Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Η Μεγάλη Δίκη



Η δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου – 20 χρόνια μετά την παραπομπή
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λιβάνη το βιβλίο του γνωστού δικηγόρου Αντώνη Βγόντζα με τίτλο «Η ΔΙΚΗ του Ανδρέα Παπανδρέου – 20 χρόνια μετά την παραπομπή». Πρόκειται για ένα βιβλίο ντοκουμέντο, βασισμένο στις 7.000 σελίδες των επισήμων πρακτικών της δίκης. Όχι, όμως, αποκλειστικά. Ο συγγραφέας, επί χρόνια φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, στο πλευρό του καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του δίωξης και διευθυντής του νομικού του γραφείου, έχει πλούσιες πηγές, που αποκαλύπτουν την πολιτική μεθόδευση της παραπομπής του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Αρθρογραφούσε, άλλωστε, κατά τη διάρκεια της Δίκης στα «ΝΕΑ» και αυτούσια τα άρθρα του παρατίθενται στο βιβλίο, ζωντανεύοντας στα μάτια του αναγνώστη την περίοδο εκείνη.
  Το βιβλίο καλύπτει μία ολόκληρη εποχή. Εντάσσει την παραπομπή και τη δίκη του Ανδρέα Παπανδρέου στο ιστορικό τους πλαίσιο. Αναφέρεται στην άνοδο και πτώση του Γιώργου Κοσκωτά. Και με μοναδική πληρότητα στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες παραπομπής του Ανδρέα Παπανδρέου.
   Αναλύει το μοναδικό δικαιοπολιτικό φαινόμενο με κατηγορούμενο έναν λαοπρόβλητο πολιτικό και κατηγόρους πολιτικούς από αντίθετες πολιτικές δυνάμεις. Αποκαλύπτει τον πραγματικό ρόλο των πολιτικών αρχηγών των δυνάμεων εκείνων. Και κατά την προετοιμασία της Δίκης. Και κατά τη διάρκεια αυτής, «δημοσιεύοντας» το ημερολόγιο της Δίκης.
  Και, βεβαίως, παρουσιάζει τη χωρίς ιστορικό προηγούμενο αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου. Και τη γενναία απόφασή του να σβήσει το παρελθόν του διχασμού.
  Ο συγγραφέας προχωράει τη σκέψη του και πέρα από τη Δίκη. Αναμετράται με την Ιστορία. Αναδεικνύει τις αδυναμίες της χώρας σε θεσμικό επίπεδο και σε επίπεδο αντιμετώπισης κρίσεων. Αναζητά «σοφούς γέροντες» που θα μπορούν να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον. Και διατυπώνει τις δικές του προτάσεις.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορική αναδρομή σε πολύκροτες δίκες πρωθυπουργών και υπουργών – όπως τον Δημήτριο Βούλγαρη, τον Χαρίλαο Τρικούπη, τη «δίκη των εξ», τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τη δίκη των πρωταιτίων της δικτατορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: