Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Εκκενώσεις πόλεων σε Γουατεμάλα και Εκουαδόρ μετά την έκρηξη ηφαιστείων

Χιλιάδες άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε Γουατεμάλα και Εκουαδόρ, εξαιτίας της έκρηξης δύο ηφαιστείων. Στη Γουατεμάλα τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον πενήντα έχουν τραυματιστεί σοβαρά, σύμφωνα με το BBC. Η έκρηξη του ηφαιστείου Πακάγια στη Γουατεμάλα και του ηφαιστείου Τουνγκουράχουα στο Εκουαδόρ δεν συνδέονται, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Στα αεροδρόμια της πρωτεύουσας της Γουατεμάλα και της μεγαλύτερης πόλης του Εκουαδόρ, Guayaquil, διαπιστώνονται ακόμη προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία, σύμφωνα με το BBC. Στο Εκουαδόρ εκκενώθηκαν επτά χωριά και έκλεισαν τα σχολεία στη Guayaquil. Στη Γουατεμάλα, περίπου 1.700 άτομα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ενώ η περιοχή Escuintla, η πρωτεύουσα και οι γύρω περιοχές, βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Στη Γουατεμάλα υπάρχουν 288 ηφαίστεια από τα οποία οκτώ είναι ενεργά. Το Πακάγια, σε ύψος 2.500 μέτρων, είναι από τα ενεργότερα ηφαίστεια στη Λατινική Αμερική. Βρίσκεται σε απόσταση 26 χλμ. από την πόλη της Γουατεμάλας. Σύμφωνα με το σεισμολογικό και γεωλογικό ινστιτούτο της χώρας, η ηφαιστειακή τέφρα εκτοξεύτηκε σε ύψος 1.500 μέτρων. Σύμφωνα με το Γεωφυσικό Ινστιτούτο του Εκουαδόρ το ηφαίστειο του Τουνγκουράχουα, σε ύψος 5.100 μέτρων, εκτόξευσε στάχτη σε ύψος 7.000 μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: