Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Μέτρα για τη δημιουργία «πράσινων» νησιών στο Αιγαίο

Μπορεί για πολλούς Ελληνες να αποτελούν απλά έναν προορισμό για τις καλοκαιρινές ή τις πασχαλινές διακοπές, αλλά τα ελληνικά νησιά είναι ένα πολύτιμο οικοσύστημα, όπου αναπτύχθηκαν και εξακολουθούν να αγωνίζονται τοπικές κοινωνίες. Τα πολυσύχναστα στις διακοπές νησιά νιώθουν και είναι λησμονημένα -και από την Αθήνα και από τις Βρυξέλλες- την υπόλοιπη περίοδο. Ισως γι’ αυτό εκπρόσωποι 15 νησιωτικών δήμων του Αιγαίου βρέθηκαν στα μέσα Απριλίου στις Βρυξέλλες και υπέγραψαν (μαζί με άλλους 23 εκπροσώπους νησιών της Ευρώπης) το Σύμφωνο των Νησιών. «Το Σύμφωνο των Νησιών .....
μάς δεσμεύει να προωθήσουμε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου άνω του 20% μέχρι το 2020 και προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Ιου κ. Μιχάλης Πετρόπουλος. Οι υπόλοιποι δήμοι που υπέγραψαν το Σύμφωνο είναι οι: Λέσβος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Σκύρος, Νάξος και Μικρές Κυκλάδες, Σύρος, Κύθνος, Σαντορίνη, Μήλος, Μύκονος, Ανδρος, Αίγινα, Λειψοί και Σίφνος. Επίσης συνυπέγραψαν οι περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου


«Μας προξένησαν πολύ θετική εντύπωση τα παραδείγματα του νησιού Σάμσο από τη Δανία και ενός ακόμη από τις ισπανικές Αζόρες, που έχουν σχεδόν κατακτήσει την ενεργειακή αυτονομία», σημειώνει ο κ. Πετρόπουλος, ο οποίος είχε βρεθεί στις Βρυξέλλες.

«Αισθανόμαστε μακριά από την Ευρώπη, αλλά πρέπει να καλύψουμε το κενό. Εχουμε δεσμευθεί, μέσα σε ένα έτος, ο κάθε δήμος να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων», μας λέει ο κ. Γιάννης Γλυνός, δήμαρχος Ανδρου. «Σε αυτήν την προσπάθεια θα μας βοηθήσει και το Δίκτυο Αειφόρων Νησιών του Αιγαίου «Δάφνη», ένα δίκτυο το οποίο έχουμε ιδρύσει από κοινού μια σειρά δήμοι και μπορεί να μας προσφέρει μελετητική υποστήριξη σε θέματα ήπιων μορφών ενέργειας και καινοτόμων φιλοπεριβαλλοντικών λύσεων», συμπληρώνει ο κ. Γλυνός, που ανέλαβε φέτος και την προεδρία του δικτύου. Αξιοσημείωτο είναι ότι η «Δάφνη» έχει συστήσει Ακαδημία Ενέργειας, στην οποία με τη μέθοδο της εκπαίδευσης από απόσταση (και με αξιοποίηση του ηλεκτρονικού Διαδικτύου) μετεκπαιδεύονται -σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο- επιστήμονες από τα νησιά και υπάλληλοι των νησιωτικών δήμων.

Το ερώτημα βεβαίως είναι με ποιο τρόπο όλα αυτά μπορούν να υλοποιούνται στην πράξη. «Εχουμε σχεδόν έτοιμη τη μελέτη για μετατροπή δημόσιων κτιρίων του νησιού μας σε ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, με χρήση φωτοβολταϊκών και άλλων τεχνολογιών. Επίσης, θα εισηγηθούμε την αλλαγή του στόλου των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και δίτροχων του νησιού, ακόμα και των οχημάτων των ξενοδοχείων, με οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας», μας λέει ο κ. Πετρόπουλος. Δεν κρύβει ότι το επόμενο βήμα είναι η μελέτη της ενεργειακής αυτονομίας του νησιού, κατά τα πρότυπα του Σάμσο. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό βέβαια να κινητοποιηθούν οι οικονομικοί παράγοντες του νησιού και η τοπική κοινωνία γι’ αυτόν τον στόχο», συμπληρώνει.

«Θα ζητήσουμε από το υπουργείο Περιβάλλοντος την προώθηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων για τη δημιουργία “πράσινων νησιών’’ στο Αιγαίο, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», λέει από τη δική του πλευρά ο κ. Γλυνός.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης απευθείας σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, όπως το πρόγραμμα European Energy Efficiency Facility, με 200 περίπου εκατομμύρια ευρώ, για έργα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια, αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας (π. χ. Εξυπνα Δίκτυα), αξιοποίηση της βιομάζας, ανάπτυξη αποκεντρωμένων μονάδων από ΑΠΕ κ. λπ. Υπάρχει επίσης και το πρόγραμμα KFW-Elena Facility για ευνοϊκή χρηματοδότηση μελετών.
Του Γιαννη Eλαφρου για την καθημερινη

Δεν υπάρχουν σχόλια: