Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου – Τέλος εποχής - Τι σημαίνει "πολιτισμός";

ΡΕΝΑ ΔΙΑΚΙΔΗ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ της ΡΟΔΟΥ
Πολύ συζήτηση για την εθνική προσβολή που υφιστάμεθα από τους Γερμανούς το τελευταίο διάστημα. Και είναι όντως είναι προσβολή η στάση τους για τη χώρα και στον πολιτισμό μας.

Τι σημαίνει όμως πολιτισμός; Και πώς τον υπερασπιζόμαστε αλήθεια; Με φραστικές – κενές περιεχομένου - κορώνες προσπαθούμε να σώσουμε την αξιοπρέπειά μας ως έθνος;
Τι κάναμε και τι κάνουμε επί της ουσόας; Η αλήθεια είναι ότι υπερασπιζόμαστε την χώρα και τον πολιτισμό μας μόνο όταν κάποιος ξένος μας θίξει. ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ.

Τον πολιτισμό και τη χώρα τα ρημάζουμε καθημερινά εμείς οι ίδιοι.... Ας δούμε τι γίνεται γύρω μας. Από την κατάσταση των αρχαιολογικών χώρων, μέχρι τη γνώση της ιστορίας και τη χρήση της γλώσσας, αυτή η χώρα δεν κινδυνεύει από κανένα άλλο παρά από μας τους ίδιους και την αδιαφορία μας. Σαν κράτος, σαν μεμονωμένοι πολίτες επαναπαυόμαστε στις δάφνες των αρχαίων ημών προγόνων, χωρίς να έχουμε ένα παρόν αντάξιο του παρελθόντος μας. Ακόμα κι εκείνα που βρήκαμε, τα ρημάζουμε, αργά αλλά σταθερά. Για δε το μέλλον, ούτε λόγος να γίνεται!...............


Αναπόφευκτες σκέψεις, μπροστά στο επικείμενο κλείσιμο του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου, κάτω από το βάρος των χρεών, που δεν του έχει επιτρέψει τα τελευταία χρόνια να ανεβάσει μια δική του παραγωγή. Δεν είναι μόνο το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου σ’ αυτή την κατάσταση, απλά είναι σε πολύ χειρότερη από άλλα. Πολιτεία και αυτοδιοίκηση μετέτρεψαν ένα σημαντικό θεσμό παραγωγής τέχνης και πολιτισμού, σε ένα ακόμη γραφειοκρατικό μηχανισμό ψηφοθηρικών προσλήψεων, με αποτέλεσμα την κατάρρευσή του, κάτω από το δυσβάστακτο οικονομικό βάρος και μόνο του διοικητικού σκέλους της λειτουργίας του.


Σήμερα, άνθρωποι που για 25 ολόκληρα χρόνια εργάστηκαν για να στήσουν παραστάσεις, με νοσταλγία και συγκίνηση περιμένουν το τέλος μιας εποχής, ανάμεσα σε παμπάλαια και κατασκονισμένα απομεινάρια σκηνικών που έστησαν με τα χέρια τους.
«Αυτά συμβαίνουν στη χώρα που γέννησε το θέατρο, στη χώρα που έχτιζε πρώτα θέατρα και μετά ναούς» , όπως είπε πριν από λίγες μέρες ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Γιώργος Οικονόμου, που φαίνεται ότι θα είναι αυτός που θα κλείσει τελικά την πόρτα.                                                         Αυτός είναι ο πολιτισμός μας στην πράξη! Μετά, μας φταίνε οι Γερμανοί!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: