Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Μοράλες «θα διεκδικήσει και τρίτη θητεία»

Ο αριστερός πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι το Σύνταγμα του επιτρέπει να υπηρετήσει τρίτη θητεία στο θώκο, εάν αποφασίσει να την διεκδικήσει.

Ο Μοράλες, ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος στη φτωχή χώρα των Άνδεων, είναι στενός ιδεολογικός και πολιτικός σύμμαχος του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες. Κέρδισε εύκολα την επανεκλογή του το 2009, παρά την άγρια αντίσταση από την πλούσια ελίτ στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Το νέο Σύνταγμα, το οποίο έχει στόχο να δοθεί περισσότερη δύναμη στην ιθαγένικη πλειοψηφία, εγκρίθηκε νωρίτερα πέρυσι. Ωστόσο υπήρξαν έντονες αντιδικίες και οι σύμμαχοι του Μοράλες δέχθηκαν να συμπεριλάβουν στο Σύνταγμα ένα άρθρο που ορίζει ότι ο πρόεδρος δικαιούται να επανεκλεγεί μόνο για μια ακόμα θητεία....

Ωστόσο ο Μοράλες σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters σημείωσε ότι δεν υπάρχει "κανένα Συνταγματικό κώλυμα" εάν θελήσει να διεκδικήσει ξανά την προεδρία το 2014: "βάσει του Συντάγματος, μπορώ να εκλεγώ για άλλη μια θητεία, αφού η πρώτη μου εκλογή, το 2005, έγινε υπό το προηγούμενο Σύνταγμα".



Ο 50χρονος πρώην καλλιεργητής κόκας που όταν ήταν παιδί δούλευε ως βοσκός κοπαδιών λάμας πάντως δήλωσε ότι "για την ώρα είμαι αφοσιωμένος σε αυτή τη θητεία, δεν κάνω προεκλογική εκστρατεία".


Το ποσοστό δημοτικότητας του Μοράλες ξεπερνά σταθερά το 50% στη Βολιβία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η οικονομική ανάπτυξη στην μεγαλύτερη εξαγωγό φυσικού αερίου και η σχετική πολιτική σταθερότητα βοηθούν. Ο Μοράλες θορύβησε τους ξένους επενδυτές με μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αποκτήσει το κράτος μεγαλύτερο έλεγχο επί βασικών πλουτοπαραγωγικών πόρων και υπηρεσιών.


Η χώρα παράλληλα δεν επηρεάστηκε από την παγκόσμια οικονομική κρίση και η οικονομία της επεκτάθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,4% το 2009, που αναμένεται να επιταχυνθεί φθάνοντας το 4% εφέτος.


Ο ίδιος αποδίδει την κατάσταση της οικονομίας στις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αναδιανείμει τον πλούτο με πολιτικές όπως η πληρωμή σε μετρητά για μητέρες που φροντίζουν τα παιδιά τους να πηγαίνουν στο σχολείο, η καταβολή επιδομάτων σε συνταξιούχους και άλλες κοινωνικές παροχές που ο Μοράλες δηλώνει ότι θέλει να επεκτείνει.


"Οι αγροτικές οικογένειες, ειδικά στα υψίπεδα, δεν ήθελαν να ηλεκτροδοτούνται στο παρελθόν, διότι δεν μπορούσαν να πληρώνουν τους λογαριασμούς. . . τώρα, ένας 60χρονος συνταξιούχος παίρνει επίδομα 200 μπολιβιάνος [περίπου 20€] τον μήνα μπορεί να πληρώνει το λογαριασμό για όλη την οικογένεια".


Η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρισμό όμως αποκάλυψε την κακή κατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης και η κυβέρνηση σχεδιάζει για πρώτη φορά τα τελευταία 70 χρόνια να διαθέσει ομόλογα στις διεθνείς αγορές, εν μέρει για να χρηματοδοτήσει έργα για την ενέργεια όπως η κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού φράγματος στον Αμαζόνιο. Ο Μοράλες είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αποφασίσει το ποσό των ομολόγων.


Άλλη μια πιθανή πηγή χρηματοδότησης είναι τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Βολιβίας, που βρίσκονται σε ύψος-ρεκόρ, περίπου 8,9 δις δολάρια ΗΠΑ. Ωστόσο ο Μοράλες είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει τα αποθεματικά αυτά μόνο εάν ξεπεράσουν τα 10 δις δολάρια.


"Έχουμε έναν εσωτερικό διάλογο σε εξέλιξη. . . ορισμένοι μου λένε ότι θα πρέπει να περιορίσουμε τα αποθέματα στα 6 δις δολάρια, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να φθάνουν τα 10. . . πέρα από το ποσό αυτό, το περίσσευμα θα πρέπει αυτόματα να διατίθεται για επενδύσεις, επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς".             
Nooz.gr           

Δεν υπάρχουν σχόλια: