Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Έκρυθμη κατάσταση στο Ιράν .


Στη δίνη της πολιτικής κρίσης βρίσκεται το Ιράν. Στο στόχαστρο των αρχών, βρίσκονται δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης, που συλλαμβάνονται. Οι Ιρανοί βουλευτές, ζήτησαν, με ανακοίνωσή τους, τη μέγιστη τιμωρία για τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης. Σε δηλώσεις του ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ τόνισε ότι:"Οι διαδηλώσεις αυτές ήταν ένα σενάριο γραμμένο από τους Σιωνιστές και τους Αμερικανούς, που ήταν οι μόνοι θεατές. Το ιρανικό έθνος έχει δει πολλές τέτοιες μασκαράτες. Οι Σιωνιστές(Ισραήλ)και οι Αμερικανοί έδωσαν εντολή για την μασκαράτα".                                                                                                                 Οι Φρουροί της Επανάστασης, κατηγόρησαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι υποστήριξαν την αντιπολίτευση στο Ιράν για να πλήξουν το καθεστώς και προειδοποίησαν τους πρωτεργάτες των διαδηλώσεων ότι σύντομα θα πληρώσουν το τίμημα των πράξεών τους. Όπως αναφέρει η ανακοίνωσή τους: "Τα ξένα μέσα ενημέρωσης διεξάγουν ψυχολογικό πόλεμο. Η προσπάθειά τους να ανατρέψουν το σύστημα δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, αυτοί που σχεδιάζουν την αναταραχή σύντομα θα πληρώσουν το τίμημα της αυθάδειάς τους. Η αντιπολίτευση συνεργάζεται με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζεται από ξένους εχθρούς".   Την ίδια ώρα σε αρκετές πόλεις της χώρας πραγματοποιούνται φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις, χωρίς να είναι εφικτό να υπολογιστεί με ακρίβεια το εύρος της συμμετοχής σε αυτές, λόγω των περιορισμών σε βάρος των ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, οι διαδηλώσεις είναι αυθόρμητες, συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες ζητώντας την τιμωρία των ηγετών της αντιπολίτευσης για υποκίνηση ταραχών μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου. Τα συνθήματά τους είναι: "Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τη ζωή μας για τον Ανώτατο Ηγέτη μας (τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ)" και ζητούν την τιμωρία όσων βρίσκονται πίσω από τις διαμαρτυρίες της Κυριακής που "προσέβαλαν τη θρησκεία".

"Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από τη σημερινή κρίση είναι να σεβαστούν οι αρχές το νόμο και να ζητήσουν συγγνώμη από το έθνος", αναφέρει σε δήλωσή του το Μέτωπο Συμμετοχής του Ισλαμικού Ιράν, σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο ιστότοπο Norroz. Ο φορέας αυτός θεωρείται σαν το κύριο φιλομεταρρυθμιστικό κόμμα του ΙράνΕν τω μεταξύ, η ιρανική αστυνομία υποστήριξε ότι ο ανεψιός του ηγέτη της ιρανικής αντιπολίτευσης Μιρ Χοσέιν Μουσαβί δολοφονήθηκε από «τρομοκράτες» σε ένα επεισόδιο άσχετο με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της περασμένης Κυριακής.

Από την πλευρά της Δύσης, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστό την Τρίτη ότι οι ιρανικές αρχές κάλεσαν το Βρετανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη. Το Φόρεϊν Όφις υπογράμμισε ότι ο πρεσβευτής θα απαντήσει "σθεναρά" σε οποιεσδήποτε επικρίσεις και θα επαναλάβει ότι το Ιράν πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Γαλλία ζητά την απελευθέρωση "όλων των ατόμων που κρατούνται άδικα" στο Ιράν, ανάμεσά τους και η αδελφή της τιμημένης με το Νόμπελ Ειρήνης του 2003 Σιρίν Εμπαντί, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ.  ΑΠΕ-ΜΠΕ                                                                                                                                                                                                          

Δεν υπάρχουν σχόλια: