Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Φώφη Γεννηματά:Θα έπρεπε να ντρέπονται αυτοί που µας έφεραν ώς εδώ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:  ΝΑΝΑ ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ

ΤΑ οικονοµικά µέτρα ήταν αναγκαία εκεί που φθάσαµε, δεν είχαµε άλλη επιλογή, λέει η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηµατά και προσθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κρύφτηκε. Για τις διαγραφές των τριών βουλευτών υποστηρίζει ότι ήταν απαραίτητες, µια «και στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ο ένας πιο ευαίσθητος από τον άλλον». Υπόσχεται ότι θα λειτουργήσουν και απογευµατινά ιατρεία του ΟΚΑΝΑ και ότι θα στηριχτούν οι οικογένειες των χρηστών.

1 Απαραίτητα τα µέτρα;
Αναγκαία εκεί που φτάσαµε. Δεν έχουµε άλλη επιλογή. Εµείς δεν κρυφτήκαµε. Είµαστε εδώ, µπροστά, να αντιµετωπίσουµε το πρόβληµα. Θα έπρεπε να ντρέπονται αυτοί που µας έφεραν ώς εδώ.

2 Διαγραφές; Απαραίτητες;
Απαραίτητες. Κανένας δεν είναι πιο ευαίσθητος από τον άλλον στο ΠΑΣΟΚ. Σε καµία και κανέναν από εµάς δεν αρέσουν αυτά τα µέτρα. Την πληρώνουν και αυτοί που δεν φταίνε. Το ξέρουµε. Το τονίζει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Πρέπει όµως να σώσουµε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία. Αυτός είναι ο ένας και µοναδικός στόχος.

3 «Ξέφραγο αµπέλι» η κοινωνική αλληλεγγύη;
Ξέφραγο αµπέλι ήταν η Ελλάδα. Αποτέλεσµα µιας πολιτικής χωρίς ηθικούς φραγµούς, χωρίς κοινωνική συνείδηση. Μιας πολιτικής που έφτασε στο τέλος της. 4 Επωφελήθηκαν κάποιοι;
Αυτοί που επωφελήθηκαν πρέπει επιτέλους να πληρώσουν και θα πληρώσουν.......

5 Σε επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση (και) λόγω υποχρηµατοδότησης της ψυχικής υγείας. Με τι κονδύλια θα… ισοφαρίσετε;
Πληρώσαµε τα χρέη και εξοικονοµήσαµε 10 εκατοµµύρια ευρώ, γιατί βάλαµε κανόνες και ελέγχους.

6 Και η απειλή για επιστροφή εκατοντάδων εκατοµµυρίων ευρώ από το Γ΄ ΚΠΣ;
Από τη µεριά µας κάναµε ό,τι έπρεπε. Η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, όχι µόνο για την ψυχική υγεία, αλλά συνολικά για την Ελλάδα και την Ευρώπη. 7 Ψυχιατρικές κλινικές σε γενικά νοσοκοµεία; Χωρίς αντιδράσεις και προβλήµατα;
Προτεραιότητα και επιλογή µας να βάλουµε ένα τέλος στο στίγµα της ψυχικής ασθένειας.

8 Υπάρχουν προκαταλήψεις και στα προγράµµατα κατά των ναρκωτικών. Πώς θα τις αντιµετωπίσετε;
Με περισσότερη δηµοσιότητα στο πρόβληµα των χρηστών. Δεν θα τους κρύψουµε «κάτω από το χαλί» Είναι οι δικοί µας άνθρωποι. Ο Πρωθυπουργός ηγείται αυτής της προσπάθειας.

9 Πού θα βρείτε πόρους σε εποχή «στεγνή»;
Βρήκαµε ήδη. Σήµερα δεν υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόµενοι. Εξασφαλίσαµε επιπλέον πόρους και εξαιρέσαµε τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και τα Κέντρα Πρόληψης από τη µείωση της χρηµατοδότησης.

10 Εκσυγχρονισµός της νοµοθεσίας. Προς ποια κατεύθυνση; Νοµιµοποίηση;
Προτεραιότητα η πρόληψη και οι νέες θέσεις θεραπείας. Δουλειά στον δρόµο, περισσότερη ενηµέρωση, για να µειώσουµε και το πρόβληµα στο κέντρο της Αθήνας.

11 Στη λίστα αναµονής για µεθαδόνη 5.000 άτοµα.
Αλλά η λίστα «της ντροπής» µεγάλωσε . Με ποια συγκεκριµένα µέτρα θα το αντιµετωπίσετε;
Με την απογευµατινή λειτουργία των µονάδων του ΟΚΑΝΑ, τη συνταγογράφηση των σταθεροποιηµένων χρηστών ώστε να απελευθερωθούν θέσεις, µε τo άνοιγµα νέων µονάδων στα νοσοκοµεία και την περιφέρεια, αλλά και µε τη λειτουργία θεραπευτικών προγραµµάτων µέσα στις φυλακές.

12 Ηταν µέσα στις 10 προτεραιότητές σας. Τώρα πού βρισκόµαστε στο θέµα του κοινωνικού αποκλεισµού;
Στήριξη της οικογένειας, διασφάλιση ανθρώπινης ζωής για τους απόρους και τους πρόσφυγες, φροντίδα των ΑΜΕΑ και των ψυχικά ασθενών, προστασία των απροστάτευτων παιδιών και των κακοποιηµένων γυναικών.

13 Της ένταξης των µεταναστών;
Ο νόµος για την ιθαγένεια αποτελεί ένα πρώτο σηµαντικό δείγµα γραφής. Περνάµε από την εποχή της χρόνιας παραγνώρισης στην εποχή της αναγνώρισης και της πραγµατικής ενσωµάτωσης των µεταναστών.

14 Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων: επαρκούν οι πόροι;
Δυστυχώς, όχι. Γρήγορα όµως θα είµαστε έτοιµοι για τη συγκρότηση ενός διαδηµοτικού δικτύου φιλοξενίας που θα µπορεί να δώσει λύσεις στέγης στην τόσο ευάλωτη αυτή κοινωνική κατηγορία.

15 Συγχώνευση Οργανισµών, µόνο διοικητική ή και λειτουργική;
Και διοικητική και λειτουργική, ανά περίπτωση.

16 Υπηρεσίες ηµερήσιας φροντίδας, στέγες υποστηριζόµενης διαβίωσης και κέντρα κοινωνικής υποστήριξης και κατάρτισης των ΑµεΑ. Πότε;
Αξιοποιούµε όλες τις ευκαιρίες που µας δίνει το ΕΣΠΑ για να δηµιουργήσουµε ένα δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης για τους ανθρώπους µε αναπηρία και τις οικογένειές τους.

17 Και η κάρτα αναπηρίας;
Προχωράµε άµεσα ένα ενιαίο σύστηµα Πιστοποίησης της Αναπηρίας που θα απαλλάξει τα άτοµα µε αναπηρία από τους συνεχείς ελέγχους. Στο τέλος του χρόνου ελπίζω ότι θα είµαστε έτοιµοι.

18 Πάνω από 100.000 παιδιά κάτω των 18 εργάζονται παρά τους νόµους.
Το κράτος αναλαµβάνει ενεργό ρόλο στην προστασία των παιδιών ενισχύοντας το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον συντονιστικό του ρόλο. 19 Παιδιά στα αζήτητα των ορφανοτροφείων. Πώς µπορεί να αλλάξει αυτό;
Στηρίζουµε τις οικογένειες να κρατήσουν τα παιδιά τους, επισπεύδουµε τις διαδικασίες για υιοθεσία και αναδεικνύουµε τον θεσµό της αναδοχής.

20 Επίδοµα απροστάτευτου παιδιού: 44 ευρώ. Τι κάνουµε;
Απαράδεκτο. Χρειάζεται ένα αξιοπρεπές επίδοµα.

Προσπαθούµε, παρά τις δυσκολίες. Λέµε ναι στην κοινωνική κατανάλωση, όχι στη δηµόσια σπατάλη. Κάθε ευρώ που εξοικονοµούµε από την αντιµετώπιση της διαφθοράς µετατρέπεται σε κοινωνικό κεφάλαιο, σε πηγή αλληλεγγύης. tanea.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: