Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Η ντροπή της ψευδοπροσβασιμότητας...



Δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα......Μία και μοναδική ράμπα στην είσοδο και αυτή κακοφτιαγμένη, κατάλληλη μόνο για ζογκλέρ. Κι’ όμως, το κτίριο είναι δηλωμένο απ’ τους ιδιοκτήτες του και πιστοποιημένο απ’ τους αρμόδιους φορείς ως προσβάσιμο. Ο όρος-κωδικός που οι χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου χρησιμοποιούν σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ο όρος “ψευδο-προσβασιμότητα”.
ράμπες για ανάπηρους ζογκλέρ ράμπες για ανάπηρους ζογκλέρ Η ψευδο-προσβασιμότητα στην Ελλάδα δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα. Δίχως υπερβολή, είναι απειροελάχιστες οι 100% προσβάσιμες κατασκευές ή υποδομές στην χώρα μας, ακόμα και κάποιες που προβάλλονται ως τέτοιες έχουν κάμποσα προβλήματα.
Τρανό παράδειγμα το εγκαινιασθέν με τυμπανοκρουσίες προ 5,5 χρόνων αναβατόριο στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, προς εξυπηρέτησιν των με κινητικά προβλήματα τουριστών. Οταν τέθηκε σε χρήση απεδείχθη ότι οι μελέτες κατασκευής του είχαν γίνει στο πόδι. Δεν είχε γίνει κανένας σοβαρός υπολογισμός των κλίσεων ανόδου στον ιερό βράχο, ούτε και των κατάλληλων ταχυτήτων ανόδου. Αναυδοι οι χρήστες ένιωσαν να ανεβαίνουν στην Ακρόπολη με τα χίλια και να αιωρούνται στο κενό μιάς και η τροχιά ανόδου τους ήταν περίπου κατακόρυφη(!)σε σχέση με το έδαφος.
ράμπες για ανάπηρους ζογκλέρ ράμπες για ανάπηρους ζογκλέρ Επίκειτο παραολυμπιακή διοργάνωση τότε, οι κληθέντες ως ανθρωπομετρικά πρότυπα-δοκιμαστές του αναβατορίου κινητικά ανάπηροι προτίμησαν να μη δημιουργήσουν θέμα. Eγιναν κάποιες βασικές βελτιώσεις ώστε -τουλάχιστον- η επίσκεψη στην Ακρόπολη να μην προσομοιάζει με διαδρομή σε “τρενάκι του τρόμου”, όλα καλά όλα ωραία. Αν κάτι ουσιώδες έμεινε, έχει να κάνει με το ότι αποτυπώθηκε βαθιά μεσ’ τα μυαλά των κινητικά αναπήρων που ενεπλάκησαν, η παντελής έλλειψη κουλτούρας προσβασιμότητας σε τούτη δω την χώρα. Οι δήθεν σχεδιαστές δεν σεβάστηκαν καν το πλέον προβεβλημένο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας, τα ιερά και τα όσια.
Πέρασαν τα χρόνια , το καθένα ήταν λίγο χειρότερο απ’ το προηγούμενο, λίγο λίγο κάθε χρόνο μεγάλωνε και η απογοήτευση των κινητικά αναπήρων. Μέχρι που έφτασε το τελευταίο Καλοκαίρι, όπου τα πράγματα δεν ήταν λίγο αλλά πολύ χειρότερα από το προηγούμενο, και η απογοήτευση μετατράπηκε σε οργή. Η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών καταλυμάτων που είχαν πιστοποιηθεί απ’ τον ΕΟΤ ως προσβάσιμα δεν τηρούσαν καν τα προσχήματα.Εκατοντάδες άνθρωποι με κινητική αναπηρία που εμπιστεύτηκαν τις αρμόδιες του ΕΟΤ πιστοποιήσεις ώστε να κάνουν πράξη το περασμένο Καλοκαίρι το δικαίωμα στην ολιγοήμερη απόδραση, πήγαν - είδαν και απήλθαν, χάνοντας και την καταβληθείσα προκαταβολή. Οι δύο φωτογραφίες που δημοσιεύουμε τα λένε όλα, τα οποιαδήποτε περαιτέρω σχόλια περιττεύουν.
Δεν απομένει παρά το κρίσιμο “δια ταύτα” που δεν θα κουραστούμε απ’ αυτή την σελίδα διαρκώς να επαναλαμβάνουμε: Ας σταματήσει επιτέλους η κοροϊδία εις βάρος των πολιτών με αναπηρία σε τούτη την χώρα. Είναι βέβαιον ότι απ’ τη μία στιγμή στην άλλη δεν μπορούν να γίνουν όσα επί δεκαετίες δεν έχουν γίνει, μπορούν όμως – επιτέλους – ν’ αρχίσουν να τηρούνται τα προσχήματα ...    Ελευθεροτυπια
                                                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια: