Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Οι χωματένιοι άνθρωποι στα χαλάσματα της Γάζας

(photo by REUTERS/Mohammed Salem)
 OmniaTV  Οι χωματένιοι άνθρωποι στις φωτογραφίες, είναι το τελευταίο έργο του Παλαιστίνιου καλλιτέχνη Ιγιάντ Σαμπάχ. Ο καλλιτέχνης δημιούργησε αυτά τα γλυπτά για να τιμήσει τον τεράστιο αριθμό θυμάτων στη συνοικία Σετζάγια, μια από τις φτωχότερες και πιο πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Γάζας, μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Ο γλύπτης, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Γάζα, δημιούργησε τα γλυπτά χρησιμοποιώντας λάσπη και άχρηστα υλικά που βρήκε στα χαλάσματα των βομβαρδισμών....


a1sx2_Thumbnail1_v2-Gaza-sculptures-1.jpg

Στη  μια εγκατάσταση , με τίτλο "Worn out", η οικογένεια των γλυπτών περιλαμβάνει ένα μικρό παιδί και ένα μωρό που φαίνονται σα να κινούνται μέσα από τα συντρίμμια και τα βομβαρδισμένα σπίτια. Σε μια άλλη εγκατάσταση, τα γλυπτά έχουν τοποθετηθεί σε μια παραλία για να συμβολίζουν τους πρόσφυγες που φεύγουν για άλλες χώρες,σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ξεφύγουν από την ισραηλινή κατοχή.

a1sx2_Thumbnail1_Clay-1-2.jpg

Ο Ιγιάντ Σαμπάχ, ο οποίος έζησε την πρόσφατη επίθεση στη Γάζα, καθώς και τις προηγούμενες επιθέσεις από το Ισραήλ, το 2012 και το 2008, είπε ότι ήθελε να παρουσιάσει την «ψυχολογική επίδραση» του πολέμου και να τιμήσει εκείνους που έχασαν τη ζωή τους.
"Η συνοικία Σετζάγια είναι ένα από τα μέρη που καταστράφησαν ολοσχερώς. Η ιδέα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν να κάνω κάτι σχετικό με τον πόλεμο δίνοντας έμφαση στον διωγμό των Παλαιστίνιων", είπε ο καλλιτέχνης, ο οποίος επίσης δήλωσε ότι "Η επίθεση στη Γάζα ήταν μια παραβίαση για ολόκληρη την ανθρωπότητα ".
Ο Ιγιάντ Σαμπά είναι κάτοχος πυχιών από το Πανεπιστήμιο Fateh στη Λιβύη, το Πανεπιστήμιο Helwan στο Κάιρο και παραδίδει μαθήματα στο Πανεπιστήμιο Aqsa στη Γάζα.
                                                                                                                          
a1sx2_Thumbnail2_clay6.jpgb2ap3_thumbnail_clay4.jpg

Η ισραηλινή «Επιχείρηση Protective Edge» ξεκίνησε στις 8 Ιουλίου 2014, κατά την οποία πάνω από 2.100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ήταν άμαχοι - συμπεριλαμβανομένων 513 παιδιών και 269 γυναικών.

clay7.jpg
ΠΗΓΕΣ:  independent & web 

Δεν υπάρχουν σχόλια: