Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Κερτ Κομπέιν: Μια φλόγα που καίει ακόμα

Του Λουκά Βελιδάκη

Πέρασαν 17 χρόνια από το θάνατο του. Είναι ο καταραμένος ποιητής της δεκαετίας του ’90, ιδρυτής, στιχουργός και τραγουδιστής των Nirvana, ο
Κερτ Κομπέιν- ο άνθρωπος που έγινε αφίσα με το μελαγχολικό του πρόσωπο και με σύνθημα το «μισώ τον εαυτό μου και θέλω να πεθάνω».

Ο ιδανικός αυτόχειρας λατρεύτηκε όσο λίγοι και κατάφερε στο σύντομο του πέρασμα από τη λαμπερή μαρκίζα των παγκόσμιων σούπερ σταρ να εκφράσει μια ολόκληρη γενιά που αναζητούσε επειγόντως καταφύγιο αντίστασης απέναντι στο νεοφιλελεύθερο ιδεολογικό κλίμα της εποχής και την επιδρομή των γιάπις με τα κοστούμια, τα καλοχτενισμένα μαλλιά και τις πολυθρόνες των μάνατζερ.


Ο Κερτ Κομπέιν τραγούδησε την ωδή μιας ολόκληρης γενιάς. Το "
Smells like a teen spirit" έγινε το εμβατήριο της Generation X και το άλμπουμ Nevermind η σημαία της νεολαίας που βίωνε την δικτατορία της επάρκειας, του καταναλωτισμού και των μηδενικών συγκρούσεων......


Η γενιά του 1990 χρειαζόταν μια ελπίδα και έναν ροκ ήρωα- τον βρήκε στο πρόσωπο ενός μουσικού ποιητή που δήλωνε «το τελευταίο πράγμα που ζητώ είναι να γίνω διάσημος».

Οι Nirvana έκαναν επανάσταση στο χώρο της ροκ, καθώς ξεπερνώντας τους υφάλους της τότε «κατεστημένης» μουσικής βιομηχανίας, εισήγαγαν ένα δικό τους ήχο, το grunge, και έδωσαν ώθηση στο εμβρυακό τότε alternative rock.

Ο Κερτ Κομπέιν πέθανε στις 5 Απριλίου του 1994 σε ένα δωμάτιο στο Σιάτλ. Είχε προηγηθεί ένας πυροβολισμός που γέμισε το πάτωμα με ποτάμια αίματος. Τη σκανδάλη την είχε τραβήξει ο ίδιος βάζοντας τέλος στη ζωή που όπως έλεγε μισούσε.

Γεμάτος κατάθλιψη, νεύρα, πύρινος δαίμονας στη ψυχή του, δεν άντεχε το βάρος της δόξας. Βουτηγμένος στα ναρκωτικά αναζητούσε ένα παραμύθι για να ξεγελάσει το θυμικό του. Το τέλος το έβαλε μόνος του. Δεν άντεχε…


Η γυναίκα του, αυτό το ξωτικό της ροκ σκηνής, η
Κάρτνεϊ Λαβ, στον επικήδειο που εκφώνησε συγκλόνισε τους πάντες, με το ερωτικό της μίσος απέναντι στον αυτόχειρα σύζυγο της.

Όμως το πνεύμα του Κομπέιν ακόμα ζει και είναι αν μη τι άλλο κερδοφόρο. Πριν 5 χρόνια, το περιοδικό Forbes κατέταξε τον ηγέτη των Nirvana πρώτο στη λίστα των κερδοφόρων νεκρών αστέρων, καθώς εκτόπισε τον Έλβις από την πρώτη θέση.


Ο Κερτ Κομπέιν μπορεί να έβαλε αυτό το τόσο άδοξο τέλος στη ζωή του, τα τραγούδια του ωστόσο ακόμα φλογίζουν τις νεανικές ψυχές που πάντα θα ψάχνουν έκφραση σε οριακές και αντισυμβατικές προσωπικότητες.         
- Ο Κομπέιν γεννήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 1967
- Οι Nirvana ιδρύθηκαν το 1985- συνιδρυτής ήταν ο Krist Novoselic
- Τα πρώτα τους βήματα τα έκαναν στο Σιάτλ
- Το πρώτο τους άλμπουμ ήταν το Bleach, το 1989
- Η αναγνώριση και η μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1991 με το δεύτερο τους άλμπουμ το Nevermind
- Οι συνολικές πωλήσεις των Nirvana από την ίδρυση τους μέχρι τώρα: 25 εκατομμύρια στις ΗΠΑ, 50 εκατομμύρια παγκοσμίως                             
Nooz.gr      

Δεν υπάρχουν σχόλια: