Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

«Παρασκευή της οργής» στη Συρία

Έκκληση για νέες διαδηλώσεις σήμερα απευθύνουν από χθες μέσω Facebook οι «νέοι της επανάστασης στη Συρία», σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ντεράα, που έχει ήδη πληρώσει βαρύ φόρο αίματος από την άγρια καταστολή του καθεστώτος. «Παρασκευή της οργής, η 29η Απριλίου, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ντεράα», αναφέρεται στη σελίδα στο Facebook, η «Συριακή Επανάσταση 2011». Σε διαδήλωση κατά του καθεστώτος Άσαντ, με αιτήματα την ελευθερία και τη δημοκρατία, καλεί σήμερα, μετά την καθιερωμένη προσευχή της εβδομάδας, και η έκνομη στη Συρία Μουσουλμανική Αδελφότητα.

«Προς τους νέους της επανάστασης, την Παρασκευή θα είμαστε σε όλα τα μέρη, σε όλους του δρόμους... σε όλες τις πολιορκούμενες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Ντεράα», γράφουν οι διαχειριστές της σελίδας «Συριακή Επανάσταση 2011» και τονίζουν πως «Δεν θα αφήσουμε την Ντεράα μόνη», αναφέροντας ότι διαδηλώσεις θα γίνουν και στις πόλεις Χομς και Μπανιάς....


Υπνεθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τετάρτης προς Πέμπτη ακουγόταν πυρά όπλων στην μαρτυρική Ντεράα η οποία παραμένει χωρίς νερό, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρικό ρεύμα. Με περισσότερα από 200 μέλη του κόμματος Μπαάθ να παραιτούνται ομαδικά μετά τη βίαιη καταστολή των διαδηλωτών στην πόλη, που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον σε 35 άτομα και οδήγησε στη σύλληψη 500 στελεχών της αντιπολίτευσης, φαίνεται πως η αμφισβήτηση του καθεστώτος αρχίζει να παίρνει διαστάσεις πολιτικής κρίσης και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Στο μεταξύ, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, σε μανιφέστο που έστειλε την Πέμπτη στο Reuters, παίρνει για πρώτη φορά -από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών εκδηλώσεων- επίσημη θέση υπέρ των διαδηλωτών και τους καλεί να αποτινάξουν το καθεστώς λέγοντας: «Μην αφήνετε το καθεστώς να φυλακίζει στα μπουντρούμια τους συμπατριώτες σας. Ενώστε τις φωνές σας για ελευθερία και αξιοπρέπεια. Μην επιτρέπετε στον τύραννο να σας κρατάει σκλαβωμένους. Ο Θεός είναι μεγάλος». Σημειώνεται ότι το 1982, εξέγερση στην πόλη Χαμά, υποκινούμενη από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, είχε ως απολογισμό πάνω από 30.000 νεκρούς, λόγω της βίαιης καταστολής που είχε διατάξει ο τότε πρόεδρος Χαφέζ αλ-Άσαντ, πατέρας του σημερινού.

Σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Σαβάσια, την περασμένη Παρασκευή στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν την προσευχή της, βρήκαν το θάνατο από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας, περισσότεροι από 120 άνθρωποι. Τρεις ημέρες αργότερα από την επέμβαση της 4ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας υπό τις διαταγές του αδελφού του προέδρου Ασαντ, στη Ντεράα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 50 διαδηλωτές, κατά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη χώρα.

Την Παρασκευή συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες και οι πρέσβεις της ΕΕ, όπου μεταξύ άλλων θα επανεξεταστεί και το ενδεχόμενο δέσμευσης της οικονομικής βοήθειας προς τη Συρία που ανέρχεται στα 43 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.           tvxs.gr     

Δεν υπάρχουν σχόλια: