Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Σε αναπλάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πάνε τα λεφτά από τους ημιυπαίθριους

Το υπουργείο περιβάλλοντος αξιοποιώντας τα λεφτά που θα συγκεντρωθούν από τα πρόστιμα σε ημιυπαίθριους ξεκινάει την απαλλοτρίωση χώρων σε γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που στερούνται πρασίνου.
Με γραπτή ανακοίνωση της η υπ. Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη αναφέρει «Το Υπουργείο αρχίζει την απελευθέρωση των πρώτων χώρων που θα αναβαθμίσουν τη ζωή του πολίτη, σε περιοχές με έντονη περιβαλλοντική επιβάρυνση από την πυκνή δόμηση». Ακόμα τονίζει πως το επόμενο διάστημα έχει οριστεί και όπως έχει οριστεί από νόμο για τους ημιυπαίθριους, τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν σε πολλές περισσότερες αστικές αναπλάσεις και τη δημιουργία χώρων πρασίνου σε ολόκληρη τη χώρα.
Η επιλογή των χώρων ανάπλασης γίνεται σε συνεργασία με τους δήμους και, μέσω της διερευνητικής καταγραφής που ζήτησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ώστε να προετοιμάσουν την επεξεργασία και κατάρτιση προγραμμάτων ανά δήμο για την απόκτηση και απαλλοτρίωση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και την κατανομή των αντίστοιχων πόρων που θα συγκεντρωθούν....
Συγκεκριμένα, οι δύο πρώτες αναπλάσεις θα γίνουν στην Αθήνα σε πολυκατοικημένες περιοχές στα Σεπόλια και τα Πατήσια. Αρχικά στα Σεπόλια, αφορά το πρώην εργοστάσιο «Κοροπούλη» με έκταση 4,3 στρεμμάτων και αποτελεί χρόνιο αίτημα των κατοίκων και διαφόρων συλλόγων της περιοχής να γίνει εστία πρασίνου. Παρόμοιο αίτημα υπάρχει και για τη δεύτερη ανάπλαση στα Άνω Πατήσια, για το χώρο του παλιού εργοστασίου «Ελληνική Εριουργία» με έκταση 8,4 στρεμμάτων το οποίο περιλαμβάνει και διατηρητέα κτίρια. Οι δύο αυτοί χώροι επιλέχτηκαν από το υπουργείο σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και με το κριτήριο ότι βρίσκονται δίπλα σε σχολικούς χώρους.
Το υπουργείο περιβάλλοντος, επιπροσθέτως, προχωράει στις πολεοδομικές ρυθμίσεις που θα ορίσουν ελεύθερους χώρους πρασίνου στο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Έπειτα, ο Δήμος της Αθήνας θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες αναλογισμού και θα υπάρξει βεβαίωση για τα χρήματα που θα χρειαστούν οι απαλλοτριώσεις.
Όσον αφορά τη Θεσσαλονίκη, οι πρώτες αναπλάσεις θα γίνουν σε συνεργασία με τον εκεί Δήμο σε υποβαθμισμένες γειτονιές της πόλης. Η πρώτη σχετίζεται με την δημιουργία χώρου πρασίνου με έκταση 2 στρέμματα, δίπλα σε σχολικό χώρο και σε αθλητικό κέντρο του Ε’ Δημοτικού Διαμερίσματος της πόλης.
Η δεύτερη ανάπλαση αφορά σε τμήματα ζώνης πρασίνου κατά μήκος και από τις 2 πλευρές των τειχών της Άνω Πόλης, με έκταση 1,6 στρέμματα. Πρόκειται για μία ζώνη πρασίνου που εν μέρει έχει αρχίσει να υλοποιείται. Παρόλα αυτά, ορισμένα τμήματα πρέπει να απαλλοτριωθούν προκειμένου να αποκατασταθούν υπάρχοντα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας.                     Sokakia Blog     

Δεν υπάρχουν σχόλια: