Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Σκάνδαλο με υπερκέρδη για εργολάβους και τράπεζες πίσω από τη χουντοφιέστα στην Ολυμπία οδό

 ΑΝΤΑΡΣΥΑ - antarsya.gr  Το σκηνικό επικοινωνιακής εκμετάλλευσης της «επανεκκίνησης των έργων» που έστησε η τρικομματική κυβέρνηση στην Ολυμπία οδό, από το οποίο έλειψαν μόνο τα τσάμικα που χόρευαν οι χουντικοί σε αντίστοιχες περιστάσεις, δεν μπορεί να κρύψει τη νέα ληστρική επίθεση κατά των λαϊκών συμφερόντων. Το 2007 η κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε μια σκανδαλωδώς χαριστική σύμβαση με...
κατασκευαστικές εταιρίες και τράπεζες, για την κατασκευή οδικών αξόνων: Ολυμπία οδός, Ιόνια οδός, Ε65. Οι εταιρίες πήραν τα έργα, αλλά πριν από αυτά, πήραν δώρο τα χρήματα των εργαζόμενων από τα διόδια. Και σα να μη φτάνει αυτό, δεν έφτιαξαν ποτέ τους δρόμους.
Στο μεσοδιάστημα, πολίτες που πρωτοστάτησαν στους αγώνες κατά της ληστείας των διοδίων και τις συνεχείς, απαράδεκτες αυξήσεις των αντιτίμων που ήρθαν κυρίως μετά τις παραχωρήσεις, σέρνονται ακόμα στα δικαστήρια, ακριβώς επειδή έκαναν το αυτονόητο: αντέδρασαν και αγωνίστηκαν.
Στο μεταξύ, οι εταιρίες αθέτησαν ακόμα και αυτές τις συμφωνίες που έκαναν. Και για να τις… τιμήσει τώρα η τρικομματική χούντα, τις αποζημιώνει κιόλας! Για να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα που ήδη δεσμεύτηκαν να φτιάξουν, θα πάρουν άλλα 353,3 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση, ληστεύοντας περαιτέρω τους ίδιους τους εργαζόμενους.
Από αυτό το παιχνίδι, φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι τράπεζες. Προστατευόμενες ούτως ή άλλως από την τρικομματική χούντα και ενώ δεσμεύονται και αυτές από τις αρχικές συμφωνίες, δεν τις χρηματοδοτούν με το «έτσι θέλω» και προβάλλουν και βέτο κιόλας για τμήματα των δρόμων.  Έτσι, η «θρυλική επανεκκίνηση» των έργων, αφήνει απέξω ολόκληρα κομμάτια: Τρίκαλα-Εγνατία στον Ε65, Παλιοβούνα στην Ιόνια, το 57% της Ολυμπίας. Οι εταιρίες δηλαδή θα φτιάξουν λιγότερα χιλιόμετρα, με ακόμα περισσότερα χρήματα από όσα είχαν αρχικά συμφωνήσει και ενώ ένα σημαντικό τους κομμάτι το έχουν προπληρωθεί ήδη.
Αυτή είναι η ανάπτυξή τους, ληστεία βαφτισμένη και επιδρομή στα λαϊκά συμφέροντα, με δόλωμα τις δήθεν θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Έχουν φροντίσει και γι’ αυτές ήδη: καταβαράθρωσαν τους μισθούς και διέλυσαν τα εργασιακά δικαιώματα, για να περηφανευτούν τώρα ότι δημιουργούν «θέσεις εργασίας» με 400 ευρώ το μήνα…
Δεν μας ξεγελάνε οι χουντοφιέστες τους για την «επανεκκίνηση». Πρέπει να τους διώξουμε τώρα, μαζί με όλους τους συνεργούς τους.
Ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης στις κατασκευαστικές, τα έργα να ξεκινήσουν πάλι και να τιμωρηθούν με πρόστιμα για τις καθυστερήσεις.
Να επαναπροσληφθούν με κανονικούς μισθούς οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν από τα εργοτάξια, να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους.
Κατάργηση των διοδίων άμεσα-να επιστραφούν όλα τα χρήματα που προεισέπραξαν οι κατασκευαστικές. Να σταματήσουν οι διώξεις για τους αποκλεισμούς διοδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: