Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Τα διόδια της... Παλιοβούνας

Του Κωνσταντινου Ζουλα 
Kάθε φορά που βρίσκομαι στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, νιώθω ότι βλέπω την επιτομή του ελληνικού σουρεαλισμού. Διότι πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα του πλανήτη που ακριβοπληρώσαμε μια υπερσύγχρονη γέφυρα, χωρίς να φτιάξουμε τους καρόδρομους που οδηγούν σε αυτήν. Οποιος ξέρει τι εστί Παλιοβούνα, καταλαβαίνει. Πρόκειται για τον μοναδικό δρόμο που «ενώνει» τη Δυτική Ελλάδα με τη γέφυρα, με μια λωρίδα ανά κατεύθυνση και με τα βράχια του βουνού να κρέμονται πάνω από το κεφάλι σου. Τον τραγέλαφο επιβεβαιώνει και σχετική πινακίδα. «Προσοχή πτώση λίθων», λέει, ωσάν να μπορείς να προλάβεις το κακό, αν, ο μη γένοιτο, σου συμβεί.
Ξαναθυμήθηκα τον συνδυασμό δέους και οργής που αισθάνομαι όταν διασχίζω τη γέφυρα, διαβάζοντας προχθές την ανακοίνωση της εταιρείας που την εκμεταλλεύεται. Αφού επικαλείται «τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες» και δηλώνει πως «εξήντλησε όλα τα περιθώρια», μας ενημερώνει ότι.... για να «διασφαλίσει τα συμφέροντά της και του Δημοσίου», αυξάνει σε 12,90 ευρώ την τιμή των διοδίων (από 12,20). Αν καταλαβαίνω καλά, λοιπόν, η εταιρεία έχοντας προφανώς απαυδήσει από τους τζαμπατζήδες που αρνούνται να πληρώσουν, επέλεξε τη λύση να βγάλει τα σπασμένα από τους νομοταγείς που πληρώνουν. Για να μην εξεγερθούν, μάλιστα, οι τελευταίοι, ανακοίνωσε και εκπτωτική πολιτική για τους διαμένοντες στην περιοχή, επαιρόμενη ότι όποιος, π.χ., κατοικεί στο Ρίο και εργάζεται στο Αντίρριο θα καταβάλλει μόνον… 123 ευρώ τον μήνα (εν μέσω κρίσης) για να πηγαινοέρχεται στη δουλειά του.
Το καλύτερο όμως μας το επιφύλαξε στο τέλος της ανακοίνωσης. Η εταιρεία αυτοαποκαλείται «εταιρικός πολίτης» και δεσμεύεται ότι «θα συνεχίσει με όλες της τις δυνάμεις να στηρίζει πρωτοβουλίες συσπείρωσης των ενεργών πολιτών που τυγχάνουν πάγκοινης αποδοχής, συμβάλλοντας θετικά στο κοινωνικό γίγνεσθαι». Προσωπικώς, λοιπόν, αντιλαμβάνομαι ότι η Γέφυρα Α.Ε. όχι μόνον κλείνει το μάτι στο κίνημα «δεν πληρώνω», αλλά προτρέπει και όλους εμάς τους νομοταγείς να το... ενισχύσουμε, αν για παράδειγμα προτάξουμε το «πάγκοινο» αίτημά μας να κατασκευαστεί επιτέλους ο δρομος στην Παλιοβούνα, για να μη φαντάζει η ωραιότατη γέφυρά «τους» σαν το μπαλκόνι μιας καλύβας…       kathimerini.gr     

Δεν υπάρχουν σχόλια: