Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

"Το σχολείο πάει σινεμά" : στη μνήμη του 15χρονου Αφγανου Χαμί Νατζάφι


Ένας διαφορετικός μαραθώνιος διοργανώνεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 17 και 18 Απριλίου στο «Σινέ Παράδεισος» του Κορυδαλλού. Ένας κινηματογραφικός μαραθώνιος με τίτλο «Το σχολείο πάει σινεμά» από τις 11 το πρωί ως τις 8 το βράδυ που περιλαμβάνει οκτώ παιδικές ταινίες ευρωπαϊκής παραγωγής σε πρώτη προβολή με πανέμορφες ιστορίες φαντασίας και εκπαιδευτικό περιεχόμενο.
«Απάντηση μας στην τυφλή βία είναι ο πολιτισμός» είναι το μήνυμα της διοργάνωσης που αφιερώνεται στη μνήμη του 15χρονου Αφγανού Χαμί Νατζάφι, ως έκφραση διαμαρτυρίας κατά της τυφλής βίας και της τρομοκρατίας.
Το διήμερο ολοκληρώνεται με την προβολή της ταινίας “All the Invisible Children” με θέμα όλα τα «αόρατα παιδιά» θύματα της πείνας, της φτώχιας, της βίας, του πολέμου.
Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη και οι θεατές θα προμηθεύονται προσκλήσεις από το ταμείο του κινηματογράφου. Οι ταινίες κινουμένων σχεδίων είναι μεταγλωττισμένες στα ελληνικά.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

• Σάββατο 17 Απριλίου...............



11.00 Ο Μικρός Νικόλας (σε κινούμενα σχέδια).
Οι περιπέτειες του Μικρού Νικόλα και της παρέας του ζωντανεύουν ξανά μέσα από μια συ-ναρπαστική ταινία…(Γαλλία).

13.00 Τζούλια το Μελισσάκι (LITTLE BEE JULIA AND LA) του Πάολο Μοντούνιο
Το μαθητευόμενο μελισσάκι, είναι μια νεογέννητη εργάτρια η οποία ονειρεύεται να έχει το δικό της όνομα, σαν τα ονόματα που έχουν όλα τα παιδάκια των ανθρώπων. Θα ήθελε να τη λένε Τζούλια. Δυστυχώς, η ζωή της στο μελίσσι θα είναι μια σύντομη ζωή υπεύθυνης, συνε-χούς και κοπιαστικής δουλειάς…(Ιταλία).

16.00 «Αζούρ και Ασμάρ (AZUR & ASMAR)του Μισέλ Οσελό
Μεσαίωνας στη Γαλλία. Δυο αγοράκια μεγαλώνουν σαν αδέρφια. Ο ξανθός Αζούρ κι ο με-λαχρινός Ασμάρ. Η ζωή τους είναι ειδυλλιακή, ώσπου ο άκαρδος άρχοντας ξαφνικά και βί-αια τους χωρίζει: στέλνει τον Αζούρ να σπουδάσει μακριά και διώχνει άσπλαχνα τον Ασμάρ και τη μητέρα του, και γκουβερνάντα του Αζούρ απ’ το σπίτι… (Γαλλία).

18.00 Το μωρό της Καμπούλ (Cabuli Kid) του Μπαρμάκ Ακράμ
Καμπούλ σήμερα. Στο ταξί του Κάλεντ μπαίνει μια γυναίκα με το μωρό της. Το πρόσωπο της είναι κρυμμένο πίσω από τη μπούργκα. Παζαρεύουν την τιμή, τα βρίσκουν, πληρώνει, φεύγει. Το μωρό όμως μένει. Ο Κάλεντ μένει σύξυλος με ένα αρσενικό μωράκι 6 μηνών. Αιχμηρή, πλούσια σε δράση και συναισθήματα κωμωδία. σε δράση, συναισθηματική... (Γαλλία- Αφγανιστάν). Κατάλληλη για παιδιά άνω των 13 ετών.

• Κυριακή 18 Απριλίου

11.00 Το Μαγικό Δάσος (LIVING FOREST) των Ανχελ ντε λα Κρουθ, Μανόλο Γκόμες
Καθώς ο πλούσιος κύριος Αφθονίας και ο υπηρέτης του διασχίζουν το μυστηριώδες, μεθυστικό δάσος του Σεσεμπρέ, κάτι παράξενο συμβαίνει στο πέρασμά τους. Ο υπηρέτης αισθάνεται πως αυτό το δάσος δεν είναι καθόλου συνηθισμένο και πως τα δέντρα είναι ζωντανά…
(Ισπανία).

13.00 Όνειρο Θερινής Νύχτας (MIDSUMMER DREAM) των Ανχελ ντε λα Κρουθ, Μανόλο Γκόμες

Στις 23 Ιουνίου - σε όλο τον κόσμο- έχουμε την μεγαλύτερη μέρα του χρόνου. Ο ήλιος βρί-σκεται στο υψηλότερο σημείο του και καλύπτει όλη τη γη με το φως και την ενέργειά του φέρνοντας μεγάλες ημέρες, καλό καιρό και καλές σοδιές. Ο μύθος λέει ότι κάθε χρόνο αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα, οι άνθρωποι μπορούν να μπουν στη χώρα των παραμυθιών όπου οι νεράιδες και τα ξωτικά θα πραγματοποιήσουν τις κρυφές τους επιθυμίες... (Ισπανία).

16.00 Λίο το Λιοντάρι (The story of Leo) του Μάριο Κάρμπι
Ο Λίο από μικρό λιονταράκι αντιπαθούσε το … κρέας. Έγινε χορτοφάγος! Η κοινωνία των λιονταριών τον εξόρισε και από μικρός τριγυρνά μόνος κι έρημος στη ζούγκλα. Εντελώς τυχαία μια μέρα σώζουν τη ζωή της Αβόρια, της βασίλισσας των ελεφάντων την ώρα που γεννά δύο μωρά με τις ουρές τους ενωμένες!... (Ιταλία).

18.00 All the Invicible children των Εμιρ Κουστουρίτσα, Σπάικ Λι, Μέντι Σάρεφ, Κάτια Λό-υντ, Ρίντλει Σκοτ, Τζόρνταν Σκοτ και Τζουν Γου.
Εφτά ταινίες για όλα τα αόρατα παιδιά, σε κάθε γωνιά της γης. Για όλα τα παιδιά του πολέμου, τα παιδιά της πείνας, της φτώχιας, της βίας. Για όλους εμάς που μάθαμε τόσο εύκολα και τόσο καλά να μη βλέπουμε, να μην ακούμε, να μην θυμόμαστε. Μια τεράστια παραγωγή, με τη στήριξη της Unicef, του Un World Food Programme και του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών και τη συμμετοχή 8 σκηνοθετών, που ο καθένας εκπροσωπεί ένας κράτος ή μια περιοχή του πλανήτη. Κατάλληλη για παιδιά άνω των 13 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: