Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Σωφρονιστήριο ή αποθήκη μελλοθανάτων

Αλέκος Γιωτόπουλος και Βασίλης Τζωρτζάτος καταγγέλλουν την Εισαγγελέα-Επόπτρια Κορυδαλλού για έλλειψη αμεροληψίας                             Σύμφωνα με το νόμο, οποιοσδήποτε ισοβίτης έχει συμπληρώσει οκτώ χρόνια κάθειρξης, δικαιούται να ζητήσει να του χορηγηθεί άδεια, με ορισμένες προϋποθέσεις. Στις 14 Ιουνίου συμπληρώσαμε για τέταρτη φορά το έντυπο της αίτησης.
Στις 30 Ιουνίου συνήλθε το Πειθαρχικό Συμβούλιο, για πρώτη φορά μόνο για τον Γιωτόπουλο. Βέβαια, όπως και τις άλλες τρεις φορές, η Εισαγγελέας που προεδρεύει ήταν καινούργια. Η Εισαγγελέας με ψήφους δύο προς μία απέρριψε την αίτηση, με το επιχείρημα ότι είναι ύποπτος φυγής. Στη λεπτομερή ανάλυση του Γιωτόπουλου, ότι δεν έχει κανένα συμφέρον, κίνητρο, να μην επιστρέψει γιατί θα σήμαινε....
καταστροφή της προσφυγής του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καταστροφή της προετοιμασίας του Διδακτορικού, δεν θα μπορούσε να δει ούτε τη σύντροφό του, θα έπρεπε να παραμένει κρυμμένος χωρίς να κυκλοφορεί αφού δεν είναι άγνωστος και ότι όλα αυτά είναι κόλαση μπρος στη φυλακή, η Εισαγγελέας αντέτεινε το επιχείρημα: «Ναι, αλλά θεωρητικά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε».
Σήμερα, 10 Αυγούστου, δηλαδή σχεδόν δύο μήνες μετά την αίτησή του, το ίδιο Συμβούλιο συνεδρίασε για τον Τζωρτζάτο. Και εδώ η ίδια Εισαγγελέας λέγοντας «θα πάρεις άδεια για να κάνεις ένοπλες ενέργειες» απέρριψε την αίτηση, παρότι οι ψήφοι ήταν δύο προς μία υπέρ του Τζωρτζάτου. Γιατί σύμφωνα με το νόμο Δένδια η Εισαγγελέας έχει δικαίωμα βέτο. Ο Τζωρτζάτος απάντησε ότι σύμφωνα με την κατάθεση του Αρχηγού της Αστυνομίας στο Πρωτόδικο Δικαστήριο, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τον παρακολουθούσε στενά από το '93 μέχρι τη σύλληψή του το 2002 και ανέφερε ότι δεν είχε προκύψει τίποτε το ύποπτο στη συμπεριφορά του και ότι κανένας συγκατηγορούμενός του δεν είχε αναφέρει κάτι γι' αυτόν, αυτήν την περίοδο. Πώς, λοιπόν, θα έκανε σήμερα ενέργειες; Ας σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που, ενώ έχει δύο προς μία ψήφους υπέρ του, του απορρίπτουν την άδεια.
Με αυτά τα δύο «επιχειρήματα» η Εισαγγελέας δεν απορρίπτει τις αιτήσεις αλλά καταργεί τον ίδιο το νόμο για τις άδειες! Αν ίσχυαν a priori για καθέναν καταδικασθέντα, όπως υποστηρίζει, τότε ο νομοθέτης θα έπρεπε να μην τον ψηφίσει. Καταγγέλλουμε, λοιπόν, την Εισαγγελέα κ. Ελένη Κονταξή για έλλειψη αμεροληψίας απέναντί μας και για καταστρατήγηση του νόμου. Καταγγέλλουμε, επίσης, τη δόλια τακτική να αλλάζουν εισαγγελέα σε κάθε αίτηση, αφού αυτή ως νέα αγνοεί παντελώς τι γίνεται στη φυλακή και τη συμπεριφορά των κρατουμένων και, έτσι, σέρνεται εύκολα στην απόρριψη για λόγους ευθυνοφοβίας.
Οσον αφορά το βοηθητικό «επιχείρημα» της Εισαγγελέως, ότι είναι πολύς ο υπόλοιπος χρόνος έκτισης ποινής, την απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο νόμος και η πρακτική. Δεν τον θεωρεί προϋπόθεση και πολύ λογικά, αφού αναγνωρίζει στον ισοβίτη ότι παίρνοντας άδεια στα οκτώ χρόνια, του απομένει μεγάλο υπόλοιπο ποινής. Πράγμα που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι οι ισοβίτες έπαιρναν και παίρνουν σήμερα άδεια με υπόλοιπο ποινών ανάλογο αν όχι μεγαλύτερο από το δικό μας.
Ο θεσμός της άδειας είναι ο μόνος πετυχημένος θεσμός μέσα στη φυλακή τα τελευταία χρόνια. Οχι μόνο γιατί σύμφωνα με τη στατιστική το 95% των αδειούχων επιστρέφει, αλλά γιατί είναι ο κύριος λόγος για την ύπαρξη ειρήνης στις σημερινές άθλιες συνθήκες μέσα στη φυλακή. Καταργήστε την άδεια, αποτρέψτε την παράνομη χρήση ναρκωτικών και χαπιών και την επόμενη θα έχετε γενικευμένη εξέγερση. Οι υποκριτές που κραυγάζουν στα τηλεοπτικά παράθυρα όταν συλλαμβάνεται σε κάποια ληστεία ένας από τους 5% αδειούχους που δεν επέστρεψαν, ας αναλογιστούνε το δράμα της υπόλοιπης συντριπτικής πλειονότητας. Ξέρετε τι σημαίνει για έναν ποινικό να περιμένει να πάρει άδεια και να του την κόβουν με το «έτσι θέλω». Το ίδιο βράδυ θα τρυπηθεί, αν δεν κρεμαστεί. Με νοθευμένα ναρκωτικά που θα τον οδηγήσουν αύριο στον θάνατο. Μετατρέποντας το ανύπαρκτο Σωφρονιστήριο σε αποθήκη μελλοθανάτων, με κύρια ευθύνη των Εισαγγελέων-Προέδρων των Πειθαρχικών Συμβουλίων.
Φυλακές Κορυδαλλού
10 Αυγούστου 2011
Αλέκος Γιωτόπουλος - Βασίλης Τζωρτζάτος                Ελευθεροτυπία 

Δεν υπάρχουν σχόλια: