Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ποιοι φοβούνται τη διαγραφή του χρέους;

 Νέο Αριστερό Ρεύμα   Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με τη δήλωση Σταθάκη για το χρέος, έδωσε το μήνυμά της ότι δεν εννοεί διαγραφή και άλλες μονομερείς και …απεχθείς (για τους τραπεζίτες) ενέργειες, αλλά διαπραγμάτευση και αναδιάρθωση ουσιαστικά. Η μνημονιακή πλευρά, δια του Στουρνάρα, είχε προ ημερών ξεκαθαρίσει ότι δεν ζήτησε, ούτε θα ζητήσει «κούρεμα» γιατί δεν την αφήνει ο …Σόιμπλε. Ταυτόχρονα, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για εξυπηρέτηση του χρέους φτάνουν το 2014 σε 35 δισεκατομμύρια ευρώ!
Αν δεν υπάρξει άμεσα μια ανατροπή....
της αιμορραγίας της ελληνικής κοινωνίας για την αποπληρωμή του χρέους, η εργατική γενοκτονία, που εξελίσσεται εδώ και τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα, θα πάρει τραγικές διαστάσεις. Μνημόνια και χρέος πάνε μαζί. Τα μνημόνια είναι οι βίαιες δεσμεύσεις της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο ευρωπαϊκό και διεθνές πλέγμα τοκογλύφων κεφαλαιούχων, αστικών κρατών μα και ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Από τη μια, αποτελούν αφαίμαξη, ώστε να πληρωθεί ένα ληστρικό χρέος. Για δάνεια που πήραν οι κυβερνήσεις και τα μοίρασαν όπως όλοι ξέρουμε, αλλά πάντως όχι στο λαό. Αλλά από την άλλη, είναι ένα σύνολο βαθιών αντεργατικών και αντιδημοκρατικών τομών. Χωρίς άμεση παύση πληρωμών, άρνηση και ολική διαγραφή του χρέους, όπως διεκδικεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν υπάρχει έξοδος από τα μνημόνια.
Γιατί όμως όλη αυτή η γονυκλισία από το ελληνικό πολιτικό προσωπικό για τη μη διαγραφή του χρέους; Μετά το PSI άλλαξε ριζικά η σύνθεση του ελληνικού χρέους. Πάνω από 75% του χρέους οφείλεται σε επίσημους φορείς (Μηχανισμός Σταθερότητας, ΕΚΤ, Κεντρικές Τράπεζες χωρών ΕΕ κλπ). Διαγραφή του χρέους χωρίς ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ, δεν μπορεί να υπάρξει. Μα τα νομικά και τεχνικά ζητήματα; Μα ίσα-ίσα! Ακριβώς επειδή η πλειοψηφία του χρέους βρίσκεται προς την τρόικα, σε ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, τους σταυρωτές δηλαδή του ελληνικού λαού, η άρνηση πληρωμής είναι μια απόφαση πολιτική, απόλυτα δίκαιη και επιβεβλημένη. Μέσοι δρόμοι δεν υπάρχουν. Είτε θα  σβήσουμε μνημόνια, χρέος, ΕΕ, είτε θα μας τελειώσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: