όλα ευθύνη να κάνει τις αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία.

Αναφέρθηκε δε στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα κατά 4 μονάδες το 2010 και στη μείωσή του στο 3% το 2013. Γι΄αυτό, τόνισε, και
οι συζητήσεις με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικές.


Σημείωσε, μάλιστα, ότι
οι συμφωνίες με τη ρωσική πλευρά, ιδίως με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream είναι πολύ χρήσιμη καθώς θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία.
Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα Ελλάδα και Ρωσία να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση, επεσήμανε τη σημασία των μεγάλων σχεδίων που προωθούνται από κοινού όπως ο αγωγός South Stream και παράλληλα υπογράμμισε ότι η κρίση δεν ξεκίνησε ούτε στην Ελλάδα, ούτε στη Ρωσία, ούτε στην Ευρώπη, αλλά στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν τα ίδια προβλήματα με υψηλό χρέος και έλλειμμα στον προϋπολογισμό.........


Ο κ. Πούτιν εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες και αναφέρθηκε στο θετικό όπως είπε, μήνυμα που έδωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποδεχόμενος τον κ. Παπανδρέου τόνισε ότι
η Ρωσία υπολογίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει όλα τα καλά της προηγούμενης περιόδου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η επίσκεψη αυτή θα δώσει νέα ώθηση για στενότερες σχέσεις και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Πρέπει να δείξουμε, πρόσθεσε, έμπρακτη προσπάθεια και βούληση, προκειμένου να υπάρξει στενότερη δυνατή συνεργασία με τη Ρωσία, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί στις παρούσες συνομιλίες.

Ο κ. Παπανδρέου αφού σημείωσε τις ιστορικές και στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών τόνισε την ανάγκη
μιας στρατηγικής συνεργασίας που θα είναι πλέον πιο αποτελεσματική, πιο πρακτική και πιο ουσιαστική.
Σημαντικές συμφωνίες

Οι δύο Πρωθυπουργοί συμφώνησαν να προχωρήσει το συντομότερο ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, λαμβανομένων υπόψη των περιβαλλοντικών ευαισθησιών και πάντα σε συνεργασία με τη Βουλγαρία, ενώ για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να υπογράψουν νομική συμφωνία για την ίδρυση φορέα που θα έχει έδρα στην Αθήνα.

Ο κ. Πούτιν επέμεινε ιδιαίτερα στην υλοποίηση του αγωγού South Stream και άλλων ανάλογων μεγάλων σχεδίων, τα οποία, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και επισήμανε ότι αγωγός δεν είναι ένα διμερές ελληνορωσικό σχέδιο, αλλά ένα μεγάλο διεθνές σχέδιο, το οποίο υλοποιείται με βάση τις αρχές της αγοράς και δεν έχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης, ενώ έχει εκφραστεί και ενδιαφέρον από δέκα ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν στο έργο.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν και στην ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο μειώθηκε κατά 40% το 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως είπε ο κ. Πούτιν.

Από ελληνικής πλευράς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, η αγορά της οποίας μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες.

Επίσης από ρωσικής πλευράς, τονίστηκε η ανάγκη για συνεργασία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και από ελληνικής πλευράς για την ανάπτυξη των σχέσεων στον τουριστικό τομέα, καθώς και στις μεταφορές.

Για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων συστήθηκε κοινή διϋπουργική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά σήμερα και θα επαναλάβει τη συνεδρίασή της τους επόμενους μήνες και πάλι στη Μόσχα.

Οι δύο Πρωθυπουργοί συζήτησαν και θέματα διμερούς πολιτικής συνεργασίας με τον κ. Παπανδρέου να τονίζει ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές αντιλήψεις στις πολιτικές για την ευρύτερη περιοχή και αναφέρθηκε ακόμη στη συνεργασία των δύο χωρών στην περιοχή των Βαλκανίων και ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για την επίμονη , δίκαιη και σταθερή θέση της στο Κυπριακό.

Συζητήθηκε επίσης η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στο θέμα της διοργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2014 στο Σότσι της Ρωσίας και για την ολυμπιακή εκεχειρία. 
     Νωρίτερα κατά την υποδοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Ρωσίας, εξέφρασε την ευχή να υπάρξει πιο στενή συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του κ. Παπανδρέου.

Απαντώντας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι δικός του στόχος είναι η περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και της ελληνορωσικής συνεργασίας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και η οικονομία της Ελλάδας με τον κ. Μεντβέντεφ να αποκαλύπτει λίγο αργότερα και κατά την έναρξη συνάντησης με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, ότι συνέστησε στον κ. Παπανδρέου να απευθυνθεί για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

"Συναντήθηκα μόλις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και του συνέστησα να απευθυνθεί στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμια Τράπεζα για να λύσει τα προβλήματα του ελληνικού κράτους", είπε ο Μεντβέντεφ  
news.ert.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: