Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Επενδύσεις στη χώρα των Μνημείων

Του Γιάννη Μακριδάκη     Τώρα που έχει βγει ο Πρωθυπουργός μας στη γύρα ως ζήτουλας και ψάχνει επενδυτές, επισημοποιώντας την διεθνή μας εικόνα ως παρακατιανών υπανάπτυκτων ιθαγενών που προσμένουν ως μάνα εξ ουρανού τα ξένα φράγκα για να λαδώσουν το αντεράκι τους, είπα να βγω κι εγώ μια βόλτα στο εσωτερικό, όχι μακριά, εδώ τριγύρω μου, για να σας δείξω τον πλούτο μας που υπάρχει παντού, κάθε γωνιά της πατρίδας αυτής είναι γεμάτη κειμήλια, είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε και έχετε απόλυτη εικόνα αυτού κι από τα δικά σας μέρη....

Οι αθάνατες επενδύσεις των παλιών ανθρώπων, που ακόμα κι αν τις παρατήσαμε έρμαια του καιρού και του χρόνου, χτίζοντας βίλλες αυθαίρετες στις βουνοκορφές ως γνήσιοι κομπλεξικοί νεόπλουτοι, αυτές αντέχουν και έχουν τόσο κουράγιο μέσα τους, που μπορούν να φέρνουν χρήμα για να θρέψουν ακόμα δέκα γενιές άμα τις προσέξουμε έστω και τώρα, έστω και την ύστατη ώρα. Αν αντί να τις ξεπουλήσουμε, τις συντηρήσουμε, τις αναδείξουμε και τις δουλέψουμε με σύγχρονη πολιτισμένη αντίληψη.
Αλλά δυστυχώς, η Κυβέρνηση ακολουθεί τον δρόμο της αναξιοπρέπειας και της δουλικότητας. Τον εύκολο δρόμο του ξεπουλήματος και της εκπόρνευσης. Έχει διαλέξει αυτή την κατεύθυνση διότι αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά μεγάλης μερίδας Ελλήνων πολιτών προφανώς, οι οποίοι της έδωσαν και την εξουσία.

Μαγγανοπήγαδο με σιδερένιο μαγγανάκι, νεώτερης γενιάς

Μαγγανοπήγαδο με ξύλινο μάγγανο και με στρογγυλά πήλιαστρα (πέτρινες πελεκητές κολώνες τριγύρω), σπάνιας κατασκευής και αισθητικής. Σε πρώτο πλάνο ο τσιμεντένιος νεραύλακας για το πότισμα του περιβολιού.

Σπίτι με μαγγανοπήγαδο. Στο βάθος διακρίνονται οι νεοελληνικές κουτσουλιές, με τις οποίες οι απόγονοι αυτών των θαυμαστών τεχνητών βρώμισαν κάθε λόφο με θέα προς τη θάλασσα, αφήνοντας ταυτόχρονα τα μνημεία των προγόνων τους να μαραζώνουν. Αυτό το σπιτάκι μαζί με το περιβόλι του και το μαγγανοπήγαδό του αγοράστηκε πριν ένα μήνα από οικογένεια Βέλγων, που δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους από την ομορφιά του τόπου και του κτήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: