Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Φόνοι ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Μεξικό


Παραστρατιωτικοί δολοφόνησαν δυο υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Οαχάκα που μετέφεραν προμήθειες σε πολιορκούμενη πόλη. Υπάρχουν αγνοούμενοι. Δυο ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα δολοφονήθηκαν από πυρά παραστρατιωτικών στο νότιο Μεξικό ενώ προσπαθούσαν να μεταφέρουν τρόφιμα και προμήθειες σε μια πόλη που πολιορκείται από ένοπλες ομάδες, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Τετάρτη.
Η Μπεατρίς Καρίνιο, διευθύντρια της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων CACTUS, και ο Φινλανδός παρατηρητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γίρι Αντέρο Γιάκολα σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι επιτέθηκαν σε οχηματοπομπή με περίπου 30 ακτιβιστές την Τρίτη, ανακοίνωσε η Μαρία δε λα Λους Κανδελάρια, γενική εισαγγελέας στην πολιτεία Οαχάκα.
Η οχηματοπομπή κατευθυνόταν στην πόλη Σαν Χουάν Κοπάλα, στη φτωχή πολιτεία, όπου σημειώνονται εντάσεις ανάμεσα σε φατρίες που ανήκουν στην φυλή ιθαγενών Τρίκι, κι έχουν δημιουργηθεί παραστρατιωτικές ομάδες.
Στη Σαν Χουάν Κοπάλα καταβάλλεται προσπάθεια δημιουργίας μιας ανεξάρτητης τοπικής αυτοδιοίκησης που θα δρα με βάση το εθιμικό δίκαιο των ιθαγενών. Όμως οι ένοπλες ομάδες από κοντινές πόλεις αντιτίθενται στο σχέδιο κι έχουν διακόψει την υδροδότηση και την ηλεκτροδότηση σε μια προσπάθεια να την απομονώσουν.........

«Η οχηματοπομπή εκινείτο σε άσχημους ορεινούς δρόμους. Συνάντησε ένα οδόφραγμα φτιαγμένο με βράχια που ανάγκασε τα αυτοκίνητα να βγουν από το δρόμο. Υπήρχε ενέδρα. . . [οι παραστρατιωτικοί] άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα», δήλωσε ο Νταβίντ Καστίγιο, εκπρόσωπος της CACTUS στη Σιουδάδ δε Μέχικο.
Τουλάχιστον δυο δημοσιογράφοι από το εγχώριο περιοδικό Contralinea, που συνόδευαν την οχηματοπομπή, και αρκετοί άλλοι από τους επιβαίνοντες στα οχήματα του καραβανιού, αγνοούνται, σύμφωνα με την Άνα Λίλια Πέρες, η οποία εργάζεται στο περιοδικό.
Στην Οαχάκα, μια από τις πιο φτωχές πολιτείες του Μεξικού, είχαν σημειωθεί αιματηρά επεισόδια το 2006, στις συγκρούσεις ανάμεσα σε δασκάλους και αριστερούς διαδηλωτές από την μια και την αστυνομία και την ομοσπονδιακή αστυνομία από την άλλη. Η εξέγερση που σημειώθηκε εναντίον του κυβερνήτη της πολιτείες διήρκεσε μήνες.      ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: