Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Βόρεια Ντακότα - ΗΠΑ: Νίκη των Ινδιάνων και των κινημάτων!

Σχεδόν έξι μήνες ανυποχώρητης αντίστασης, συγκρούσεων με τις δυνάμεις καταστολής (αστυνομία και πολιτοφυλακή), ξυλοδαρμών, απειλών, ρίψεων νερού και πλαστικών σφαιρών, οι Ινδιάνοι της Ντακότα των ΗΠΑ, στο πλάι των οποίων στάθηκαν αλληλέγγυα και πάλεψαν μαζί τους κινήματα και συλλογικότητες, απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο, πως χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δίνονται: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποχώρησε μπροστά στο εντυπωσιακό και συνεχώς αυξανόμενο κύμα διαμαρτυρίας και ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα έδωσε εντολή να σταματήσει η κατασκευή του πετρελαιαγωγού στη περιοχή της φυλής των Standing Rock Σιου και να μην περάσει κάτω από την λίμνη Oahe στη Βόρεια Ντακότα, η οποία αποτελεί ιερό τόπο για τους Ινδιάνους, αλλά θα απειλούνταν και με περιβαλλοντική καταστροφή από την συνέχιση του έργου....

Ο στρατός, ο οποίος κατασκευάζει τον αγωγό, ανακοίνωσε ότι θα ερευνηθούν εναλλακτικές διαδρομές. «Παρά το γεγονός ότι είχαμε συνέχιση των συζητήσεων και ανταλλαγών νέας πληροφόρησης με τους Standing Rock Sioux αλλά και εκπροσώπων του έργου (σσ. Dakota Access), είναι σαφές ότι έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε» δήλωσε η Jo-Ellen Darcy, εκπρόσωπος του στρατού και πρόσθεσε: «Ο καλύτερος τρόπος για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο με υπευθυνότητα και ταχύτητα είναι να διερευνηθούν εναλλακτικές διαδρομές για τη διέλευση του αγωγού».
Ο 1,172 μιλίων αγωγός σχεδιάζεται και κατασκευάζεται για την μεταφορά πετρελαίου από την Βόρεια Ντακότα στο Ιλλινόις. Το μεγαλύτερο τμήμα του έχει ήδη ολοκληρωθεί, εκτός από τα 20 μίλια που περνούν μέσα από την περιοχή των Standing Rock Sioux. Τόσο οι ίδιοι, όσο και τα κινήματα αλληλεγγύης έχουν βάσιμους φόβους, ότι ο αγωγός θα μολύνει το νερό και θα απειλήσει την ιερότητα που φέρει η περιοχή για την φυλή.
Σε δήλωσή του, ο αρχηγός της φυλής των Standing Rock Σιου, Dave Archambault II, χαιρέτησε την απόφαση, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον απερχόμενο πρόεδο Ομπάμα και εξερασε την ελπίδα ότι θα την σεβαστεί και ο Τραμπ.
Ακριβώς αυτό είναι πλέον το ζήτημα: Τί θα κάνει ο Τραμπ. Διότι ήδη, μέσα σε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για την αναζήτηση εναλλακτικών διαδρομών του αγωγού, ο Jack Gerard, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της American Petroleum Institute, της εμπορικής ένωσης της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αμερικής, σε μια δήλωση γεμάτη μίσος για το κίνημα αντίστασης, κάλεσε τον Τραμπ να «απορρίψει την επαίσχυντη ενέργεια της κυβέρνησης Ομπάμα να αρνηθεί αυτό το ζωτικής σημασίας ενεργειακό έργο, να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου και να καταστήσει την έγκριση αυτού του έργου ύψιστη προτεραιότητα, μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο»…
Για τον 37χρονο Philip George από την φυλή των Six Nations του Grand River στο Οντάριο, ο οποίος διαδήλωσε την Κυριακή στο Standing Rock, η νίκη αυτή είναι «γλυκόπικρη» κάτι «που οφείλεται στο λαό μας για τις εκατοντάδες των χρόνων της γενοκτονίας και της καταπίεσης». «Αυτός ο αγώνας είναι μέρος του τι συμβαίνει εδώ και αιώνες» είπε στην Huffington Post. «Είμαι χαρούμενος, αλλά δεν ξέρω πόσο καιρό θα κρατήσει αυτή η νίκη με τον Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο. Δεν είμαι σίγουρος αν θα σεβαστούν το λαό μας και τον πολιτισμό μας. Τα λεφτά διαφθείρουν την καρδιά του ανθρώπου».
Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας των Ινδιάνων συσπείρωσε κινήματα όπως το Black Lives Matter, την συλλογικότητα που γεννήθηκε από την οργή των Αφροαμερικανών για το συνεχιζόμενο, ρατσιστικό μακελειό της αστυνομίας εναντίον τους, έκφραση του διαχρονικού, κυρίαρχου ρατσισμού στις ΗΠΑ. Το κίνημα, στην ανακοίνωση αλληλεγγύης προς τους Ινδιάνους σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο περιβαλλοντική ρατσισμός δεν περιορίζεται σε αγωγούς στην γη των ιθαγενών, αφού οι χημικές ουσίες και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται επίσης σε αποχετευτικά έργα στις μαύρες κοινότητες, όπως το Flint του Μίτσιγκαν. «Οι ίδιες εταιρείες που χτίζουν αγωγούς είναι οι ίδιες εταιρείες που χτίζουν εργοστάσια που εκπέμπουν καρκινογόνες χημικές ουσίες στις μαύρες κοινότητες, οδηγώντας σε μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου, υστερεκτομής, αποβολών και άσθματος στη χώρα». Η Αμερική «έχει διαπράξει και διαπράττει γενοκτονία εναντίον των Αμερικανών ιθαγενών λαών και των Μαύρων ανθρώπων. Είμαστε σε συνεχή αγώνα για τη ζωή μας και αυτός ο αγώνας έχει διαμορφωθεί από την κοινή ιστορία μεταξύ των αυτοχθόνων λαών και των μαύρων στην Αμερική, που συνδέει την κλεμμένη γη και την κλεμμένη εργασία από τον μαύρο και τον καφέ άνθρωπο που έχτισε αυτή τη χώρα».
Από τις εντυπωσιακότερες, ομολογουμένως, εκφράσεις αλληλεγγύης στον αγώνα των Ινδιάνων ήταν η πρόσφατη απόφαση περισσοτέρων των 2.000 βετεράνων να ενεργούν ως «ανθρώπινες ασπίδες» για την προστασία των διαδηλωτών, στις διαδηλώσεις που είχαν οργανωθεί από τις 4 έως και τις 7 Δεκεμβρίου. Το κάλεσμα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Veterans Stand for Standing Rock» διακινήθηκε μέσω του Facebook.
Οι βετεράνοι λένε πως σκοπός τους είναι να «στηρίξουμε τη χώρα μας» και «να σταματήσει αυτή η άγρια αδικία που διαπράττεται μέσα στην ίδια την πατρίδα».  Το Περιοδικό
                  

Δεν υπάρχουν σχόλια: