Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΛΑ ΤΑ ‘ΧΑΜΕ…

ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ   «Εμφανώς ενοχλημένη με συναδέλφους της αρχαιολόγους και τα όσα αυτοί δηλώνουν δημοσίως για τον τύμβο Καστά στην αρχαία Αμφίπολη εμφανίστηκε η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κατερίνα Περιστέρη. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η κ. Περιστέρη τόνισε χαρακτηριστικά: “Θα ήθελα να πω ότι νιώθω αγανάκτηση για συναδέλφους οι οποίοι χωρίς να ξέρουν ούτε την ανασκαφή, ούτε τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, βγαίνουν και μιλάνε στις τηλεοράσεις, προσπαθώντας να έχουν 5 λεπτά τηλεθέασης, πέντε λεπτά για να....
φανούν και να δείξουν κάποια πράγματα. Αυτό για μένα δεν είναι καλό, προσβάλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνά μας αλλά και τον τόπο». Αναλόγως, να υποθέσουμε ότι ουδείς μπορεί να έχει γνώμη για το δημοψήφισμα στη Σκωτία αν δεν είναι σκωτσέζος ψηφοφόρος και ουδείς μπορεί να έχει γνώμη για τους τζιχαντιστές αν δεν έχει συνομιλήσει μαζί τους.
Κατά την κυρία Περιστέρη, λοιπόν, ουδείς άλλος δικαιούται να μιλά για την ανασκαφή ΤΗΣ. Κατά την κυρία Περιστέρη ουδείς επιστήμονας δικαιούται να υποθέτει και εάν το κάνει, το κάνει μόνο και μόνο για «να έχει πέντε λεπτά δημοσιότητας». Τώρα, το ποιος έχει ευθύνες για το γεγονός της δημοσιοποίησης λεπτομερειών της ανασκαφής, το ποιος μετέτρεψε σε τηλεοπτικό show την ανασκαφή, το ποιος άρχισε να λέει ότι βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το ποιος δήλωσε ότι πρόκειται για τη σπουδαιότερη αρχαιολογική ανακάλυψη ever είναι πράγματα που προφανώς διαφεύγουν της κυρίας Περιστέρη. Παρ’ όλα αυτά μπορεί να έχει τα δίκια της.
Προσωπικά, πάντως, πιστεύω ότι «δεν είναι καλό, προσβάλλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνα, αλλά και τον τόπο» το να δηλώνει η κυρία Περιστέρη ότι όλος ο κόσμος μπορεί να ενημερώνεται από τα Δελτία Τύπου που βγαίνουν «σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, την κυρία Λίνα Μενδώνη και την κυρία Άννα Παναγιωταρέα που μας στηρίζει στον τομέα της δημοσιογραφίας, τον υπουργό και άλλους».
Επίσης, πιστεύω ότι «δεν είναι καλό, προσβάλλει όχι μόνο την ανασκαφή, όχι μόνο την έρευνα, αλλά και τον τόπο» να βγαίνει η κυρία Περιστέρη και να δηλώνει «Θα ήθελα να ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά πρώτα – πρώτα τους συνεργάτες μου που δουλεύουμε σε καθημερινή βάση με όλες τις δύσκολες συνθήκες, το υπουργείο Πολιτισμού και την πολιτική ηγεσία που είναι στο πλευρό μου αυτή τη στιγμή και τον ίδιο τον πρωθυπουργό».
Αυτά και καλή ανασκαφή…

Δεν υπάρχουν σχόλια: