Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Η Φιλοζωία των Ελλήνων

Της Χριστιάννας Λούπα              Θλιβερά γεγονότα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό σε τούτη εδώ τη χώρα: Άδεια ταμεία, διαφθορά, περικοπές μισθών, ακρίβεια. Ωστόσο, κάποια άλλα πράγματα, ήσσονος σημασίας κατά πολλούς ενδεχομένως, δεν θα έπρεπε να διαφεύγουν της προσοχής μας. Η Φιλοζωία για παράδειγμα, δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά μας, ως λαού και αυτό μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί με μια ματιά στους δρόμους όπου κατοικοεδρεύουν διαφόρων ειδών αδέσποτα σκυλιά και γατιά. Καθημερινά επίσης, βγαίνουν στη φόρα περιστατικά κακοποίησης και δηλητηριασμού ζώων, μεμονωμένα μεν, αλλά ατιμώρητα δε.
Να υπενθυμίσουμε εδώ κάτι που ίσως αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει.Υπάρχει ειδικός νόμος που προβλέπει την τιμωρία όσων κακοποιούν ζώα. Συγκεκριμένα, ο νόμος 1197/1981 προβλέπει:
"Η κακοποίηση, ο βασανισμός και η δολοφονία ζώου είναι πλημέλλημα και τιμωρείται με φυλάκιση έως 5 μήνες ή χρηματική ποινή από 300 έως 1500 ευρώ ή και με τις δύο ποινές."
Ως τώρα ο παραπάνω νόμος φαινόταν να παραμένει μάλλον ανενεργός. Πρόσφατα όμως ήρθαν δύο δικαστικές αποφάσεις, που ασφαλώς θα δημιουργήσουν νέα νομολογία υπέρ της προστασίας των ζώων...... Μετά το Πλημμελειοδικείο Ρόδου, το οποίο επέβαλε την βαρύτερη των προβλεπόμενων ποινών για το κρέμασμα και την θανάτωση δύο σκύλων, ήταν η σειρά του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Βέροιας, το οποίο, με την διαδικασία του αυτόφωρου, καταδίκασε σε φυλάκιση 5 μηνών 72χρονο αγρότη, τον οποίο έκρινε ένοχο για την δηλητηρίαση με φόλα 9 σκύλων στο χωριό Α. Μαρίνας του Δήμου Δοβρά Ημαθίας.
Επίσης, η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την ύπαρξη σελίδας "Θάνατος στα αδέσποτα" στο Facebook και τη διαμαρτυρία του κόσμου, εξέδωσε εγκύκλιο, στις 4/8/2010, βάσει της οποίας οποιοσδήποτε μπορεί να καταγγείλει περιστατικά κακοποίησης ζώων στα αστυνομικά τμήματα και να εξεταστεί η καταγγελία του.  Η εγκύκλιος αυτή υλοποιεί το αίτημα που είχε καταθέσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Συλλόγων στη συνάντηση που είχαν με τον γ.γ. του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται:
"...Παρακαλούμε όπως δώσετε οδηγίες και κατευθύνσεις στις υφιστάμενες Υπηρεσίες σας προκειμένου:
α) Να εξετάζουν άμεσα κάθε πληροφορία για βασανισμό ή θανάτωση ζώου με οποιον τρόπο κι αν λαμβάνουν γνώση και να εφαρμόζουν με αυστηρότητα την κείμενη νομοθεσία κατά παντός υπευθύνου.
β) Στο προσωπικό των Υπηρεσιών τους να επισημανθεί ιδιαίτερα η υποχρέωση άμεσης εκδήλωσης ενεργειών σε κάθε πληροφορία ή καταγγελία που περιέρχεται σε γνώση τους, απαντώντας εγγράφως στους καταγγέλοντες".
Μετά από τα παραπάνω, έχουμε την αίσθηση πως επιτέλους αρχίζουν να γίνονται τα πρώτα ουσιαστικά βήματα για την προστασία των ζώων σ' αυτή τη χώρα. Αν μάλιστα απαγορευθεί και η είσοδος των τσίρκο με ζώα στην Ελλάδα, θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο.
Εναπομένει στη συνείδηση των Ελλήνων πλέον, να καταλάβει ότι και τα ζώα έχουν δικαιώματα και ότι όταν τα βαρεθούμε δεν τα πετάμε ούτε στα σκουπίδια, ούτε στο δρόμο. Ας καταλάβουμε ακόμη, ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος - εκτός από την επίδειξη και τον νεοπλουτισμό - να αγοράζει κανείς ζωάκι από Pet shop (άλλη θλιβερή ιστορία κι αυτή!), αφού υπάρχουν τόσα πανέξυπνα και φιλικά αδεσποτάκια που αναζητούν ένα σπιτικό.
Και κάτι ακόμα: Μια λεκανίτσα με νερό και φαγητό (που συχνά περισσεύει και πετιέται στα σκουπίδια) έξω από το κάθε σπίτι, πόσο όμορφη εικόνα θα έδινε για την πόλη ή το χωριό μας. Και δεν κοστίζει τίποτα. Μόνο λίγο περίσσευμα από την αγάπη μας.
                         Palmografos.com  

Δεν υπάρχουν σχόλια: