Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Νοσοκομεία βομβαρδίζει συνειδητά το Ισραήλ στη Γάζα

      Κεράσια και Κρίνοι                                            Πηγή εικόνας Mondoweiss
Την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 το Ισραήλ βομβάρδισε το νοσοκομείο Al - Wafa, το μοναδικό νοσοκομείο αποκατάστασης στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Λίγα λεπτά πριν ενημέρωσαν τον διευθυντή γιατρό Dr Basman Alashi. Όπως καταγγέλλει ο γιατρός σε συνέντευξη του στο Democracy Now το νοσοκομείο βρίσκεται εκεί από το 1996 και το γνωρίζουν πολύ καλά στην κυβέρνηση του Ισραήλ. Η προειδοποίηση έγινε λίγα λεπτά πριν από την επίθεση. Οι ασθενείς δεν ήταν δυνατό να μεταφερθούν τόσο γρήγορα. Πρόκειται για παράλυτους και για ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο. Έπρεπε να βρεθούν ασθενοφόρα και παροχή οξυγόνου....
Πηγή εικόνας The Electronic Intifada
Dr. Basman Alashi, here caring for patients needing critical care at al-Wafa hospital, has had to evacuate his patients after Israel bombed the hospital several times on Thursday evening. (Mohammed Talatene /APA images)
Λίγο πριν τις 9.00 το βράδυ δέχτηκαν ένα τηλεφώνημα οτι πρόκειται να βομβαρδιστεί το κτήριο γι αυτό πρέπει να το εκκενώσετε. Τέτοια τηλεφωνήματα δέχονταν τις τελευταίες 11 ημέρες. Λίγα λεπτά μετά άρχισαν να πέφτουν βόμβες. Φωτιά, καπνός, σκόνη, κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα. Πολλές από τις νοσοκόμες έχασαν τον έλεγχο, δεν μπορούσαν να σταθούν τα πόδια τους. Ο Dr. Basman κάλεσε ασθενοφόρα αλλά έπρεπε να περιμένουν ως τις 11.00 για να βρεθεί οξυγόνο. Το κτήριο δέχτηκε 5 πυραύλους, υπέστη σοβαρές ζημιές και έγινε μη κατοικήσιμο.
Πηγή εικόνας Mondoweissel Wafa Hospital, struck by missile on July 11
Στην ερώτηση της δημοσιογράφου ποιος ήταν εκείνος που τους ειδοποίησε, ο γιατρός απάντησε πως συστήθηκε οτι ήταν από τον ισραηλινό στρατό, με εβραϊκή προφορά.
Λίγες ημέρες πριν οι Ισραηλινοί έβαλαν στόχο μια κλινική για ανάπηρα παιδιά και νέες γυναίκες. Σκοτώθηκαν δυο γυναίκες. Αυτή η κλινική βρίσκεται 10 χιλιόμετρα μακριά από το νοσοκομείο Al-Wafa.
"Δεν καταλαβαίνω γιατί μας χτύπησαν. Βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση από το 1996. Είμαστε γνωστοί στην ισραηλινή κυβέρνηση. Είμαστε γνωστοί στο ισραηλινό Κέντρο Υγείας και το Υπουργείο Υγείας. Έχουν μεταφερθεί αρκετοί ασθενείς στο νοσοκομείο μας για αποκαταστάσεις. Και έχουμε πολλές ιστορίες επιτυχίας των ανθρώπων που έρχονται για την αποκατάσταση. Έρχονται σε αναπηρική καρέκλα και βγαίνουν από το νοσοκομείο με τα πόδια, και πάνε πίσω στο Ισραήλ λέγοντας ότι στο Al-Wafa έγινε θαύμα. Γι 'αυτό και είναι γνωστό σε αυτούς, ποιοι είμαστε, τι είμαστε. Και δεν είμαστε πολύ μακριά από τα σύνορα τους. Το κτίριο μας δεν είναι πολύ μικρό. Είναι μεγάλο. Είναι περίπου 2.000 τετραγωνικά μέτρα. Αν στέκομαι στο παράθυρο μπορώ να δω τους Ισραηλινούς και μπορούν να με δουν και εκείνοι. Γι 'αυτό και δεν κρύβει τίποτα στο κτήριο. Μπορούν να με δουν και μπορώ να τους βλέπω. Και είμαστε εδώ για τα τελευταία 12 ή 15 χρόνια, γείτονες, ο ένας δίπλα στον άλλο. Δεν έχουμε κάνει κανένα κακό σε κανέναν, αλλά προσπαθούμε να σώσουμε τη ζωή, να δώσουμε ζωή, είτε σε έναν Άραβα Παλαιστίνιο είτε σε έναν Ισραηλινό Εβραίο. Όποιος έρχεται σε αυτό το νοσοκομείο, τον περιθάλπουμε για την ανθρώπινη φύση του, όχι για την ιθαγένεια ή τη θρησκεία του". 

Οι 17 ασθενείς μετακινήθηκαν στην κλινική Sahaba που διέθεσε έναν όροφο. Το μόνο που λείπει είναι τα φάρμακα που κάηκαν, καταστράφηκαν με τον βομβαρδισμό. Ο γιατρός αναζητά φάρμακα σε όλη τη Γάζα αλλά είναι δύσκολη η μετακίνηση με αυτοκίνητο επειδή οι Ισραηλινοί στοχεύουν κάθε όχημα που κινείται στην περιοχή.

Πηγή εικόνας MondoweissTerrified patients in the corridors of the hospital to avoid attacks. (Photo: @ Valeria Cortes)

Δεν υπάρχουν σχόλια: