Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

 Συμφωνία Χαμάς – Ισραήλ για μακρόχρονη εκεχειρία στη Γάζα – Προς ιστορική νίκη της παλαιστινιακής Αντίστασης

Σε συμφωνία κατέληξαν η Χαμάς και το Ισραήλ για μια μόνιμη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από πενήντα ημέρες εχθροπραξιών, ανακοίνωσε σήμερα ανώτερος παλαιστίνιος αξιωματούχος.
«Επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από το Κάιρο που θα καθορίσει την ώρα έναρξης της απόφασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σαμί Αμπου Ζούχρι....

Υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος δήλωσε επίσης στο γαλλικό πρακτορείο ότι οι επαφές στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα «κατέληξαν σε μια μόνιμη εκεχειρία, μια συμφωνία για τον τερματισμό του αποκλεισμού και εγγυήσεις ότι οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της Γάζας θα ικανοποιηθούν».
Το Τελ Αβίβ φέρεται να έχει συμφωνήσει να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας για να εισέλθουν στη Λωρίδα προμήθειες και κατασκευαστικά υλικά.
Παράλληλα, οι συζητήσεις για τα υπόλοιπα ζητήματα που συμπεριλήφθηκαν στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, όπως η πιθανή κατασκευή λιμανιού και αεροδρομίου στη Γάζα, θα ξεκινήσουν σε ένα μήνα, ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο ανώτατο στέλεχος της Χαμάς.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Maan, καλά πληροφορημένη πηγή απ’ την παλαιστινιακή πλευρά επιβεβαίωσε ότι τα περάσματα στη Γάζα θα ανοίξουν, ενώ θα επεκταθεί και η ζώνη αλιείας στη Γάζα.
Επιπλέον, το Ισραήλ δεσμεύτηκε να σταματήσει τις δολοφονίες στελεχών της παλαιστινιακής αντίστασης, ενώ πρόσθεσε ότι σε ένα μήνα θα ξεκινήσει κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων στο Κάιρο για να συζητηθούν τα ανεπίλυτα ζητήματα.
Οι οργανώσεις της παλαιστινιακής αντίστασης, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς και της ισλαμικής Τζιχάντ, αποδέχτηκαν τη συμφωνία εκεχειρίας, όπως και το Ισραήλ, το Ισραήλ προς το παρόν αρνείται να σχολιάσει επίσημα τις πληροφορίες.
Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται στις 19:00 ώρα Ελλάδας.
Αν επιβεβαιωθούν οι πρώτες πληροφορίες, θα πρόκειται για μια ιστορική νίκη της παλαιστινιακής αντίστασης, καθώς, αντί για τη διάλυση της Χαμάς και την ισοπέδωση της Γάζας, που ήθελε το Ισραήλ, θα έχουν ικανοποιηθεί κάποιοι από τους πιο σημαντικούς στόχους της Αντίστασης, ενώ το κύρος του κράτους – τρομοκράτη του Ισραήλ θα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.
Σήμερα ολοκληρώνονται 50 μέρες από όταν το Ισραήλ ξεκίνησε την επιθετική του επιχείρηση εναντίον της Γάζας, στις 8 Ιουλίου.
Οι νεκροί Παλαιστίνιοι ανέρχονται σε 2.120 ανθρώπους, εκ των οποίων 577 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης.
Γ.Μ.               διαβάστε ακόμα: Πανηγυρισμοί στη Γάζα για την εκεχειρία – Προς ιστορική νίκη της παλαιστινιακής Αντίστασης                Παντιέρα   

Δεν υπάρχουν σχόλια: