Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Η μεγάλη μπίζνα με την αναδιάρθρωση

Σπέκουλα διαρκείας για την ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται «δεμένη» στο άρμα μιας ανεξέλεγκτης φημολογίας που εκπορεύεται από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ενισχυμένη όμως από εγχώρια «παπαγαλάκια» και συμφέροντα. Παρά τις επίσημες διαψεύσεις και τοποθετήσεις αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υιοθετούνται ως θέσφατο και δεδομένο οι θέσεις και οι απόψεις συμφερόντων που έχουν λόγους? δισεκατομμυρίων ευρώ να αποτύχει η ελληνική τιτάνια προσπάθεια ομαλής επιστροφής στις αγορές και αποφυγής της χρεοκοπίας.
Οι «έγκυροι».
Κομμάτι της σπέκουλας εις βάρος της χώρας μας αποτελούν ακόμη και διεθνή και έγκυρα πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία φιλοξενούν και προβάλλουν απόψεις διεθνών κερδοσκόπων και εγνωσμένων τζογαδόρων. Η ψυχολογία της αγοράς είναι τέτοια, που ένα ανώνυμο μέιλ ή ένα αμφίβολης προέλευσης «ριπόρτ» αρκεί για να καταστρέψει χρηματιστηριακές αξίες ή να στρέψει καταθέτες σε κινήσεις απόγνωσης......

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που προερχόταν από διαπραγματευτές διεθνούς επενδυτικής τράπεζας και το οποίο έκανε αναφορά σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.
Το υπουργείο Οικονομικών παρέπεμψε την υπόθεση στον Εισαγγελέα και τόνισε στη σχετική ανακοίνωσή του ότι «θα ζητά εφεξής τον εντοπισμό και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσο».
Στην κρίση συμβάλλουν και τα διαφορετικά συμφέροντα μέσα στη Γερμανία τα οποία εφοδιάζουν καθημερινά τον κάθε κερδοσκόπο με όπλα και επιχειρήματα, ενώ οι διφορούμενες και αντικρουόμενες απόψεις τους στρέφονται ουσιαστικά εναντίον των γερμανικών τραπεζών που έχουν εμπιστευτεί την ελληνική οικονομία αγοράζοντας τα ομόλογά μας.
Η ζημιά από την προωθούμενη από τα διάφορα κέντρα αναδιάρθρωση θα είναι πολλαπλή για την ελληνική οικονομία, αφού θα πληγούν, εκτός των δημόσιων οικονομικών, οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία και κατ' επέκταση οι καταθέτες και οι επιχειρήσεις και τελικώς το σύνολο της κοινωνίας.
Αντίθετα, θα πανηγυρίσουν όσοι επιθυμούν και επιδιώκουν την αναταραχή και την πτώχευση, δηλαδή οι τζογαδόροι των τοξικών cds, όσοι σαμποτάρουν την ελληνική οικονομία με το να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε τράπεζες του εξωτερικού και οι διάφοροι κερδοσκόποι που καιροφυλακτούν είτε να αρπάξουν τη δημόσια περιουσία έναντι πινακίου φακής είτε να αποφύγουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Το σεναριο και οι... σκηνοθέτες
Ο τζίρος των 90 δισ. και η λίστα της καταστροφής
Απίστευτα παιχνίδια παίζονται εις βάρος της χώρας μας από έναν επενδυτικό - επιχει­ρη­ματικό μηχανισμό που έχει ποντάρει στη χρεοκοπία της οικονομίας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ενός τζόγου δισεκατομμυρίων ευρώ.
Με «όχημα» τα μέχρι πρόσφατα άγνωστα CDS που τα χρησιμοποιούν σαν φόβητρο, αυτά τα ισχυρά επιχειρηματικά λόμπι έχουν μετατρέψει σε ένα ανεξάντλητο χρηματιστηριακό στοίχημα την επιβίωση της οικονομίας, κερδίζοντας ποικιλοτρόπως. Είτε από την άνοδο της τιμής του CDS και την πώλησή του ακριβότερα απ' ό,τι το αγόρασαν, είτε από την πραγματική πτώχευση της Ελλάδας και τη λήψη μιας τεράστιας αποζημίωσης, καθώς και των πλεονεκτημάτων που μπορεί να σημάνει για τους ίδιους η? επαλήθευση της πρόβλεψης.
Υπολογίζεται ότι έχουν παιχθεί στη χρεοκοπία του ελληνικού Δημοσίου περίπου 90 δισ. ευρώ, δημιουργώντας έναν κερδοσκοπικό κύκλο ασύλληπτων διαστάσεων, ο οποίος απαρτίζεται από hedge funds και κάθε λογής κερδοσκοπικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που εκμεταλλευόμενοι τη δεινή θέση των δημόσιων οικονομικών έχουν αποδυθεί σε μια... γκεμπελικού τύπου προπαγάνδα που τα περιλαμβάνει όλα.
Επείγουσες αναφορές χρεοκοπίας, φήμες, υπερπροβολή και δημοσιεύσεις διεθνών εντύπων, αμφιλεγόμενες δηλώσεις οικονομολόγων και δημιουργία κλίματος χρεοκοπίας από πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ενώ οι προσπάθειές τους συνεπικουρούνται από τους εγχώριους κερδοσκόπους.
Οι «πληροφορίες»
Ο κερδοσκοπικός βραχίονας της περασμένης εβδομάδας εκδηλώθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη από δήθεν επίσημο μέιλ στελέχους του μεγαλύτερου χρηματοπιστωτικού οίκου παγκοσμίως προς Ελληνα χρηματιστή, όπου τον ενημέρωνε ότι επίκειται αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας το Σαββατοκύριακο.
Πριν από ενάμιση μήνα ένα άλλο μέιλ από έναν μηχανικό αυτοκινήτων -όπως αποδείχθηκε- ήταν αρκετό να σπείρει τον πανικό, όπως και παλαιότερες «έγκυρες» πληροφορίες περί εξόδου από το ευρώ και κοπής δραχμών στο νομισματοκοπείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει συγκεντρώσει στοιχεία για τα ισχυρά επιχειρηματικά λόμπι που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ στην αναδιάρθρωση του χρέους και στην έξοδο της χώρας από το ευρώ.
«Σημαδεμένα χαρτιά»
Το μεγάλο κόλπο με τα «γυμνά» CDS
Στοιχήματα υπέρ της χρεοκοπίας της χώρας, που μπορεί να αποφέρουν κέρδη μέχρι και 10.000%, είναι τα περιβόητα ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου (CDS) που πωλούν σε τζογαδόρους μεγάλοι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και ασφαλιστικές εταιρείες.
Με τις φήμες και τα καταστροφικά σενάρια για χρεοκοπία της Ελλάδας δεν τρίβουν τα χέρια τους μόνον οι αγοραστές των CDS, αλλά και οι πωλητές, καθώς το κόστος ασφάλισης των ομολόγων που είναι συνδεδεμένο με τα spreads ανεβαίνει κατακόρυφα.
Ομως από ένα σημείο και μετά οι δρόμοι των δύο πλευρών χωρίζουν. Οι αγοραστές έχουν συμφέρον να συντελεστεί η χρεοκοπία, για να βάλουν στην τσέπη δεκαπλάσια μέχρι και εκατονταπλάσια χρήματα σε σχέση με εκείνα που πλήρωσαν για να ασφαλιστούν, ενώ αντίθετα οι πωλητές ξορκίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού θα καταβάλουν τεράστιες αποζημιώσεις στους πελάτες τους.
Με το πέρασμα του χρόνου τα CDS μεταλλάσσονται και ξεφυτρώνουν στην αγορά διαφόρων τύπων ασφάλιστρα, μεταξύ των οποίων και τα «γυμνά». Πρόκειται για εικονικά CDS, που αγοράζει κάποιος ο οποίος δεν έχει ομόλογα και σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας αποκομίζει τεράστια κέρδη, καθώς αποζημιώνεται με βάση την αξία των ομολόγων που δεν είχε ποτέ!!!
Το κόστος ασφαλίστρων που πληρώνουν οι επιτήδειοι είναι ανάλογο με τις μονάδες βάσης των spreads, ενώ η αποζημίωση που θα εισπράξουν σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας χώρας είναι δέκα μέχρι και εκατό φορές μεγαλύτερη του ποσού που κατέβαλαν για ασφάλιστρα.
Για παράδειγμα, αν κάποιος αγοράσει CDS για ομόλογα αξίας 1.000.000 ευρώ που δεν έχει στην κατοχή του και εκείνη την περίοδο το spread βρίσκεται στις 1.000 μονάδες βάσης, το κόστος του ασφαλίστρου είναι 100.000 ευρώ. Σε περίπτωση χρεοκοπίας, με μία επένδυση ύψους 10.000 ευρώ θα λάβει αποζημίωση 1.000.000 ευρώ, όσο η ονομαστική αξία των εικονικών ομολόγων που ασφάλισε, δηλαδή θα εκατονταπλασιάσει τα χρήματά του.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τα CDS στα πενταετή ομόλογα κυμαίνονται στις 1.150 μονάδες βάσης, πράγμα που σημαίνει ότι ο αγοραστής CDS θα πληρώσει περίπου 110.000 ευρώ για ομόλογο ονομαστικής αξίας 1.000.000 ευρώ. Στην περίπτωση χρεοκοπίας κατά τη διάρκεια του συμβολαίου, τότε ο αγοραστής του θα πάρει την ονομαστική αξία των ομολόγων (1.000.000 ευρώ) τα οποία έχει ασφαλίσει και θα δώσει στον πωλητή το χρεοκοπημένο ομόλογο.         STEVENIKO     

imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: