Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

«Aνάπηροι» σε ανάπηρη χώρα

Tης Μαριας Κατσουνακη

Πού να αποδώσει κανείς τα υψηλά ποσοστά αναπηρίας στην Κρήτη; Πάνω από 18% στα Χανιά και στο Ρέθυμνο. Και στη Λευκάδα παρατηρούνται παρόμοια φαινόμενα. Πρόσφατα, στη Ζάκυνθο αποκαλύφθηκε ότι το 2% των κατοίκων (από τους 35.000 οι 700) είναι... τυφλοί. Πριν από μερικούς μήνες η Πάτρα μετρούσε πάνω από 8.000 αναπηρικά επιδόματα. Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η Ελλάδα κατέχει τον υψηλότερο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ποσοστό αναπηρικών συντάξεων: 14,5% (στην Ε. Ε. είναι 8% - 9%), 324.835 δικαιούχοι δηλαδή. Σε αυτούς προστίθενται 600.000 - 700.000 δικαιούχοι επιδομάτων. Κάποιοι δικαίως, κάποιοι πάλι καθόλου.
Το ΙΚΑ εντόπισε 1.473 περιπτώσεις συνταξιούχων που ενώ είχαν αποβιώσει... εισέπρατταν κανονικά τα χρήματα.....

Ο κ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστούν όλες οι αναπηρικές συντάξεις.
«Πώς θα βαστάξει η καρδιά του;». Ετσι αφοπλίζει και ο αόμματος Μίμης Φωτόπουλος το όργανο της τάξεως που τον παρατηρεί γιατί ζητιανεύει, στην «Κάλπικη λίρα» του Γ. Τζαβέλλα. «Δεν έχω τα ματάκια μου. Σκοτάδι είναι η ζωή μου». Τόσοι αόμματοι και αναξιοπαθούντες σε μια χώρα, πώς θα ανανήψουν και θα επανέλθουν θεραπευμένοι σε μια φυσιολογική ζωή; Πόσα θαύματα να συντελεστούν μέσα σε λίγους μήνες;
Εξάλλου, υπάρχει πάντα η έτοιμη και δοκιμασμένη απάντηση του Μίμη Φωτόπουλου στη Σπεράντζα Βρανά όταν τον ρωτάει πού βρήκε τη «χρυσή» λίρα: «Από την τίμια εργασία μου, από τις οικονομίες μου. Τις επενδύω σε χρυσό!».
Ενα κράτος αόμματο και η Ελλάδα (ή μήπως αομμάτων) που ζητάει ελεημοσύνη. Οταν, μάλιστα, κατηγορεί τον Μίμη Φωτόπουλο ένας άλλος, εξίσου τυφλός, με τον οποίο διασταυρώνονται στον δρόμο, μπαστούνι μπαστούνι, ότι η λίρα που διακινεί είναι κάλπικη εκείνος αντεπιτίθεται: «Κάλπικος είσαι εσύ! Χαμηλοβλεπούσα!». Γιατί ως εξ επαγγέλματος τυφλός οφείλει να κάνει και οφθαλμοφανέστατα λάθη.
Μελετημένοι ρόλοι, εμβληματικοί στην έμπνευση και ερμηνεία τους, αξεπέραστοι στις δεκαετίες. Μόνο που το χιούμορ στερεύει μαζί με τα ταμεία. Και «εκτιμάμε» όλο και λιγότερο την ευρηματικότητα όσων απολαμβάνουν το ούζο και το τάβλι τους εισπράττοντας για την «αναπηρία» τους (στις αραχτές επιδόσεις τους ενδεχομένως) από τον κρατικό κορβανά. Εφησυχασμένοι για δεκαετίες βολεύονταν με τα γραμμένα σενάρια από τους αετομάτηδες της πολιτικής. Ασύστολη ψηφοθηρία, μίζες σε γιατρούς και διοικητικούς υπαλλήλους, ανύπαρκτοι έλεγχοι, εκατέρωθεν καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων. «Ποιος στραβός δεν θέλει το φως του!», που λέει και ο Μίμης Φωτόπουλος. Μόνο που εδώ θα διαφωνήσουμε. Χιλιάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία. Χιλιάδες...       kathimerini.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: