Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας πενθεί την απώλεια του Γεωργίου – Αλέξανδρου Μαγκάκη

Το  ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας πενθεί την απώλεια του Γεωργίου – Αλέξανδρου Μαγκάκη και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ελληνικού τμήματος βάζοντας πρώτος την υπογραφή του στο Ιδρυτικό του Καταστατικό. Φέρει τον αριθμό 1 στο μητρώο μελών των ελληνικού τμήματος.
Ο αγώνας του για δικαιοσύνη τον οδήγησε κατά τα χρόνια της δικτατορίας στη φυλακή. Καταδικάστηκε σε 18 χρόνια κάθειρξη, βασανίστηκε και παρέμεινε για πολλούς μήνες σε απομόνωση. Οι βασανιστές του, όμως, δεν κατάφεραν να κάμψουν τον Γεώργιο – Αλέξανδρο,  καθώς ακόμα και μέσα από τη φυλακή δεν σταμάτησε να αγωνίζεται.....
Γράφει αντιστασιακά κείμενα και καταγγέλλει το καθεστώς μέσα από τη φυλακή. Ένα από αυτά το «Γράμμα από τη Φυλακή» γίνεται ευρέως γνωστό στα ΜΜΕ:
«..Είμαστε ένας-ένας κλεισμένοι στα κελιά μας. Από μια άποψη τα πιο αδύναμα πλάσματα.
Μπορούν να μας κάνουν ότι θέλουν. Εκεί που κάθεσαι έρχονται, σε παίρνουν και σε πάνε, χωρίς να ξέρεις πού, σε άλλη φυλακή, στην άλλη άκρη. Αν δεν μας φοβόντουσαν τόσο, θα ‘λεγα ότι είμαστε γι’ αυτούς πράγματα. Ο φόβος, όμως, που μας έχουνε διατηρεί την ανθρώπινή μας υπόσταση και στα  μάτια τους. Αυτά, λοιπόν, τα πιο αδύναμα πλάσματα, άλλο δεν σκέπτονται παρά την μοίρα του κόσμου. Όταν μας βγάζουνε από τα κελιά και βλεπόμαστε, γι’ αυτήν μιλάμε. Αυτή η έγνοια μας. Ξέρουμε κι εμείς μαζί με τόσους τι είναι η λαχτάρα της λευτεριάς, που σπαρταράει στον κόσμο. Και βλέπουμε πια καθαρά τους εχθρούς της..»
Θα τον θυμόμαστε ως σεμνό, επίμονο υπέρμαχο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έναν από αυτούς που άναψε το κερί της ελπίδας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, ώστε να μην μείνουν στο σκοτάδι όλοι εκείνοι που αγωνίζονται για ελευθερία και αξιοπρέπεια.
To ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας θα καταθέσει στεφάνι και θα παραστεί στον τελευταίο χαιρετισμό.            Διεθνής Αμνηστία       

Δεν υπάρχουν σχόλια: