Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Κολοσσιαία η καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού

Νέα διαρροή εντοπίσθηκε στην πλατφόρμα πετρελαίου που βυθίστηκε στις 22 Απριλίου στον Κόλπο του Μεξικού και απελευθερώνει πέντε φορές περισσότερο πετρέλαιο από ό,τι είχε αρχικά υπολογισθεί, ενώ η πετρελαιοκηλίδα πλησιάζει με ταχύτερους ρυθμούς προς τις αμερικανικές ακτές.
Παρά τις προσπάθειες των αρχών, που προκάλεσαν χθες ελεγχόμενη πυρκαγιά σε τμήμα της πετρελαιοκηλίδας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Λουιζιάνας Μπόμπι Τζίνταλ, θα μπορούσε να φθάσει στις ακτές, απειλώντας το εύθραυστο οικοσύστημα της περιοχής.
Ο κυβερνήτης ζήτησε από τις ομοσπονδιακές αρχές επείγουσα βοήθεια για την προστασία των ακτών, κάνοντας λόγο για πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, μέρος της πετρελαιοκηλίδας πλησιάζει τις ακτές της Λουιζιάνας νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί.
«Εντοπίσαμε νέα διαρροή», επιβεβαίωσε ο Μάικλ Αμπντενχοφ, εκπρόσωπος της πετρελαϊκής εταιρείας BP, η οποία είχε μισθώσει και εκμεταλλευόταν την πλατφόρμα, αλλά η ποσότητα του πετρελαίου που διαρρέει είναι αμετάβλητη.
Η αμερικανική υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) προειδοποίησε ότι οι άνεμοι θα ωθήσουν την κηλίδα προς τις ακτές, όπου μπορεί φθάσει «το βράδυ της Παρασκευής».
Ήδη, η μόλυνση στην περιοχή είναι η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ......

«Ανακάλυψαν νέα διαρροή», δήλωσε ο Έρικ Σουάνσον, αξιωματούχος της ακτοφυλακής, προσθέτοντας ότι εκτιμάται πλέον πως η διαρροή πετρελαίου ξεπερνά «τα 5.000 βαρέλια την ημέρα».
Τουλάχιστον 11 εργαζόμενοι στην πλατφόρμα εξακολουθούν να αγνοούνται και θεωρούνται - και επίσημα - νεκροί μετά τη χειρότερη καταστροφή του είδους εδώ και μια δεκαετία.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την κατάσταση, ενώ «καλέσαμε την BP να διαθέσει επιπλέον πόρους», και εξετάζεται το ενδεχόμενο να παράσχει βοήθεια το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ακτοφυλακής.
Η πετρελαιοκηλίδα εκτιμάται ότι ξεπερνά σε μέγεθος την Δυτική Βιρτζίνια. Η BP και η ακτοφυλακή προσπαθούν να την περιορίσουν πριν φτάσει στις ακτές και έβαλαν «ελεγχόμενη πυρκαγιά» σε ένα μέρος της. Στην προσπάθεια περιορισμού της ρύπανσης, που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία, συμμετέχουν δεκάδες πλοία και αεροσκάφη.
Η πετρελαιοκηλίδα βρισκόταν 23 μίλια (37 χλμ.) ανοικτά των ακτών της Λουιζιάνας. Σύμφωνα με την AccuWeather, η αλλαγή των ανέμων ενδέχεται να τη σπρώξει στις ακτές το Σαββατοκύριακο. Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνας ζήτησε να υπάρξει κατεπείγουσα βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να προστατευτούν οι ακτές της.
Το δυστύχημα αυτό είναι το χειρότερο του είδους από το 2001, όταν σε μια πλατφόρμα απάντλησης πετρελαίου της Petrobras είχε σημειωθεί έκρηξη η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή 11 εργαζομένων σε αυτή.    ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: