Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Διέκοψε το Ισραήλ τον πλου του ιστιοφόρου με τους Εβραίους ακτιβιστές

Ο ισραηλινός στρατός διέκοψε, όπως είχε προειδοποιήσει, τον πλου ιστιοφόρου που μεταφέρει εβραίους ειρηνιστές ακτιβιστές, οι οποίοι θέλουν να σπάσουν συμβολικά τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ. Στο υπό βρετανική σημαία μικρό ιστιοφόρο επέβαιναν ακτιβιστές από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Τα μέλη της αποστολής είχαν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν επιζητούν τη σύγκρουση με τον ισραηλινό στρατό.
«Δέκα πλοία του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ ανάγκασαν το πλοίο να κατευθυνθεί προς το λιμάνι Ασντόντ. Υποχώρησαν γιατί τους είχαν περικυκλώσει, δεν είχαν να επιλέξουν», δήλωσε ο Αμζάντ αλ Σάουα, ένας από τους διοργανωτές της αποστολής που βρίσκεται στο έδαφος της Γάζας.....
«Το ναυτικό πήρε τον έλεγχο του ιστιοφόρου για να το οδηγήσει στο λιμάνι Ασντόντ», ανακοίνωσε παράλληλα ο ισραηλινός στρατός προσθέτοντας ότι κατά τη σύλληψη του πλοίου δεν σημειώθηκε βία ούτε από τη μια πλευρά ούτε από την άλλη.
Ο ισραηλινός στρατός είχε δηλώσει πως θα αποτρέψει το πλοίο να φθάσει στις ακτές της Γάζας και ότι θα οδηγηθεί στο λιμάνι Ασντόντ, του νοτίου Ισραήλ. Ισραηλινές δυνάμεις επιβιβάστηκαν στο πλοίο «Ειρήνη» χωρίς να υπάρξει αντίσταση και άρχισαν να το ρυμουλκούν προς ισραηλινό λιμάνι. Οι Ισραηλινοί διέκοψαν τον πλου του ιστιοφόρου ενώ βρισκόταν σε απόσταση μερικών ορών από τη Λωρίδα της Γάζας.
«Βρισκόμαστε 24 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Γάζας. Αν συνεχίσουμε με την ίδια ταχύτητα την πορεία μας θα πρέπει να φθάσουμε σε λιγότερο από πέντε ώρες. Κόσμος μας περιμένει στη Γάζα και ελπίζουμε ότι θα φτάσουμε εκεί», είχε πει νωρίτερα ένα μέλος του πληρώματος, ο Γιονάταν Σαπίρα, πρώην ισραηλινός αξιωματούχος, μέσω δορυφορικού τηλεφώνου.
Οι επτά φιλοπαλαιστίνιοι εβραίοι που επιβαίνουν στο μικρό ιστιοφόρο "Ειρήνη" τόνισαν επανειλημμένα ότι δεν επιζητούν τη σύγκρουση με τους ισραηλινούς στρατιώτες. Οι ακτιβιστές αναχώρησαν την Κυριακή από την Αμμόχωστο στη βόρεια Κύπρο και μεταξύ τους συγκαταλέγεται και ο Ρίτσαρντ Κούπερ της βρετανικής ομάδας «Εβραίοι υπέρ της Δικαιοσύνης για τους Παλαιστίνιους», ο οποίος είχε τονίσει ότι ένας από τους στόχους της αποστολής είναι να γίνει σαφές ότι δεν υποστηρίζουν όλοι οι εβραίοι τη στάση του Ισραήλ.
Η αναχαίτιση του πλοίου «Ειρήνη» έλαβε χώρα περίπου τέσσερις μήνες μετά την αιματηρή επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στο «Στόλο της Ελευθερίας», η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 9 ακτιβιστών ενώ καταδικάστηκε διεθνώς και οδήγησε σε κρίση τις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας. Η επιτροπή του ΟΗΕ που ερευνά την υπόθεση αποφάνθηκε προ ημερών ότι "υπάρχουν αποδείξεις για τη δίωξη του Ισραήλ" για το φονικό ρεσάλτο.
Χθες, τα μέλη της πρωτοβουλίας «Ελευθερία για τη Γάζα», σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, ανακοίνωσαν πως στον «Στόλο της Ελευθερίας ΙΙ» συμμετέχουν μέχρι στιγμής 8 πλοία, ενώ θα επιχειρηθεί η αναχώρησή τους μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στο μεταξύ, χθες, ξεκίνησε από την Αλεξανδρούπολη το καραβάνι που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια (ιατρικό εξοπλισμό και φάρμακα) προς τη Γάζα. Το Καραβάνι της Αλληλεγγύης θα μεταβεί μέσω Τουρκίας και Συρίας στην Αίγυπτο και από εκεί στη Γάζα.       tvxs.gr     

Δεν υπάρχουν σχόλια: