Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Ανακοίνωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ Κεφαλλονιάς για τους σεισμούς στο νησί

ΑΝΤΑΡΣΥΑ - antarsya.gr  Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση μας στους κατοίκους της Κεφαλλονιάς  που δοκιμάζονται από τους σεισμούς αυτές τις μέρες.
Τα κτίρια άντεξαν το σεισμό αλλά με μεγάλες υλικές ζημιές ιδίως στην περιοχή της Παλλικής. Υπάρχουν εκτεταμένες υλικές ζημιές  σε οικοδομές και σε οικοσκευές σε πολλά σπίτια στο Ληξούρι κυρίως στις Λαικές Κατοικίες που τα περισότερα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, αλλά και...
στα γύρω χωριά, στο οδικό δίκτυο, στα λιμάνια, στο αεροδρόμιο, σε δημόσια κτίρια, σε σχολεία, στα θέατρα όπως και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και υδρευση διαφόρων περιοχών.
Η μέχρι τώρα αντιμετώπιση από το επίσημο κράτος ήταν άμεση μεν ταξική δε. Ο κ. Σαμαράς εκτός από την ψηφοθηρική επίσκεψη του στο νησί που γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού έδωσε μόνο 100.000 στους κατοίκους  για την αντιμετώπιση και επισκευή των ζημιών σε όσα σπίτια έχουν πληγεί και άλλες 200.000 στο Δήμο Κεφαλλονιάς  (κυρίως υπό το πρίσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών). Είναι φανερό ότι αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών
  Το αστικό κράτος υπό την διακυβέρνηση της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ & ΕΕ υπό το καθεστώς του μνημονίου μπορεί να τηρεί όλα τα διαταγμένα από την Τρόικα , να δίνει ζεστό χρήμα  για την διάσωση  των τραπεζών, να συνεχίζει να αγοράζει εξοπλιστικά προγράμματα και να δίνει λεφτά του λαού στις μίζες τους, ενώ για τους πληγέντες κατοίκους των νησιών μας δίνει ψίχουλα και τρίμηνες παρατάσεις για την υποβολή  φορολογικών δηλώσεων και  καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών  στη ΔΟΥ και μηνιαία αναστολή τρεχουσών εισφορών στο ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.
  Το μνημονιακό κράτος όμως μπορεί κάλλιστα να βρίσκει σ' αυτούς τους καιρούς 4.000.000 ευρώ για την επικήρυξη του Ξηρού, ενώ για ολόκληρη πληγείσα περιοχή με την μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα μόνο 300.000, για να συνεχίσει αμέσως μετά την αντιλαϊκή  πολιτική της.
  Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής :
1) Ο σεισμογράφος στα Δαμουλιανάτα έχει πάψει προ πολλού να λειτουργεί γιατί δεν υπάρχουν κονδύλια .
2) Οι υπάλληλοι του Τομέα Αντισεισμικού Σχεδιασμού ΤΑΣ που εδρεύει στην Πάτρα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα στα πλαίσια  της συρρίκνωσης  του δημόσιου τομέα, ενώ είναι πασιφανές ότι μιά τέτοια υπηρεσία είναι απαραίτητη σε μιά περιοχή όπως τα Ιόνια Νησιά και γενικώτερα η Δυτική Ελλάδα. Οι υπάλληλοι του ζήτησαν να πάρουν μέρος εθελοντικά στους ελέγχους που γίνονται αυτήν την στιγμή.
3) Ο Δήμος Αργοστολίου έχει επίσης σοβαρές ευθύνες για την καθυστέρηση που έχει επιδείξει στην απορρόφηση του κονδυλίου των 230.000 ευρώ  που η Περιφερειακή Αρχή είχει αποσπάσει από πέρισυ για την επάρκεια των σχολικών κτιρίων, τα οποία πρέπει άμεσα να χρησιμοποιηθούν.
4) Νέα σχολικά κτίρια είναι απαραίτητα να κτιστούν στο νησί για να καλύψουν τις ανάγκες της εκπαίδευσης που χρόνια τώρα καθηγητές γονείς και μαθητές μέσω των μαζικών τους οργάνων ζητούν και σε απάντηση πέρνουν τα λυόμενα κτίσματα του Ε Δημοτικού Σχολείου των οποίων το αίσχος πρέπει να σταματήσει.
   Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύουμε πως ο Λαός πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να απαιτήσει:
1)Πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων και αποκατάσταση των ζημιών με χρήματα από τον κρατικό προυπολογισμό.
2) Να μην βρεθεί κανείς στο δρόμο, χωρίς σπίτι, φαγητό, ρεύμα και νερό για όσο καιρό χρειασθεί για την  αποκατάσταση των ζημιών και την ασφαλή επιστροφή στα σπσεισμοιια τους.
3) Να γίνουν ουσιαστικοί σεισμικοί έλεγχοι των δημοσίων κτιρίων να δοθούν κονδύλια για την αποκατάσταση τους και άμεση χρήση των 230.000 ευρώ της Περιφερειακής Αρχής που δόθηκαν από πέρισυ στον Δήμο Αργοστολίου και καθυστέρησε τόσο διάστημα για την επάρκεια των σχολείων.
4) Να αρθεί η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων του ΤΑΣ και να θεωρηθεί απαραίτητη δημόσια υπηρεσία.
5) Να ευρεθούν χώροι στέγασης των 8 σχολικών κτιρίων που χαρακτηρίσθηκαν με βαθμό επικινδυνότητας Γ  και των 9 σχολικών κτιρίων που χαρακτηρίσθηκαν με βαθμό επικινδυνότητας Β μέχρι να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές ώστε να είναι ασφαλή για τους μαθητές και τους καθηγητές.
6) Να εξοπλισθούν με όλα τα σύγχρονα μέσα οι σεισμικοί σταθμοί για την ορθή παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας.
7) Αμεση ολοκλήρωση της ανέγερσης του Γηροκομείου για την άμεση χρήση του από τους δικαιούχους. Ολοκλήρωση του νέου νοσοκομειακού κτιρίου και άμεση λειτουργία του.



                                                                    ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α   ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: