Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Για νίκη κάνει λόγο η Χαμάς – Τι προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας

Για νίκη απέναντι στο Ισραήλ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Σαμί Αμπού Ζούχρι.

Λίγο μετά την έναρξη ισχύος της ειρηνευτικής συμφωνίας, ο Αμπού Ζούχρι δήλωσε:

«Η ένοπλη αντίστασή μας πέτυχε ότι οι αραβικοί στρατοί δεν κατόρθωσαν να πετύχουν».

«Αυτοί οι πολιορκημένοι, αδύναμοι άνθρωποι νίκησαν τον ισχυρότερο στρατό της Μέσης Ανατολής και κατέστρεψαν τη δύναμη αποτροπής του εχθρού και το μύθο του ανίκητου στρατού»....

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς εμφανίστηκαν για πρώτη φορά λίγες ώρες μετά την συμφωνία εκεχειρίας δημοσίως μιλώντας στου συγκεντρωμένους Παλαιστινίους.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε δύο φορές θέσεις όπου πιστευόταν ότι κρύβονταν ηγετικά στελέχη της Χαμάς. Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, ο ηγέτης των πανίσχυρων Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, γλίτωσε από την πρώτη επιδρομή ενώ τρεις υπαρχηγοί του σκοτώθηκαν στη δεύτερη.

Ο Μαχμούντ Ζάχαρ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς και ο Μοχάμεντ αλ Χίντι, εκ των ηγετών του Ισλαμικού Τζιχάντ, μίλησαν στους χιλιάδες Παλαιστίνιους που είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία Ρίμαλ, δυτικά της πόλης της Γάζας.


Ο ηγέτης της Χαμάς, Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ.
«Θα κατασκευάσουμε το λιμάνι και το αεροδρόμιό μας», υποσχέθηκε ο Ζάχαρ στο πλήθος.

Ένα από τα αιτήματα των Παλαιστίνιων διαπραγματευτών στις συνομιλίες του Καΐρου ήταν η επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Γάζας και η δυνατότητα να ξαναχρησιμοποιηθεί το λιμάνι. Αυτά τα δύο θέματα «πρόκειται να συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις» που προβλέπεται να γίνουν σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, σύμφωνα με την πρόταση του Αιγύπτιου μεσολαβητή.


«Σε αυτόν που θα επιτεθεί στο λιμάνι μας, θα επιτεθούμε στο δικό του και αν επιτεθεί στο αεροδρόμιό μας θα επιτεθούμε και πάλι στο δικό του», προειδοποίησε ο Ζάχαρ, αναφερόμενος στις ρουκέτες που εκτόξευε η Χαμάς στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν πολλές διεθνείς πτήσεις.

«Το μέλλον είναι δικό μας, όχι του κατακτητή», συνέχισε, υποσχόμενος ότι θα ξαναχτιστούν όλα τα σπίτια που γκρεμίστηκαν στον πόλεμο.

Οι όροι της εκεχειρίας


Σύμφωνα με ανακοίνωση της διπλωματίας της Αιγύπτου, η κατάπαυση του πυρός που ετέθη σε ισχύ στη Λωρίδα της Γάζας προβλέπει το άμεσο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού θύλακα, αλλά και το πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο, προκειμένου «να εισέλθει ταχέως ανθρωπιστική βοήθεια, τα μέσα και τα υλικά για την ανοικοδόμηση».

Η συμφωνία θα επιτρέψει επίσης «την αλιεία σε απόσταση έως 6 ναυτικών μιλίων και τη συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων (στο Κάιρο) μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με άλλα θέματα για διάστημα ενός μήνα μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν τη νέα έκκληση της Αιγύπτου για μία γενική και αμοιβαία κατάπαυση του πυρός που θα συνοδεύεται από το ταυτόχρονο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχεία μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, των πρώτων βοηθειών και των μέσων ανοικοδόμησης» ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Χαιρετίζει τη συμφωνία ο ΟΗΕ


Την ελπίδα ότι η εκεχειρία στη Γάζα θα είναι «διαρκής» εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ευχήθηκε να οδηγήσει σε οριστική διευθέτηση του μεσανατολικού.

Ο Μπαν κάλεσε και τις δύο πλευρές «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και εκτίμησε ότι «η παραμικρή παραβίαση της εκεχειρίας θα ήταν εντελώς ανεύθυνη» πράξη. «Ένα λαμπρότερο μέλλον για τη Γάζα και το Ισραήλ εξαρτάται από τη βιώσιμη εκεχειρία» σημείωσε στην ανακοίνωσή του.

«Στηρίζει πλήρως» η αμερικανική κυβέρνηση


Η αμερικανική κυβέρνηση «στηρίζει πλήρως» τη συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζένιφερ Ψάκι.

«Στηρίζουμε πλήρως την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός» τόνισε η ίδια.
Η Ουάσιγκτον επιπλέον προέτρεψε τις δύο πλευρές να συμμορφωθούν με τους όρους της συμφωνίας.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν πλήρως (. . .) προς τους όρους (της συμφωνίας) και ελπίζουμε ότι η κατάπαυση του πυρός θα αποδειχθεί διαρκής και βιώσιμη» επισήμανε η Ψάκι κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Την θεωρούμε (σ.σ. την εκεχειρία) μία ευκαιρία, όχι μία βεβαιότητα» υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας, έχουμε επίγνωση του γεγονότος αυτού και θα προχωρήσουμε έχοντας τα μάτια μας ορθάνοιχτα» προσέθεσε η Ψάκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι από την πλευρά του χαιρέτισε και αυτός την επίτευξη εκεχειρίας, ευχόμενος να οδηγήσει σε μια οριστική διευθέτηση του μεσανατολικού.

Εσωτερική κριτική στον Νετανιάχου


Οι καταφανώς αρνητικοί για το Ισραήλ όροι της ειρηνευτικής συμφωνίας, δεδομένου ότι διακηρυγμένος στόχος του ήταν να συνεχιστούν οι επιθετικές επιχειρήσεις μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς, πυροδότησε την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού Μερέτζ ανέφερε ότι οι όροι της συμφωνίας εκεχειρίας αποδεικνύουν ότι ο πόλεμος στη Γάζα έληξε με την αποτυχία της στρατηγικής του Νετανιάχου.

«Πήγε σε έναν πόλεμο χωρίς στόχους και κατέληξε σε μία τεράστια επιτυχία για τη Χαμάς», ανέφερε.

Οι επικεφαλής των ισραηλινών κοινοτήτων στα σύνορα με τη Γάζα αποδοκίμασαν έντονα τη συμφωνία εκεχειρίας, χαρακτηρίζοντάς την «υποταγή στη τρομοκρατία».

«Οι κάτοικοι του νότου θα ήθελαν να δουν αυτή την (στρατιωτική) επιχείρηση να ολοκληρώνεται, αλλά αυτό προφανώς δεν θα συμβεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος του Ασκελον.

Ο απολογισμός της Ισραηλινής επίθεσης


Περισσότεροι από 2.100 νεκροί, οι περισσότεροι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων και περίπου 500 παιδιών, είναι ο τραγικός απολογισμός της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 11.000 τραυματίστηκαν και περισσότερα από 17.000 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς ή μερικώς.

Περίπου το ένα τρίτο του 1.8 εκατ. κατοίκων που ζουν στη Γάζα εκτοπίστηκαν από τις περιοχές στις οποίες ζούσαν, και τώρα πολλοί ζουν σε καταφύγια του ΟΗΕ.

Παλαιστίνιοι επιστρέφουν στο σπίτι τους 
Σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια, αγροκτήματα, τζαμιά και οι υποδομές ηλεκτρισμού και ύδρευσης έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με τον Guardian, η ανοικοδόμηση της Γάζας μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 10 χρόνια.

Στην ισραηλινή πλευρά, 64 στρατιώτες και 6 πολίτες σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου κι ενός 4χρονου αγοριού.  
αριστερη αντεπιθεση


Δεν υπάρχουν σχόλια: