Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

Κατάληψη ΟΚΑΝΑ-―όχι για τους Θεραπευόμενους;


Δάφνη Χρονοπούλου      Κυκλοφόρησε πολύ με τίτλο 'Κατάληψη του ΟΚΑΝΑ' το Δελτίο Τύπου του Συλλλόγου Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ που κάνουν κατάληψη εδώ και 18 ημέρες.
Να εξηγούμαστε: Κατάληψη Εργαζομένων με αιτήματα  για τους μισθούς τους, όχι Θεραπευομένων για την ποιότητα υπηρεσιών.
Μαζί τους, δεν έχω αντίρρηση.... Και μάλιστα ο Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ (του οποίου γνωρίζετε, είμαι μέλος) θα δείξει εμπράκτως συμπαράσταση συμμετέχοντας στη διαμαρτυρία τους τη Δευτέρα 8 Απριλίου έξω από το Υπουργείο Υγείας. 
Ο ΟΚΑΝΑ (μια και διαχειρίζεται το εθνικό μονοπώλιο στα υποκατάστατα) οπωσδήποτε είναι απαραίτητος. 
Αλλά καλύτερα οι εργαζόμενοι να μην επικαλούνται μια  αναξιόπιστη αυθαίρετη αξιολόγηση και, εκτός του ζητήματος των μισθών τους, θα ήταν καλό οι θεραπευτές να ζητούσαν και καλύτερες συνθήκες για τους εξαρτημένους (θεραπευόμενους ή σε λίστα αναμονής) καθώς και επιμορφωτικά σεμινάρια ώστε να ενημερώνονται για καλύτερη εξυπηρέτηση των θεραπευομένων.
Διότι πάνω από όλα είναι Θεραπευτές, δηλαδή στην υπηρεσία των θεραπευομένων κι αυτό ούτε η συμπεριφορά τους, ούτε το Δελτίο Τύπου τους ή το ιστολόγιό τους μοιάζουν να το λαμβάνουν υπ' όψιν.

Τη γνώμη μου την έχω ξαναπεί και θα τη λέω παρά τις αδικίες κι αδυναμίες του νέου νόμου. Η λύση είναι η νομιμοποίηση της Κάνναβης και η συνταγογράφηση ουσιών και υποκαταστάτων με διατήρηση του ΟΚΑΝΑ ως Οργανισμού διότι υπάρχουν άλλες ανάγκες στην Επανένταξη, Στέγαση, Πρόνοια, Ψυχολογική Υποστήριξη στις οποίες οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να προσφέρουν πάρα πολλά. 
___________________________
Συμπαράσταση στη Διαμαρτυρία Εργαζομένων του Συλλλόγου Θεραπευομένων

Το Δελτίο Τύπου Εργαζομένων  ΟΚΑΝΑ
Είμαστε οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ. Αυτοί που προσπαθούν, μέσα σε συνθήκες της πιο άγριας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, να βοηθήσουν τους εξαρτημένους στην πορεία προς τη θεραπεία, αλλά και να ανασχέσουν την επιδημία του AIDS. Οι εργαζόμενοι που αμειβόμενοι με τα μισά λεφτά σε σχέση με 2 χρόνια πριν, κάνουν τη διπλάσια (και παραπάνω) δουλειά – ενώ το έργο τους αξιολογήθηκε πρόσφατα  (μελέτη EQUATOR) ως έχον τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά μεταξύ 10 ευρωπαϊκών χωρών.


Οι εργαζόμενοι που έκπληκτοι είδαν το Κράτος να καταργεί αναδρομικά τη συλλογική τους σύμβαση και να απαιτεί απ’ αυτούς χρήματα που είχαν δουλέψει από το 1999. Οι άνθρωποι που βλέπουν τους εξαρτημένους ( συμπολίτες τους) να εγκαταλείπονται από την πολιτεία – ακόμα και να συλλαμβάνονται επειδή κυκλοφορούν στο δρόμο.

Εδώ και 18 ημέρες έχουμε καταλάβει τα κτίρια διοίκησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη απαιτώντας την οικονομική επιβίωση του Οργανισμού (μ’ άλλα λόγια τη συνέχιση της παροχής δημόσιας δωρεάν και ποιοτικής θεραπείας στους εξαρτημένους) και την αξιοπρέπειά μας.

 Έχουμε κάνει μαζικές διαδηλώσεις και παραστάσεις στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Συντονισμένοι με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία της εξάρτησης και ψυχικής υγείας, έχουμε κάνει γνωστά στην κοινωνία τα προβλήματά μας κι έχουμε δεχθεί τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη και άλλων πολιτών και εργαζομένων.

Από την άλλη μεριά,  οι «αρμόδιοι» δηλώνουν αναρμόδιοι και μας παραπέμπουν από τη μια υπηρεσία στην άλλη κι από το Υπουργείο Υγείας στο Οικονομικών και πάλι πίσω – όταν δεν μας υποδέχονται με κλωτσιές και χημικά όπως εχθές στο Υπουργείο Υγείας.

Δε μας έχουν αφήσει άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε – ακόμα πιο πολλοί, ακόμα πιο αποφασισμένοι – για όσο χρειαστεί. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, στους ασθενείς μας και στην κοινωνία. Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό: εάν έχουν αποφασίσει να βάλουν «λουκέτο» στα δημόσια προγράμματα  υποκατάστασης, ας αναλάβουν το κόστος να το δηλώσουν ευθέως. Και η κοινωνία θα τους κρίνει.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: