Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Η ζωή στην Κούβα, 52 χρόνια μετά από την επανάσταση


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ              Κείμενα, φωτογραφίες: Μυρσίνη Τσακίρη                       Η Κούβα δεν είναι μόνον ρούμι, πούρα και μουσική σάλσα. Είναι κάτι περισσότερο. Η συνεργάτης του americalatina.com.gr Μυρσίνη Τσακίρη ταξίδεψε στο "νησί της Επανάστασης" και κατέγραψε την ζωή και την πολιτική κατάσταση, αλλά και την ιστορία αυτού του τόπου. Πόσα από αυτά που ξέρουμε για την Κούβα και το καθεστώς του Κάστρο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Μήπως πολλά από αυτά είναι μέρος πολιτικής προπαγάνδας; Στο αφιέρωμα αυτό παρουσιάζονται στοιχεία για το εκλογικό και εκπαιδευτικό σύστημα της Κούβας, την διατροφή, τον τουρισμό, το σύστημα υγείας και ασφάλειας, αλλά και τις σχέσεις της χώρας με την Κίνα και τη Βενεζουέλα. Ο φακός του americalatina εστιάζει και στις πολιτιστικές εκφράσεις των Κουβανών, όπως είναι οι θρησκευτικές τελετές της Σαντερίας, μιας αρχαίας θρησκείας που συνυπάρχει με τον Καθολικισμό αλλά και στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία που ο Φιντέλ Κάστρο χάρισε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο το 2004.........


Οι Κουβανοί σήμερα

Στην Κούβα δεν έχει σημασία από που προέρχεται κάποιος. Δεν υπάρχουν φυλετικές διακρίσεις. Δεν υπάρχει ρατσισμός. Η συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων είναι ισορροπημένη κι όλοι ζουν αρμονικά. Όταν βρίσκεσαι στην Κούβα, η άκρως φιλική φύση των ντόπιων και το πάθος τους για τη ζωή, είναι αρκετά για να ερεθίσουν το πνεύμα σου και να σου δώσουν μια άλλη προοπτική για τη ζωή.

Ο λαός της Κούβας πάνω απ' όλα είναι περήφανος. Είναι φιλειρηνικός, πολύ φιλόξενος, ευγενικός και χαμογελαστός. Δείχνει να είναι ευτυχισμένος, ξέγνοιαστος και καθόλου αγχωμένος. Εξυπηρετικός, πρόθυμος να σε βοηθήσει σε ότι χρειαστείς, πρόθυμος να απαντήσει στην όποια ερώτηση σου. Πολύ εύκολα θα σου πιάσει κουβέντα στον δρόμο κι ας σε γνωρίζει ελάχιστα ή και καθόλου.




Η ψυχαγωγία

Η εμφάνιση τους είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και όλοι κυκλοφορούν στο δρόμο περιποιημένοι. Ιδίως οι γυναίκες, οι οποίες δίνουν περισσότερη σημασία στο μανικιούρ και στα αξεσουάρ τους. Λατρεύουν τον κινηματογράφο, τη μουσική, το τραγούδι και τον χορό. Γενικότερα, οι Κουβανοί απολαμβάνουν πολλές από τις ίδιες μορφές ψυχαγωγίας με την υπόλοιπη Λατινική Αμερική.

Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη ψυχαγωγία ανάμεσα στις μεγάλες πόλεις, όπως την Αβάνα, και στις αγροτικές επαρχίες. Κάθε εβδομάδα, διοργανώνονται πολλοί χοροί από τις διάφορες κοινότητες και αρκετοί είναι αυτοί που είναι αφιερωμένοι αποκλειστικά στους νέους.

Οι Κουβανοί με τη συμπεριφορά τους και τον χαρακτήρα τους σου θυμίζουν άλλες εποχές. Εποχές στις οποίες όλα ήταν πιο απλά και οι άνθρωποι είχαν άλλες αξίες, άλλα ιδανικά, άλλα ήθη και ζούσαν έχοντας άλλους στόχους, άλλους σκοπούς, άλλες προθέσεις, πιο αγνά όνειρα. Στην Κούβα ο λαός δεν φοβάται τις αλλαγές και η ιστορία δεν αναπαύεται.





Η πολιτική προπαγάνδα κατά της Κούβας του Κάστρο

Η προπαγάνδα των αντι-Καστρικών ομάδων έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου μια λάθος εικόνα για την Κούβα, το σύστημά της και τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων εκεί. Την πραγματική εικόνα μπορεί κάποιος να την “συλλάβει” όταν επισκεφτεί το νησί γιατί τότε είναι ελεύθερος για να βγάλει συμπεράσματα.


Σύστημα διατροφής και εστιατόρια

Σε κάθε πολίτη της Κούβας, ανεξαρτήτως αν δουλεύει ή όχι, το κράτος του χορηγεί δωρεάν μηνιαίως ορισμένες ποσότητες βασικών ειδών διατροφής και περιποίησης. Για παράδειγμα: ρύζι, ζάχαρη, φασόλια, λάδι, αλάτι, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, ψωμί, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σαπούνι, κτλ.

Έπειτα από κάποιο διάστημα αν κάποιος πολίτης χρειαστεί ξανά αυτές τις ποσότητες, μπορεί με ελάχιστο κόστος έως και 3 φορές το μήνα να τις προμηθευτεί. Για την παραλαβή αυτών των ειδών, ο κάθε πολίτης είναι εφοδιασμένος με ένα βιβλιαράκι που λέγεται "libreta de racionamiento" (μπλοκ σιτηρεσίου), το οποίο θεσπίστηκε το 1962 από τον Γκεβάρα.

Όλα τα εστιατόρια στη Κούβα είναι κρατικά. Χωρισμένα βέβαια σε τουριστικά και σε αυτά που γευματίζουν οι ντόπιοι. Για τους τουρίστες όμως υπάρχουν και τα "paladares", τα οποία είναι οικογενειακά μικρά εστιατόρια και επιτρέπεται να έχουν μόνο 12 καθίσματα και να μαγειρεύουν μόνο τοπική κουβανική κουζίνα. Ανήκουν ανάμεσα στις λιγοστές επιχειρήσεις που φορολογούνται στη χώρα.




Όλοι έχουν τα ίδια

Γενικά, η Κουβανική νοοτροπία είναι ότι όλοι μοιράζονται ότι είναι διαθέσιμο. Δεν υπάρχει άρχουσα Κουβανική τάξη με μεγάλα σπίτια. Είναι μια χώρα στην οποία όλοι είναι το ίδιο και όλοι έχουν τα ίδια. Κανείς δεν είναι άστεγος και κανείς δεν πεθαίνει από την πείνα. Η Κούβα είναι μια χώρα εργαζομένων. Είναι σημαντικό πως σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν δουλειές και δουλεύουν για την βελτίωση όλων των ανθρώπων στην Κούβα, όχι μόνο των εαυτών τους.

Τα σπίτια είναι μοιρασμένα στις οικογένειες και τα νιόπαντρα ζευγάρια μπαίνουν σε λίστα προτεραιότητας για απόδοση οικίας. Οι γειτονιές είναι χωρισμένες σε ζώνες και ανά ζώνη υπάρχει ένας επίτροπος εκλεγμένος από τους ίδιους τους κατοίκους και ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επίλυση τυχόν προβλημάτων, για τη διαμεσολάβηση με τη κυβέρνηση και για την αξιολόγηση των δημοτών. Με λίγα λόγια είναι σαν διαχειριστής και λειτουργεί σαν τον δικό μας "δήμο" που εκδίδει πιστοποιητικά γέννησης, οικογενειακής κατάστασης, κτλ.



Συνθήματα αντί για διαφήμιση

Ένα αξιοσημείωτο πράγμα, έχοντας ζήσει σε χώρα όπου η εμπορευματοποίηση και ο υλισμός σου "ρίχνονται" από όλες τις πλευρές, που θα σας κάνει εντύπωση με το που φτάσετε στη Κούβα, είναι η απουσία της διαφήμισης. Δεν θα δείτε πουθενά μάρκες προϊόντων να προωθούνται σε αφίσες στο δρόμο ή σε περιοδικά μόδας ή στο ραδιόφωνο ή στην τηλεόραση.

Προσωπική μου άποψη είναι πως είναι πολύ σημαντικό και αναζωογονητικό να μπορείς να θαυμάζεις την αυθεντική κουλτούρα μιας χώρας η οποία έχει βάλει στην άκρη τις εξωτερικές επιρροές. Αυτό όμως που θα δείτε στους δρόμους είναι πολλά συνθήματα και ζωγραφιές υπέρ της Επανάστασης και των ηρώων της.


Ένας διαφορετικός "καπιταλισμός"

Ο καπιταλισμός έχει έρθει στην Κούβα, αλλά όχι με τη μορφή που θα μπορούσε κανείς να βρει σε μια καπιταλιστική χώρα. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της Ειδικής Περιόδου, ο Φιντέλ Κάστρο επέτρεψε σε μερικούς αγρότες να ξεκινήσουν να πουλάνε το περίσσευμα των καλλιεργειών τους στις αγορές αγροτών. Έτσι δημιουργήθηκαν οι γεωργικοί συνεταιρισμοί, όταν άρχισαν κι αυτοί να πουλάνε με τη σειρά τους την παραγωγή τους στο κράτος κάθε χρόνο.

Στις μεγάλες πόλεις θα βρείτε αγορές έργων τέχνης και διάφορες άλλες χειροτεχνίες, καθώς και αγορές με βιβλία. Υπάρχει όμως ένα πολύ μικρό έως αόρατο θα έλεγα σημάδι ανταγωνισμού και ένας μικρός αριθμός επιλογών των καταναλωτών. Πολλοί από τους πωλητές των αγορών αυτών, πουλάνε ακριβώς τα ίδια προϊόντα για την ακριβώς ίδια τιμή.


Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αβάνα

Στην Κούβα σήμερα υπάρχουν πολλές θρησκείες, με κυριότερη αυτή του Καθολικισμού. Το θρησκευτικό τοπίο της όμως απαρτίζεται και από άλλες θρησκείες, όπως αυτή της Σαντερίας, η οποία προέρχεται από μια αφρικανική θρησκεία που ήρθε στην Κούβα από τους σκλάβους. Περιλαμβάνει πολλές θεότητες αλλά δεν λατρεύονται συνήθως όλες από αυτές. Τελετές πραγματοποιούνται σε όλη τη Κούβα. Νέα μέλη γίνονται αποδεκτά και ντύνονται με συγκεκριμένους τρόπους για την τελετή. Επίσης γίνονται και διάφορες προσφορές στους θεούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη πρωτεύουσα της Κούβας, την Αβάνα, υπάρχει μια ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία, ο Άγιος Νικόλαος, την οποία η Κυβέρνηση της Κούβας και ο Φιντέλ Κάστρο χάρισαν το 2004 στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επίσης, στα σχέδια των κυβερνήσεων της Κούβας και της Ελλάδας σε συνεργασία με την εκκλησία είναι και η λειτουργία ελληνικής ορθόδοξης εκκλησιαστικής σχολής.




Ο τουρισμός και οι σχέσεις με Βενεζουέλα και Κίνα

Από τα τέλη όμως της δεκαετίας του '90 που αναπτύχθηκε περισσότερο ο τουρισμός, και μετά την επίσκεψη του Πάπα στο νησί το 1998, πολλοί τουρίστες άρχισαν να συρρέουν στο νησί. Έτσι σήμερα έφτασε να θεωρείται ο τουρισμός ως η “βαριά βιομηχανία” της Κούβας, καθώς αποφέρει και τα περισσότερα έσοδα.

Και διάφορα κράτη όμως, που υποστηρίζουν την ιδεολογία του Κάστρο, υπέγραψαν συμφωνίες τα τελευταία χρόνια με την Κούβα, πράγμα που βοηθάει την οικονομία της να ανακάμψει.

Για παράδειγμα, η Βενεζουέλα, κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Κούβας εδώ και 10 χρόνια, τους προμηθεύει ημερησίως με 100.000 βαρέλια πετρελαίου και πρόσφατα ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες δήλωσε πως και αφού η ίδια η Κούβα διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου στην οικονομική ζώνη της στον Κόλπο του Μεξικού, θα την βοηθήσει να κάνει εξόρυξη.

Ένα ακόμα παράδειγμα είναι η Κίνα, η οποία μεγεθύνει τις επενδύσεις της στον ενεργειακό τομέα της Λατινικής Αμερικής, αυξάνοντας και την ενεργειακή σημασία της Κούβας, με μια συμφωνία βάσει της οποίας δικές της εταιρίες θα ηγηθούν στην επέκταση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου στο Σιενφουέγος.


Ένα κουβανικό αστείο

Κι επειδή μερικές φορές το να μελετάς το χιούμορ μιας κοινωνίας είναι ένας καλός τρόπος να κατανοείς την κοινωνία αυτή και τη στάση της στα διάφορα θέματα, ακολουθεί ένα κουβανικό αστείο.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Φιντέλ Κάστρο πραγματοποιεί μια συνάντηση στην Πλατεία της Επανάστασης για να πάρει μια ιδέα για το τι ήθελε ο κόσμος να κάνουν. Στέκεται στο βήμα, λοιπόν, μπροστά σε χιλιάδες κόσμο και τους εξηγεί τους δύσκολους καιρούς που μπορεί να έρθουν. Μετά λέει, "Όσοι εξακολουθούν να είναι μαζί μας και να θέλουν τον σοσιαλισμό, να μετακινηθούν στα αριστερά". Ένας αριθμός ανθρώπων μετακινείται προς τα αριστερά. "Και όλοι όσοι θέλουν αλλαγή προς τον καπιταλισμό, να μετακινηθούν στα δεξιά". Οι υπόλοιποι που είχαν απομείνει μετακινούνται στα δεξιά. Ωστόσο όμως , ένας άντρας, ο Πεπίτο παρέμεινε στη μέση. Παρατηρώντας το αυτό, ο Φιντέλ τον ρωτάει γιατί δεν μετακινήθηκε σε κάποια πλευρά. "Λοιπόν", απαντάει ο Πεπίτο, "εγώ θέλω την κοινωνική πρόοδο του σοσιαλισμού, αλλά επίσης θέλω και τα υλικά οφέλη του καπιταλισμού".



Το εκλογικό σύστημα

Εκλογές πραγματοποιούνται σε εθνικό, δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο. Το εκλογικό σύστημα της Κούβας προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια και δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που υπάρχει τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες καπιταλιστικές χώρες. Έχει μια σειρά από ιδιαιτερότητες που εξασφαλίζουν τη συμμετοχή όλου του λαού και τη σωστή και δίκαιη διεξαγωγή των εκλογών.

Μια από τις κύριες ιδιαιτερότητες του εκλογικού συστήματος της Κούβας είναι πως οι υποψήφιοι σε κάθε επίπεδο, δεν ορίζονται από πολιτικά κόμματα. Ο κάθε πολίτης, ηλικίας 16 χρόνων και πάνω, έχει το δικαίωμα να προτείνει υποψηφίους. Οι προτάσεις αυτές κατατίθενται είτε απευθείας είτε μέσω αντιπροσωπευτικών οργανώσεων, στα οποία μπορεί ο καθένας να εγγραφεί εθελοντικά. Αυτή η διαδικασία είναι ένα παράδειγμα της συμμετοχής των πολιτών, που βασίζεται στην ισότητα των δικαιωμάτων.

Η λειτουργία του Κομμουνιστικού Κόμματος βασίζεται στην εγγύηση της αυστηρά πραγματοποίησης των αρχών αυτών, ώστε να είναι σίγουρος ο λαός πως οι προτάσεις του και η διεξαγωγή των εκλογών θα είναι σωστή.

Οι εκλογές

Στην Κούβα υπάρχουν δύο τύποι εκλογών για τις συνελεύσεις της Λαϊκής Εξουσίας. Οι "μερικές εκλογές" διεξάγονται κάθε δυόμισι χρόνια, ώστε να επιλεγούν οι αντιπρόσωποι που θα συμμετέχουν στα 169 δημοτικά συμβούλια. Οι “γενικές εκλογές” διεξάγονται κάθε 5 χρόνια, ώστε να εκλεγούν τα μέλη των συμβουλίων σε 14 περιφέρειες και οι βουλευτές για το Εθνικό Συμβούλιο της Λαϊκής Εξουσίας και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κούβας. Το εκλογικό σύστημα αυτό έχει επιλεχθεί δημοκρατικά από τους ίδιους τους πολίτες της Κούβας.

Η Κουβανική κυβέρνηση, επίσης, έχει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για τη συλλογή απόψεων και προτάσεων για τη βελτίωσή της.





Σύστημα ασφαλείας
 
Πολλοί κατηγορούν την Κουβανική Κυβέρνηση και τον Φιντέλ Κάστρο υποστηρίζοντας πως η Κούβα είναι ένα κράτος που “κουμάντο” κάνει η αστυνομία και οι άνθρωποι συνεχώς παρακολουθούνται και τρομοκρατούνται από αυτή.

Πράγματι υπάρχουν αστυνομικοί τριγύρω αλλά η παρουσία τους είναι διακριτική. Δεν σταματάνε τον κόσμο να τον ρωτήσουν που πάει, ούτε κάνουν έλεγχο χαρτιών, ούτε κατασκοπεύουν. Επίσης, δεν φαίνονται καθόλου απειλητικοί, σε αντίθεση με αστυνομικούς άλλων χωρών που περπατάνε τριγύρω κρατώντας πολυβόλα. Είναι μορφωμένοι και φιλικοί.

Ο κύριος σκοπός της παρουσίας τους είναι για να δείχνουν πως η Κουβανική Κυβέρνηση δεν ανέχεται το έγκλημα. Η Κούβα είναι μια από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο και πουθενά δεν ένιωσα κίνδυνο.

Και όλοι αυτοί που θεωρούν πως η χώρα τους είναι πιο "ελεύθερη¨ από την Κούβα, ας προσπαθήσουν να φανταστούν πως η κατάσταση μπορεί να αλλάξει εάν ένα τεράστιο, πανίσχυρο και γειτονικό κράτος προσπαθούσε να ρίξει την κυβέρνηση της χώρας τους.


Εκπαιδευτικό σύστημα

Η εκπαίδευση στη Κούβα είναι ένα ακόμα σημαντικό κατόρθωμα της Επανάστασης. Πριν, δεν ήταν διαθέσιμη για πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού. Σήμερα όμως, η δωρεάν υψηλής ποιότητας μόρφωση που παρέχεται σε όλα τα επίπεδα, έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν όλοι οι Κουβανοί να είναι μορφωμένοι και αρκετοί από αυτούς να αποφοιτούν και από τα πανεπιστήμια. Επίσης, στη Κούβα σπουδάζουν και πολλοί νέοι από άλλες χώρες.

Οι μαθητές στην έκτη δημοτικού ανταγωνίζονται για τις καλύτερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Γραπτοί διαγωνισμοί διεξάγονται για να εντοπιστούν οι ταλαντούχοι μαθητές.

Είναι άξιο να αναφερθεί, επίσης, το γεγονός πως στο πανεπιστήμιο της Αβάνας υπάρχει μια τεράστια αίθουσα με αντίγραφα γλυπτών της Αρχαίας Ελλάδας, του Παρθενώνα, κτλ, για να μπορούν οι φοιτητές να μαθαίνουν την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, που όλοι οι Κουβανοί τόσο θαυμάζουν καθώς είναι ευρέως γνωστό και πως οι Λατινοαμερικάνοι γενικότερα σέβονται και εκτιμούν ο,τι έχει σχέση με την Ελλάδα.





Σύστημα υγείας

Πριν την Επανάσταση, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Στις αγροτικές περιοχές υπήρχαν λίγοι γιατροί και στις μεγάλες πόλεις μόνο τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα μπορούσαν και απολάμβαναν υγειονομική περίθαλψη. Όλα αυτά όμως άλλαξαν.

Όλες οι μικρές πόλεις έχουν γιατρούς τους οποίους οι κάτοικοι μπορούν να επισκέπτονται δωρεάν. Στην Κούβα σήμερα αντιστοιχεί ένας γιατρός ανά διακόσιους κατοίκους.

Υπάρχουν 21 ιατρικές σχολές σε όλο το νησί, από τις οποίες αποφοιτούν ετησίως 4.000 γιατροί. Αρκετοί από αυτούς στέλνονται από την κυβέρνηση να βοηθήσουν φτωχότερα έθνη. Για παράδειγμα στην Αφρική.

Δυστυχώς όμως, το εμπάργκο της Αμερικής και η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, έχουν δημιουργήσει αρκετές σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες.


Περιβάλλον

Υπάρχει ένας μεγάλος σεβασμός για το περιβάλλον στην Κούβα. Τον καιρό που υπήρχε συνεργασία με τη Σοβιετική Ένωση, η Κούβα είχε ένα γεωργικό σύστημα βασιζόμενο σε μεγάλο βαθμό στα λιπάσματα. Σήμερα που αυτά πλέον δεν είναι διαθέσιμα, η Κούβα έχει αναπτύξει ένα σχέδιο για να αλλάξει όλη την γεωργία της σε βιολογική.

Η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει εθνικά πάρκα, προστατευόμενες φυσικές περιοχές και βοτανικούς κήπους. Στους υγρότοπους όλα τα ζώα που ζουν εκεί προστατεύονται. Στις πόλεις, οι περιοχές με χορτάρι είναι περιφραγμένες και τοποθετημένες πινακίδες θυμίζουν στους ανθρώπους να σέβονται το περιβάλλον.




"Χινετέρας"

Oι άντρες κυρίως, λίγο-πολύ φέρνουν αυτή τη λέξη στο μυαλό τους συνειρμικά όταν ακούνε τη λέξη Κούβα. Συνήθως ακολουθούν οι λέξεις ρούμι και πούρα. Δυστυχώς,κάποιοι από τους βασικούς λόγους που επισκέπτονται κάποιοι το νησί.

Η Κυβέρνηση της Κούβας γνωρίζει το θέμα και αν και έχει πάρει κατά καιρούς διάφορα μέτρα, δυστυχώς δεν έχει μπορέσει να εξαλείψει το φαινόμενο. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει και με χαρακτήρες και πεποιθήσεις των πολιτών που εμπλέκονται σε αυτό.

Δεν υπάρχει κάτι άλλο να αναφέρω, καθώς δε το συνάντησα προσωπικά. Ο καθένας, άλλωστε, επισκέπτεται έναν τόπο για διαφορετικούς λόγους και κάνει τις επιλογές του για τις εξόδους του, τη διασκέδαση του, κτλ.

Ένα είναι σίγουρο όμως, πως αν υποστηρίζουμε εμείς ως τουρίστες τέτοια φαινόμενα, σαφέστατα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Κατά την προσωπική μου άποψη, οι άνθρωποι που κοστολογούν και υπολογίζουν με άλλο τρόπο τις αξίες της ζωής, δελεασμένοι, επηρεασμένοι και παρασυρόμενοι από τον ματεριαλισμό και τον υλισμό, είναι και αυτοί που μπορεί να συναντήσεις στη Κούβα και να σου πουν πως δεν είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους στη Κούβα σήμερα.


Κούβα, ένας διαφορετικός προορισμός

Φέρνοντας στο μυαλό μου όλα αυτά που είδα κι έζησα στο πρόσφατο μου ταξίδι εκεί, όλες τις εικόνες της καθημερινότητας, όλα τα συναισθήματα που με πλημμύριζαν καθώς περιπλανιόμουν στους δρόμους μπλεγμένη με τους ντόπιους, ένα είναι σίγουρο: πως η Κούβα είναι πραγματικά ένας αλλιώτικος, μοναδικός, πολύ ξεχωριστός τόπος και πιο περίπλοκος απ' ότι κανείς μπορεί να φανταστεί...Τόσο διαφορετικός από όλα αυτά στα οποία έχω συνηθίσει κι όμως με τραβάει σαν μαγνήτης περισσότερο απ' όσο ο δικός μου τόπος..

Και για το τέλος, μια παράκληση: Καλό θα ήταν όλοι μας, τουρίστες/ταξιδιώτες (ναι διαφέρουν στη σημασία τους αυτές οι δυο λέξεις), να σεβόμαστε τη κουλτούρα, τους ανθρώπους και τα πολιτεύματά των εκάστοτε προορισμών που επισκεπτόμαστε.


Hasta la victoria siempre! Mέχρι τη νίκη πάντα!..




Ιστορική αναδρομή

Η Κούβα ένα τροπικό νησιωτικό κράτος και μάλιστα το πολυπληθέστερο στην Καραϊβική, έχει παραδόσεις και έθιμα που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αιώνων και είναι αποτέλεσμα μίξης πολλών πολιτισμών και φυλών.


"Ανακαλύφθηκε" από τον Χριστόφορο Κολόμβο το 1492 και αποτέλεσε για τους επόμενους αιώνες αποικία της Ισπανικής αυτοκρατορίας, η οποία μετέφερε σε αυτό το νησί πολλούς σκλάβους από την Αφρική. Στα τέλη του 19ου αιώνα μια σειρά εξεγέρσεων έληξαν με την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της περιοχής το 1898.


Η επανάσταση του 1959

Μετά από διάφορες πολιτικές περιπέτειες, το 1959, επικρατεί η Κουβανική Επανάσταση, όπου ο Φιντέλ Κάστρο επικεφαλής ανταρτών ανατρέπει τη κυβέρνηση του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα.

Από το Φεβρουάριο του 1959 έως και τον Ιούλιο του 2006 που παραδίδει προσωρινά την εξουσία στον αδερφό του Ραούλ Κάστρο, ο Φιντέλ Κάστρο ήταν πρωθυπουργός της Κούβας. Ένας από τους στενούς του φίλους και συμβούλους ήταν και ο Ερνέστο Γκεβάρα, ο οποίος είχε επηρεάσει σημαντικά τον Κάστρο στην στροφή του στον Μαρξισμό - Λενινισμό και στην μετέπειτα συνεργασία του με την ΕΣΣΔ.

Ενώ στην αρχή η Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καλοδεχθεί την πτώση του Μπατίστα, αργότερα και μετά από την κρατικοποίηση εταιριών που ανήκαν σε αυτές και αφού είχαν ενημερωθεί για το ρόλο του Γκεβάρα, έγιναν πολύ εχθρικές έναντι του Κάστρο, πράγμα που ισχύει μέχρι σήμερα αφού δεν έχουν άρει ακόμα το οικονομικό και εμπορικό εμπάργκο που έχουν επιβάλλει στο νησί από το 1962.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία

Από τα πρώτα χρόνια σχεδόν της Επανάστασης, η φιλία που είχε αναπτυχθεί με τη Ρωσία σήμαινε και οικονομική βοήθεια προς το νησί, παροχή τροφίμων, άλλων αγαθών, κτλ. Στην καθημερινή διατροφή των Κουβανών τότε συγκαταλεγόταν μέχρι και χαβιάρι.

Μα η δύσκολη Ειδική Περίοδος που είχε αρχίσει για τη Κούβα από το 1992, με τη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης που είχε ως συνέπεια τη λήξη της συνεργασίας των δύο χωρών και το τέλος της βοήθειας προς το νησί, κράτησε αρκετό καιρό και είχε πλήξει την οικονομία και τους περιορισμένους πόρους της κυβέρνησης της Κούβας. Μην ξεχνάμε και το εμπάργκο που της είχε επιβληθεί από τις Η.Π.Α...              Americalatina.com.gr     

Δεν υπάρχουν σχόλια: