Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Διεθνής Αμνηστία: Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία

Λονδίνο
Εκκληση προς τον ΟΗΕ να διεξάγει έρευνα στη Συρία για την αιματηρή καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, απηύθυνε η Διεθνής Αμνηστία, καταγγέλλοντας σε έκθεσή της εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από μέρους των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας.
Όπως μεταδίδει το BBC, η οργάνωση έχει καταγεγραμμένες περιπτώσεις βασανισμών, δολοφονιών και παράνομων συλλήψεων. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει τις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, να επιβάλει εμπάργκο όπλων και να προχωρήσει στη δέσμευση πόρων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και κορυφαίων συμβούλων του και στελεχών της κυβέρνησής του.
«Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι ο συριακός στρατός και....
οι υπηρεσίες ασφαλείας διέπραξαν εγκλήματα και άλλες παραβιάσεις στην διάρκεια της επιχείρησης στο χωριό Τελ Κάλαχ που, μαζί με άλλα εγκλήματα και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλού στη Συρία, αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τονίζεται στην έκθεση, με αφορμή την αιματηρή εισβολή των συριακών δυνάμεων στη συγκεκριμένη περιοχή στις 15 Μαΐου.

Η έκθεση κάνει λόγο για πυρά εναντίον ασθενοφόρων, παιδιών που τέθηκαν υπό κράτηση και βασανισμούς τραυματιών μέσα σε νοσοκομεία.
«Την ώρα που μεταφερόμουν στο νοσοκομείο Αλ Μπάσελ, άνδρες και γυναίκες νοσοκόμοι, με πράσινες και λευκές στολές, με καθύβρισαν και με χτύπησαν. Θυμάμαι ότι μια γυναίκα που φορούσε λευκή στολή έβγαλε το παπούτσι της και με κτύπησε τόσο δυνατά με αυτό στο κεφάλι που άρχισε να τρέχει αίμα» καταγγέλλει ο 21χρονος Ουασίμ, ο οποίος συνελήφθη στο Τελ Κάλαχ την 17η Μαΐου.
«Με πήγαν σε ένα δωμάτιο και κάποιος έχυσε ένα χειρουργικό διάλυμα στο πρόσωπό μου. Κάποιος άλλος μου έκανε ράμματα χωρίς αναισθητικό. Κατόπιν ήρθε ένας άνδρας κι άρχισε να με χτυπά στις πληγές μου» πρόσθεσε. Ο Ουασίμ, σύμφωνα με την έκθεση, απελευθερώθηκε την 13η Ιουνίου αφού υπέγραψε ένα έγγραφο, που δεν του επιτράπηκε να διαβάσει.
Η έκθεση αναφέρει ότι σημειώθηκαν πολλοί θάνατοι στη διάρκεια κράτησης πολιτών από την αστυνομία και για μέλη οικογενειών που προπηλακίστηκαν όταν πήγαιναν να παραλάβουν τις σορούς των παιδιών τους.
«Είσαστε σκυλιά που έρχονται να μαζέψουν άλλα σκυλιά» φέρονται να είπαν μέλη των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας σε οικογένειες θυμάτων σε νεκροτομείο. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες με τους οποίους μίλησαν άνθρωποι της Αμνηστίας είπαν ότι ανακριτές τούς υπέβαλαν σε ηλεκτροσόκ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την έναρξη της εξέγερσης -τον Μάρτιο- έχουν χάσει τη ζωή τους 1.350 πολίτες και 350 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.      ΤΕΧΝΗΣ ΠΟΝΗΜΑΤΑ       
Πηγή :TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: