Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Λευκάδιος Χερν - Οσιντόρι

                     Ο Λευκάδιος Χερν γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 27 Ιουνίου του 1850.
Δεύτερος γιος του Καρόλου Χερν από το Δουβλίνο και της Ρόζας Κασιμάτη.
Το 1889 βρέθηκε σαν ανταποκριτής στην Ιαπωνία. Αργότερα βρήκε θέση καθηγητή της αγγλικής γλώσσας στην πόλη Ματσούε στη βορειοδυτική Ιαπωνία....
Εκεί παντρεύτηκε τη Σετζούκο Κοϊζούμι, κόρη οικογένειας σαμουράι, των Κοϊζούμι που είχαν ξεπέσει με την καταστροφή που επέφερε σε αυτήν την κοινωνική τάξη η νέα πορεία της Ιαπωνίας. Υιοθετεί μάλιστα το όνομα της συζύγου του και από Λευκάδιος Χερν ονομάζεται Κοϊζούμι Γιάκουμο. Μαζί της έκανε τέσσερα παιδιά. Τον Δεκέμβριο του 1896, το Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο του Τόκυο του προσέφερε την έδρα του καθηγητή της Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας. Στην Ιαπωνία ο Λευκάδιος Χερν έζησε τα 14 τελευταία χρόνια της ζωής του.
Πέθανε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1903 ύστερα από πνευμονικό οίδημα.
Στην πλάκα που έστησαν οι φοιτητές του υπήρχε το εξής κείμενο:
"Στο Λευκάδιο Χερν, του οποίου η πένα υπήρξε πιο ισχυρή ακόμα και από τη ρομφαία του ένδοξου έθνους που αγάπησε, έθνους που πιο μεγάλη τιμή του υπήρξε ότι τον δέχτηκε στις αγκάλες του ως πολίτη και του πρόσφερε, αλίμονο, τον τάφο".
___________________________________________________________
Έγραψε πολλά μυθιστορήματα και ταξιδιωτικά διηγήματα, μέσω των οποίων
γνώρισε στη Δύση τον πολιτισμό της Ανατολής.
Στα βιβλία του - που θεωρούνται ακόμη και σήμερα η πιο ενδιαφέρουσα προσέγγιση της Ιαπωνικής κοινωνίας από ένα δυτικό συγγραφέα ή όπως χαρακτηριστικά έγραφε ο Στέφαν Τσβάιχ: "κάτι τελείως μοναδικό στον κόσμο της Τέχνης, τα έργα ενός Δυτικού γραμμένα από άνθρωπο της Ανατολής" - θα περιγράψει με αγάπη και ταπεινότητα τον πολιτισμό αυτής της χώρας, τις παραδόσεις και τις αξίες της".
_________________________________________________
Επιγραφή στο Sinjuko της Ιαπωνίας:
«Ο Λευκάδιος Χερν (ιαπωνιστί Γιάκουμο Κοϊζούμι) εγεννήθη εις την ελληνικήν νήσον Λευκάδα και απεβίωσεν εις τον ιαπωνικόν δήμον Σιντζούκου. Εξ αυτής της σχέσεως, ο Δήμος Λευκάδος και ο Δήμος Σιντζούκου συνήψαν, τον Οκτώβριον του 1989, δεσμούς φιλίας. Επ' ευκαιρία της δημιουργίας άλσους εις μνήμην του Λευκάδιου Χερν υπό του Δήμου Σιντζούκου, η ελληνική κυβέρνησις δωρίζει την προτομήν αυτήν εις τον Δήμον, ευχομένη όπως η φιλία μεταξύ Ελλάδος και Ιαπωνίας ενισχυθεί περαιτέρω μέσω της Λευκάδος και του Σιντζούκου.
Απρίλιος 1993
Κωνσταντίνος Βάσσης, Πρεσβευτής της Ελλάδος στην Ιαπωνία».
______________________________________________________
Η απόδοση στα ελληνικά του μύθου Οσιντόρι έγινε
από την κυρία Έφη Ψιλάκη.
______________________
Music from:
http://www.youtube.com/watch?v=uKHXZr5RUas

Δεν υπάρχουν σχόλια: