Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

«Επ' αόριστον κράτηση» στο Γκουαντάναμο και επανέναρξη των στρατοδικείων

Με προεδρικό διάταγμα που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, ο Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε την επανέναρξη των δραστηριοτήτων στρατοδικείων για κρατούμενους στο Γκουαντάναμο, ενώ εξουσιοδοτεί μια διαδικασία συνέχισης της κράτησης όσων εναντίον τους δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και οι οποίοι δεν έχουν καταδικαστεί ή δεν έχει αποφασιστεί η μεταφορά τους κάπου αλλού.
Ειδικότερα, ακυρώνεται η ισχύουσα αναστολή για υποβολή νέων κατηγορητηρίων ενώπιον των (έκτακτων) στρατοδικείων. Σημειώνεται ότι η αυτή η αναστολή, ήταν από τα πρώτα μέτρα του προέδρου Ομπάμα, αφότου την 20η Ιανουαρίου του '09 ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ωστόσο ότι εμμένει στη δέσμευσή του να κλείσει κάποια στιγμή το Γκουαντάναμο, αλλά και στην εκδίκαση υποθέσεων κατηγορούμενων για τρομοκρατία σε ομοσπονδιακά δικαστήρια.... Ωστόσο, το Κονγκρέσο έχει μπλοκάρει την μεταφορά των κρατουμένων από το Γκουαντάναμο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να δικαστούν.
«Στόχος μας παραμένει το Γκουαντάναμο να κλείσει, μέχρι τότε δε η κράτηση εκεί να είναι νόμιμη, να εδραιώνεται πάνω σε αρχές και να μπορεί να διαρκεί», τονίζεται σε έγγραφη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο.
Όσον αφορά στους κρατούμενους που δεν θα δικαστούν, το διάταγμα ορίζει την εξέταση των υποθέσεων τους μέσα σε έναν χρόνο, και στη συνέχεια κάθε τρία χρόνια, προκειμένου να εξετάζεται αν συνεχίζουν να αποτελούν απειλή και αν πρέπει να προγραμματιστεί στρατοδικείο ή να απελευθερωθούν. Το διάταγμα απαιτεί επίσης συμμόρφωση με τις Συμβάσεις της Γενεύης και τη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τα βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση, σύμφωνα με τους New York Times.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης αρνήθηκαν να συζητήσουν μεμονωμένες περιπτώσεις κρατουμένων, ωστόσο ένας ανώτερος αξιωματούχος είπε στους Times πως αναμένεται η υποβολή νέων κατηγορητηρίων εντός των επόμενων ημερών ή εβδομάδων.        tvxs.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: