Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Καμία ψήφο εμπιστοσύνης στα μνημόνιά τους

ΑΝΤΑΡΣΥΑ - antarsya.gr  Την Τετάρτη 7/10 η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήρε μια αναιμική «ψήφο εμπιστοσύνης» στη Βουλή, χωρίς τις εφεδρείες της στη συντριπτική πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών εδράνων, μετά από μία τριήμερη συνεδρίαση που αποκαλύφθηκαν τα προεκλογικά ψέμματα της και ξεδιπλώθηκαν οι επιθέσεις που ετοιμάζει. 
 
Τώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διατείνεται ότι υπάρχει μέλλον σε μία πολιτική που μέχρι πρότινος υποτίθεται ότι κατήγγειλε και... η αντιπολίτευση, πλην του ΚΚΕ, διαρρηγνύει τα ιμάτιά της για τα «σκληρά μέτρα» και να υπερασπίζεται δήθεν τους εργαζόμενους που θα τα υποστούν, ενώ μόλις πριν από δύο μήνες ψήφιζε ακριβώς αυτά τα μέτρα. Πριν από δύο χρόνια δε, ψήφιζε τα προηγούμενα μνημόνια και ανάμεσα στους υποστηρικτές και εφαρμοστές τους ήταν, ώ, τι έκπληξη, στελέχη της σημερινής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έτοιμες και οι «χρυσές εφεδρείες» για όποτε χρειαστεί να στηριχτούν οι πολιτικές του μνημονίου, έτοιμος και ο "φρέσκος μαϊντανός" Λεβέντης που δηλώνει διαθέσιμος σε κάθε ευκαιρία.
 
Όμως, πριν την χθεσινή ψηφοφορία στη βουλή, την πραγματική "ψήφο εμπιστοσύνης" την πήρε η κυβέρνηση στην συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της Δευτέρας 05/10 με τη περιβόητη λίστα των 48 (!) προαπαιτούμενων με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής που λήγει στις 15 Οκτώβρη (!) και αφορά την εκταμίευση της μισής δόσης του Αυγούστου (2 δισ. ευρώ), ενώ για τα υπόλοιπα (1 δις ευρώ) θα πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές σε μια δεύτερη λίστα!
 
Το τι περιλαμβάνον οι λίστες προαπαιτουμένων είναι πραγματικά σοκαριστικό: αύξηση και μονιμοποίηση της φορολογίας με αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους, (με ενσωμάτωση της έκτακτη εισφοράς), η κατάργηση του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων, η εύρεση «ισοδυνάμων» για τις αποφάσεις του ΣτΕ ενάντια σε μειώσεις συντάξεων 2012, «ισοδυνάμων» για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, «ισοδυνάμων» για τη μη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (αν και εφόσον η κυβέρνηση "τηρήσει την υπόσχεση της" να μην την ιδιωτικοποιήσει), την ιδιωτικοποίηση των ΟΛΠ και ΟΛΘ, περικοπές των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων (κατά σχεδόν 1 δις ευρώ το χρόνο), 50% μείωση στο κονδύλι για επίδομα θέρμανσης, περικοπή του ακατάσχετου ορίου μισθών και συντάξεων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ, σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% στους αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους με μπλοκάκια, νέες περικοπές στους μισθούς στο δημόσιο σε σύνδεση με «αξιολόγηση» με εφαρμογή από 01/01/16.
 
Πολύ γρήγορα αποκαλύφθηκαν τα προεκλογικά ψέμματα του Τσίπρα που μας έλεγε ότι "το μνημόνιο έχει και θετικά σημεία γιατί πήραμε 80 δις ευρώ, βγάζουμε τη θηλιά των εκβιασμών από το λαιμό μας και προχωράμε στην ανάπτυξη". Οι εκβιασμοί των "εκταμιεύσεων των δόσεων" θα συνεχίσουν μήνα με το μήνα και τα "προαπαιτούμενα" θα γίνονται όλο και πιο άγρια (αν αυτά είναι τα "προαπαιτούμενα" για τη δόση των 2 +1 δις ευρώ, τι θα ακολουθήσει προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να εξασφαλίσει την εκταμίευση 80 δις ευρώ;). 
 
Αν η κυβέρνηση "νοιώθει άνετα", μετά τη "ψήφο εμπιστοσύνης" στη Βουλή, σύντομα θα διαψευστεί γιατί η πραγματική αντιπολίτευση θα είναι στους χώρους δουλειάς και στους δρόμους. Το θατσερικό δόγμα «Δεν υπάρχει εναλλακτική» που ενστερνίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και το σύνολο σχεδόν του κοινοβουλευτικού σκηνικού είναι ένας εκβιασμός για τους εργαζόμενους και πρέπει να δώσουμε τις άμεσες απεργιακές απαντήσεις για να μην περάσει η υλοποίηση του μνημονίου. 
 
Τα μέτρα τους, αυτά που ψήφισαν στις χειρότερες στιγμές της εθνικής τους ενότητας, αγνοώντας το περήφανο «όχι» του Ιουλίου, απειλούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη ζωή μας. Υπάρχουν οι «κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες», υπάρχει όμως και ο δρόμος της ρήξης. Είναι η λαχτάρα για ζωή χωρίς χρέος, μνημόνια, τρόικες, χωρίς τον ανοιχτό πόλεμο που έχει κηρύξει στους λαούς το μαύρο μέτωπο του ευρώ, έξω από τη βαρβαρότητα της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: