Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

"Καμπανάκι" για το Aids στην Ελλάδα

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για την πορεία του AIDS στη χώρα μας, καθώς καταγράφεται αύξηση 52,7%, και 1250% στον πληθυσμό των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Βασικοί λόγοι μετάδοσης του ιού, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, οι τοξικομανείς και η παράνομη πορνεία, σε συνδυασμό με την παράνομη μετανάστευση.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τρία παιδιά (δύο αγόρια και ένα κορίτσι) έχουν προσβληθεί από τον ιό, λόγω της τοξικομανούς μητέρας τους ('κάθετη' μετάδοση).

Το βασικό πρόβλημα, είπε ο υπουργός, είναι η έλλειψη μέτρων προφύλαξης
, με αποτέλεσμα η ασθένεια να μεταφέρεται δια της αδήλωτης πορνείας στην ελληνική οικογένεια. ...


Θα πρέπει, υπογράμμισε, οι Ελληνες να καταλάβουν ότι κινδυνεύουν και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί το επόμενο διάστημα η εκστρατεία ενημέρωσης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΛΠΝΟ).

Όλοι μαζί πρέπει να καταρτίσουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης, και πόρτα-πόρτα να ενημερώσουμε τον κόσμο για τους κινδύνους της παράνομης πορνείας. Πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να πεισθούν οι άνθρωποι για την χρήση προφυλακτικών, είπε ο λοιμωξιολόγος, Μάριος Λαζανάς.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ
, η νόσος θερίζει στα παράνομα εκδιδόμενα άτομα, ενώ σήμερα μόνο στην Αττική, υπάρχουν 600 παράνομοι οίκοι ανοχής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011 δηλώθηκαν 803 περιπτώσεις λοίμωξης, εκ των οποίων οι 686 αφορούσαν άνδρες και οι 117 γυναίκες.


Ο μεγαλύτερος αριθμός καταγράφηκε, όπως συνήθως, στην ομάδα των ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (33,13%).

Ωστόσο το δεκάμηνο του 2011
, παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή στα χαρακτηριστικά της επιδημίας του HIV στην Ελλάδα , καθώς καταγράφεται αύξηση 1250% στον πληθυσμό των χρηστών ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2011
δηλώθηκαν 190 περιπτώσεις HIV λοίμωξης, σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών.

Αριθμός που αποτελεί το 1/4
(23,66%), των δηλωθέντων περιστατικών της συγκεκριμένης περιόδου. Η μεγάλη πλειοψηφία αφορά άνδρες 81,58%, ενώ μία στις 4 γυναίκες που δηλώθηκαν ήταν ηλικίας μικρότερης των 25 ετών.

Η εξάπλωση της HIV λοίμωξης
στους ενδοφλέβιους χρήστες ευνοείται από τις χαμηλές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, την πορνεία, την αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και την κοινή χρήση μολυσμένων βελονών και συριγγών, είπε η κ. Κρεμαστινού.

Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε
ότι το επόμενο διάστημα θα μοιραστούν 100.000 σύριγγες και προφυλακτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ώστε να περιορισθεί η μετάδοση της νόσου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ
, μέχρι και την 31η Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 11.340 περιστατικά λοίμωξης. Από το σύνολο των ατόμων αυτών 3.235 έχουν εμφανίζει AIDS και 5.500 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.152.

Οι συνεχείς αυξητικές τάσεις και η αλλαγή των χαρακτηριστικών της επιδημίας
, καθιστούν αναγκαία την επαγρύπνηση των φορέων δημόσιας υγείας, τόνισε η κ. Κρεμαστινού και πρόσθεσε ότι η σωστή και συνεχής ενημέρωση, η λήψη προφυλακτικών μέτρων και η έγκαιρη θεραπεία αποτελούν τα αποτελεσματικότερα μέτρα ελέγχου της εξάπλωσης της νόσου.           Nooz.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: