Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Μια ταινία & ένα βιβλίο για τους δυο μεγαλύτερους Κουβανούς ήρωες παρουσιάστηκαν στο Μεξικό

Sierra Maestra    Μια ταινία και ένα βιβλίο για τους Κουβανούς ήρωες Καμίλο Σιενφουέγος και Ερνέστο (Τσε) Γκεβάρα, αντίστοιχα, παρουσιάστηκαν στην κουβανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Μεξικό σήμερα.
Ο Σιενφουέγος και ο Γκεβάρα, μέλη του επαναστατικού στρατού με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο, είχαν κερδίσει τη θέση του διοικητή και ήταν οι κύριοι αρχηγοί στον πόλεμο κατά του τυράννου Φουλχένσιο Μπατίστα....


Το ντοκιμαντέρ "La Casa del Roble", ο τίτλος αναφέρεται στο σπίτι του Σιενφουέγος, βασίζεται σε μια ανέκδοτη συνέντευξη του δημοσιογράφου, δοκιμιογράφου και μυθιστοριογράφου του Μεξικού Gerardo Unzueta, (ο οποίος τότε ήταν δημοσιογράφος για το περιοδικό Siempre), με τον διοικητή Καμίλο Σιενφουέγος, στις 19 Σεπτεμβρίου του 1959.

Το βιβλίο "Con la Mirada al Sur" αποτελείται από τρία μέρη: τη γέννηση και την παιδική ηλικία, την εφηβεία και τη νιότη του Τσε Γκεβάρα. Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται φωτογραφίες και μαρτυρίες από τα τέσσερα αδέλφια του "Τσε", από τους γονείς του, από τους θείους και τα ξαδέρφια του, οι οποίοι με τις ζωντανές αφηγήσεις τους καταφέρνουν να δημιουργήσουν στον αναγνώστη την ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης στην Αργεντινή.
Ο ιστορικός, δήλωσε ότι το έργο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την επαναστατική πάλη ή το αντάρτικο του Τσε, και ολοκληρώνεται στη χρονική στιγμή όταν ο Τσε συμπληρώνει τα 25 έτη, μετά την αποφοίτησή του από την ιατρική.

«Το βιβλίο αναφέρεται στο άτακτο παιδί, στον νεαρό έφηβο που σκαρφάλωνε στα δέντρα, που του γινόταν επιπλήξεις, που διέφευγε με άλλα παιδιά για να πάει στο ποτάμι και να πηδήξει από ένα βράχο", εξήγησε ο συγγραφέας.

Στην εκδήλωση, η εναρκτήρια ομιλία δόθηκε από τον Πρέσβη της Κούβας στο Μεξικό, Dagoberto Rodriguez, ο οποίος υπογράμμισε τις τεκμηριωμένες και εκτεταμένες εργασίες του συγγραφέα και του δημοσιογράφου, αντίστοιχα, του εν λόγω ντοκιμαντέρ και βιβλίου.

Διάφορες προσωπικότητες του Μεξικού έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση. Τέλος, ένα ποίημα για τον Σιενφουέγος, από την Κουβανή ποιήτρια και Μορφωτική Ακόλουθο, Waldo Leyva, διαβάστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: